Mersin Çevre Platformu, MIP tarafından denize dökülen asbest için itiraz dilekçesi verdi
Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) tarafından denize dökülen 6 milyon ton asbeste karşı Mersin Çevre Platformu üyeleri itiraz dilekçesi verdi; genişleme projesinin durdurulmasını talep etti
Fotoğraf: Evrensel
Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) tarafından ‘Mersin Limanı Genişleme’ adı altında yapılan deniz dip taramaları sonucunda ortaya çıkan 6 milyon ton asbestin denize dökülmesine karşın tepkiler devam ediyor. Mersin Çevre Platformu üyeleri, Mersin Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne liman inşaatın durdurulması için itiraz dilekçesi verdi.
İtiraz dilekçesinin ardından basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını platform adına Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan okudu. Aslan, “Denize dökülen asbest karışımlı malzeme denizin kirliliğine ve asbestin sahil bölgelerine yayılması sonucu başta deniz canlıları olmak üzere ekolojik sisteme, insan ve çevre sağlığına çok zarar verecektir. MIP masrafı ödememek için asbest karışımlı malzemeyi denize dökerek ekolojik felaket meydana getirdi” dedi.
Yapılan basın açıklaması sırasında “Asbestten kanser olmak istemiyoruz”, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma”, “Denize dökülen asbest öldürür” dövizleriyle “Mersin Valiliği liman inşaatını durdursun” pankartı açıldı.
MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, Mersin’in Akciğerlerine hançer saplayacak, kirli bir yatırım olan mevcut limanın genişleme ve kurvaziyer liman projesinin bir rant projesi olduğunu belirtti. Projenin hukuksuz ve bilime aykırı olduğunu ifade eden Aslan, “Projenin ÇED raporunda projenin uygulanacağı alanın zemin içeriğinin asbest karışımlı malzeme olduğu ve Projenin inşaata başlamadan önce 2.120.000 m2 lik alandan toplam 3.283.046 m3 lük dip taraması malzemesi çıkarılacağı ve Toplam 176.335 m2 lik dolgu alanı inşa edileceği ve Ayrıca Tübitak tarafından dip çamuru malzemesi analizi için ‘21 adet karot numunesinin’ alındığı yazılıdır” dedi.
“MIP AKDENİZ’DE BÜYÜK BİR EKOLOJİK FELAKET MEYDANA GETİRDİ”
TÜBİTAK’ın alınan karot numunelerinin 20 adedinde asbest oranının sınır değerinin % 0.1 olması gerekirken asbest oran değerinin % 1’den fazla olmasından kaynaklı asbest içerikli numunelerin inorganik açısından riskli ve kansorejen olduğunu, karotların ‘Atık Yönetimi Yönetmeliğine’ göre ‘tehlikeli atık’ olduğunu, depolama alanında düzenli bertarafın yapılması gerektiğinin analiz raporlarına yazıldığını hatırlatan Aslan, “Projenin 2.120.000 m2 lik alandan çıkarılan toplam 3.283.046 m3 lük dip taraması malzemesi 6 milyon ton asbest karışımlı malzemeye tekabül etmektedir. Bu malzemenin bertaraf tesislerine nakli ve bertaraf masraflarının maliyeti yaklaşık 18.000.000 TL’dir. MIP bu parayı ödememek için asbest karışımlı malzemeyi denize dökerek, Akdeniz’de çok büyük bir ekolojik felaketi meydana getirmiştir” diye konuştu.
Denize dökülen asbestin yapısı gereği su ve benzeri maddelerle kimyasal tepkimeye girmeyeceğini ve kanserojen yapısının bozulmayacağını kaydeden Aslan, “Liman dip tarama çalışması esnasında asbestli malzemenin dağılımı gerçekleşeceğinden asbest içermeyen bölgelere dağılarak ve yayılarak çok geniş bir alanı kirletmesi, bölgeyi asbestle karışımlı (kontamine ) hale getirecektir” dedi.
İNŞAAT İŞÇİLERİ VE YAKIN ÇEVRE OLUMSUZ ETKİLENECEK
İnşaat çalışmaları sırasında çalışanlarıyla birlikte yakın çevrenin olumsuz yönde etkileneceğini belirten Aslan, “Başta liman inşaatında çalışanlar olmak üzere, liman çevresinde özellikle Atatürk Parkı ve civarına yoğun asbest yayılımı olacağından, bu konuda gerekli ortam ölçümlerinin yapılması ve ayrıca taş ocaklarından temin edilen dolgu malzemelerinin asbest analizinin mutlaka yapılması gerekmektedir” dedi.
MIP’nin neden olduğu çevre felaketinin acilen durdurulması gerektiğinin altını çizen Aslan, yaşam haklarını korumak için çevre felaketine neden olan bütün kurumlar hakkında hukuki ve demokratik haklarını kullanacaklarını ifade etti. (Mersin/EVRENSEL)