DEÜ öğrencileri: Üniversitemizde tacizci hoca istemiyoruz
DEÜ öğrencileri, 11 ay boyunca taciz iddialarıyla hakkında şikayette bulunulan öğretim görevlisi Mücahit Bora ile ilgili okul yönetiminin henüz bir açıklama yapmamasına tepki gösterdi.
Fotoğraf: Evrensel
Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri, 11 ay boyunca taciz iddiaları ile hakkında şikayette bulunulan öğretim görevlisi Mücahit Bora ile ilgili okul yönetiminin henüz bir açıklama yapmamasına ilişkin basın açıklaması düzenledi.
December 17, 2024
Eğitim Fakültesi Caffetto önünde yapılması planlanan açıklamaya özel güveliklerin izin vermemesi nedeniyle, açıklama okul dışarısında gerçekleştirildi. Öte yandan okul içerisine onlarca çevik kuvvet ekibi konuşlandırılırken, öğrenciler duruma tepki gösterdi. Açıklamada, “Güvenli kampüs, güvenli yaşam”, “Kadın yaşam özgürlük” ve “Koruma, aklama, yargıla” sloganları atıldı.
“ÖĞRENCİLER 11 AYDIR OYALANIYOR”
DEÜ öğrencileri adına basın açıklamasını okuyan Dokuz Eylül Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu Başkan Yardımcısı Beyza Durman, ocak ayında yönetime sunulan şikayet dilekçelerinin üstünden 11 ay geçtiğini hatırlatarak, “Bu sürecin yönetim tarafından olabildiğince uzatıldığı, dilekçe sunan arkadaşların ‘yapabileceğinizi yaptınız, sürecin ilerlemesini bekleyin’ cevaplarıyla 11 ay bekletildiği ve sürece dair bilgi almanın mümkün olmadığı bir durum söz konusudur. Okul içinde taciz olayının duyulmasıyla beraber artan tepkilere rağmen yönetimin taciz hakkında bir açıklama yapmaması ve sürecin nasıl işlediğine dair bilgi vermemesi, dilekçeyi sunan arkadaşlar ve tüm DEÜ öğrencileri için güvensiz bir alan oluşturmaktadır” dedi.
“BASKI VE ŞİDDET CEZASIZLIK POLİTİKALARIYLA BÜYÜTÜLÜYOR”
Kadınların maruz bırakıldığı baskı ve şiddetin, iktidarın cezasızlık politikalarıyla büyütüldüğünü kaydeden Durman, “Üniversite içerisinde de yönetimin öğrencileri korumaya yönelik, yaptırımlar başta olmak üzere, çeşitli hukuki ve psikolojik destek yolları için gerekli adımları atmadığını görüyoruz. Kampüs içerisinde şiddete ve tacize maruz kaldığımız durumlar yaşanıyor. Tacize ve şiddete maruz kaldığımızda başvurabileceğimiz, bizi ilgili hukuki ve psikolojik mercilere yönlendirecek ve sürecin takibini sağlayacak bir mekanizmanın olmaması, Cinsel Tacizi Önleme Birimi'nin en acil taleplerimizden biri olduğunu gösteriyor. Üniversitelerde kurulu cinsel tacizi önleme birimleri, bünyesinde bulundurduğu akademisyen, avukat, psikolojik danışman ve yürüttüğü aydınlatma faaliyetleri sayesinde, şiddeti ve tacizi önleyici bir birim olma hedefindedir. Birçok üniversitede öğrencilerin, akademisyenlerin ve toplulukların imzacı olduğu dilekçelerle bu talep yönetime sunulmuş ve CİTÖB'ler kurulmuştur” diye konuştu.
“GÜVENLİ KAMPÜS GÜVENLİ YAŞAM İÇİN MÜCADELEYE”
Birlikte basın açıklaması çağrısında bulunulan DEÜ Sinema Topluluğu’na yönetim tarafından imzalarını çekmeleri ve konuya dair paylaşımlarını silmeleri konusunda uyarı geldiğini aktaran Durman, “Aksi takdirde topluluğun kapanacağının söylenmesi, yönetimin en temel talebimizi nasıl bastırmaya çalıştığını açıkça gösteriyor. Öğrencileri olarak DEÜ’de süregelen taciz olayı hakkında yönetim tarafından açıklama yapılmasını, gereken yaptırımın uygulanmasını ve CİTÖB'lerin kurulmasını talep ediyoruz. Üniversitemizde tacizci hoca istemiyoruz. Güvenli kampüs, güvenli yaşam için bütün sıra arkadaşlarımızı yan yana gelmeye, kadın çalışmaları topluluğu çatısı altında birleşmeye ve taleplerimiz için mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)