Manisa’da Schneider işçileri grev yasağına karşı kararlı
Schneider işçilerinin hedef enflasyon zammına karşı yüzde 125 zam talebiyle çıktıkları grev yasaklandı. İşçiler mesai başlangıcı saatinde toplanıp grevi devam ettirdi.
Manisa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Schneider Electric fabrikasında 13 Aralık Cuma günü greve çıkan işçilerin grevi cumhurbaşkanlığı kararnamesi çerçevesinde milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu iddia edilerek 60 gün süre ile ertelemeye karar verilmişti. Patron sendikası MESS ve Birleşik Metal-İş arasında sürmekte olan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin MESS’in yüzde 40 zam dayatmasında bulunması ertesinde Hitachi, GridSolutions, Schneider Electric, Arıtaş Kriyojenik işçilerin farklı tarihlerde çıktıkları grev ile tepkilerini duyuran metal işçileri, Cumartesi gelen grev yasağının ertesindeki ilk iş gününde fabrika önünde saat 07.15'te buluşarak kararlılıklarını MESS'e gösterdi.
“Zafer direnen emekçinin olacak” ve “Schneider işçisi direnişin simgesi sloganları eşliğinde grev ateşi yakan işçiler grevin tam katılımla sürdüğünü ve sonuna kadar sürdüreceklerini belirtti.
Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS) Manisa Şube Başkanı Murat Gözlükavak, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile grevimiz yasaklandı ama biz grev yasağını tanımayacağımızı toplu sözleşme masasında da söyledik. MESS işveren sendikasının Türkiye'de ücretleri baskılandırması ile ilgili bir politika yürüttüğünü düşünüyoruz. O yüzden bizim MESS' karşı verdiğimiz mücadele ciddi şekilde büyüdü. Ağustosta başladığımız toplantılarda yüzde 18 gibi bir zam teklif etti. 5-6 görüşme sonrasında da en son yüzde 40 dolayında bir teklif sundu. Buradaki arkadaşlarımız bu fabrikada 20 yıldır çalışan arkadaşlar 37-38 bin civarı bir ücret ellerine geçiyor. Aldığı bu ücretler ile işçiler geçinemiyor. Bu ülkede açlık sınırı 30 binlerde yoksulluk sınırı 70 binin üzerinde. Bu ücretler Schneider işçisine yakışmıyor. İşçiler kararlı, mücadelemizde kararlıyız, işçi arkadaşlarımız sendikasına güveniyor ve bu mücadele başarı ile sonuçlanacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
BMİS İzmir Şube Başkanı Evren Aktürk ise, “Maalesef siyasi iktidar yine işçi düşmanı bir politika ortaya koyarak Schneider Electric işçileri ve MESS sözleşmesi kapsamında greve çıkan işçilerin mücadelesin engelleme eğilimi gösterdi. Daha önce anayasa mahkemesi kararları var grev anayasal bir haktır. Grevin yasaklanması söz konusu değildir. Biz bu mücadeleye sadece MESS kapsamında bir olay olarak bakmıyoruz. Bu karar birçok fabrikada verilecek toplu sözleşme mücadelesini etkileyeceğini düşünüyoruz. Mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir” diye konuştu. (Manisa/EVRENSEL)