Eğitim Sen İstanbul Şubeleri: Ücretli öğretmenler daha fazla mağdur edilmemeli
Ücretli öğretmenlerin 5 Aralık’ta ödenmesi gereken ek ders ücretlerinin hâlâ ödenmediğini söyleyen Eğitim Sen İstanbul Şubeleri, yaşanan mağduriyetin kabul edilemez olduğunu kaydetti.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/ Evrensel
Eğitim Sen İstanbul Şubeleri, geciken ek ders ücretleri nedeniyle Şişli'de bulunan Eğitim Sen 3 No'lu Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya çeşitli şubelerden temsilciler katılırken, ortak açıklamayı Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı Barış Uluocak okudu. Uluocak, ücretli öğretmenlerin 5 Aralık'ta ödenmesi gereken ek ders ücretlerinin hâlâ yatırılmadığını belirterek, yaşanan mağduriyetin kabul edilemez olduğunu ifade etti.
“ÖĞRETMENLER EKONOMİK ZORLUKLARLA KARŞI KARŞIYA"
Uluocak, her ay düzenli olarak yaşanan gecikmelerin bu kez 10 günü aşarak ücretli öğretmenleri daha da zor durumda bıraktığı vurgulandı. Uluocak, "Kasım ayına ait ek ders ücretleri, birçok il ve ilçede hâlâ ödenmedi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu tutumu, ücretli öğretmenlerin güvencesiz çalışma koşullarını daha da ağırlaştırmakta ve ekonomik kriz koşullarında yaşamlarını sürdürülemez hale getirmektedir," dedi.Ücretli öğretmenlerin, kadrolu meslektaşları ile aynı işi yapmalarına rağmen daha düşük ücret aldıklarına ve sigorta primlerinin yalnızca çalıştıkları günler üzerinden yatırıldığına dikkat çeken Uluocak, "Ücretli öğretmenler, sadece emeğinin karşılığını almak istiyor. Bugün bir ücretli öğretmen haftada 30 saat ders vermesine rağmen ancak asgari ücrete yakın bir maaş alabilmektedir. Binlerce ücretli öğretmen, açlık sınırının altında, hatta çoğu zaman asgari ücretin de altına mahkûm edilmiştir" ifadelerini kullandı.
“ADALETSİZ VE KEYFİ YATIRILIYOR”
Eğitim Sen'in yaptığı açıklamada İstanbul genelinde ücretli öğretmenlerin ek ders ücretlerinin yüzde 90 oranında hâlâ yatırılmadığı belirtilirken, bazı ilçelerde adaletsiz bir durumun ortaya çıktığı vurgulandı. Uluocak, "Bazı okullarda ödeme yapılırken bazı okullarda yapılmamış, bu durum keyfi bir yönetim anlayışını gözler önüne sermektedir. İlçelerden topladığımız bilgiler, bu sorunun İstanbul'un neredeyse tamamında yaşandığını göstermektedir" ifadelerini kullandı.Uluocak, gecikmelerin öğretmenlerin yalnızca maddi olarak değil, aynı zamanda manevi olarak da yıpranmalarına neden olduğunu ifade etti. Uluocak, "Bu durum, eğitime ve eğitim emekçilerine verilen değeri de sorgulatmaktadır. Maaşların ve ek ders ücretlerinin zamanında ödenmemesi sadece bir ödeme sorunu değildir; bu, öğretmenlerin emeklerinin değersizleştirilmesidir" diye konuştu.
“ÖĞRETMENLER KADROLU VE GÜVENCELİ İSTİHDAM EDİLMELİ”
Uluocak, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda yaklaşık 100 bine yakın ücretli öğretmenin görev yaptığı ve bu öğretmenlerin güvencesiz, düşük ücretlerle çalıştırıldığı belirtti. Uluocak, ücretli öğretmenlik sisteminin eğitimde nitelik kaybına neden olduğunu belirterek, "Eğitim gibi kritik bir alanda güvencesiz istihdam olmaz. Ücretli öğretmenlerin sorunları kalıcı çözüme kavuşturulmalı, öğretmenler kadrolu ve güvenceli bir şekilde istihdam edilmelidir" ifadelerini kullandı.Uluocak, öğretmenlerin maaşlarının ve ek ders ücretlerinin yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması gerektiğini vurguladı. Uluocak, "Eğitim emekçileri, kira, fatura ve temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanırken bir de her ay geciken maaşlarla mücadele etmek zorunda bırakılıyor. Öğretmenler ekonomik kaygılardan uzak bir şekilde görevlerini yapmalı, maaşları yoksulluk sınırının üzerinde olmalıdır. Eğitim sisteminin niteliğini artırmanın yolu, öğretmenlerin haklarının korunmasından geçmektedir" denildi.
“GECİKMELERE DERHAL SON VERİLMELİ”
Uluocak, Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, öğretmenlerin ek ders ücretlerinin derhal ödenmesini ve ücretli öğretmenlerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesini talep etti. Uluocak, "Ücretli öğretmenlerin ücretlerinin gecikmesi, eğitimin bir bütün olarak aksamasına neden olmaktadır. Bakanlık bu sorunu kalıcı olarak çözmek için somut adımlar atmalı ve öğretmenlerin hak kayıplarının önüne geçmelidir" dedi. Uluocak Eğitim Sen olarak, sorun çözülene kadar sürecin takipçisi olacaklarını vurgularken, ücretli öğretmenlerin taleplerini dile getirmeye devam edeceklerini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)