18 Aralık 2024 05:03
/
Güncelleme: 07:29

TEMSA işçilerinden grevdeki işçilerle dayanışma çağrısı: MESS yarın bize de yoksulluk dayatacak

Adem YILMAZ
Adana

Patron örgütü MESS’e bağlı Hitachi, GE Grid Solutions ve Schneider Electric işçilerinin grevi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yasaklamasına karşın kararlılıkla devam ediyor. Bu fabrikalara ek olarak Arıtaş Kriyojenik işçileri 19 Aralık’ta, MESS üyesi olmayan ve yasak kapsamına alınmayan Green Transfo işçileri ise 25 Aralık’ta greve çıkmaya hazırlanıyor. Metal işçileri yasağa rağmen grevlerini kararlılıkla sürdürürken MESS grup sözleşmesi kapsamında yer alan Özçelik-İş’in örgütlü olduğu TEMSA işçileri ise grevin başarısının tüm işçiler için kazanım anlamına geleceğini söylüyor. İşçiler, “Bu süreç yarın bizim de karşımıza çıkacak. Metal işçileriyle dayanışma göstermemiz lazım” diyor.

TEMSA işçileri, grev yasağının gerekçelerini ve hükümetin tutumunu eleştiriyor. Bir işçi, grev yasağının yabancı yatırımcılar için ‘memlekette ekonomik sorunların olmadığı’ izlenimi yaratmak amacıyla alındığını belirterek, hükümetin işçiden yana değil, patrondan yana tavır aldığını ifade söylüyor.

AKP’yi destekleyen bazı işçiler ise savaş ve dış politika konularında hükümeti desteklediklerini ancak grev yasağı konusunda ‘milli güvenlik’ gerekçesine karşı olduklarını ifade ediyor. Bir işçi, “Madem yasaklanacaktı, o zaman ara buluculuk sürecinde işçiden yana tavır alınması için hükümet bakanını görevlendirmeliydi” diyor.

KAZANIM TÜM METAL İŞÇİLERİNİN OLACAKTIR

Bir TEMSA işçisi, grev yasağına karşı direnen metal işçilerine selam göndererek şunları söylüyor: “Bu grev yasağı, hükümetin işçi ve emekçilere değil, patronlara destek verdiğinin göstergesidir. Yaşanabilir ücret talebiyle başlayan grev, yasak kararına rağmen sürüyor ve politik bir karakter kazanıyor. MESS’in bugün metal işçilerine dayattığı yüzde 40’lık zam, yarın biz TEMSA işçilerine de dayatılacaktır. Eğer bu grev kazanılırsa, tüm işçilerin kazanımı olacaktır. Biz işçiler ancak birlik ve mücadeleyle kazanabiliriz.” TEMSA işçisi, tüm işçilere talepler etrafında birlikte mücadele etme çağrısı yapıyor.

Öte yandan Emek Partisi Adana İl Örgütü, TEMSA işçilerini, grevdeki metal işçileriyle dayanışmaya çağırdı. TEMSA işçilerine bildirilerle seslenen EMEP, “Grev kazanılırsa tüm işçi sınıfı kazanır” dedi.

TÜRK-İŞ: GREV SÜRÜYORSA BAŞARILAR DİLİYORUZ

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplantılarına işçileri temsilen katılan Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, grevin devam ettiğini Evrensel’den öğrendi. Ramazan Ağar ile aramızda şu diyalog yaşandı:

  • Biliyorsunuz Birleşik Metal-İş’in 5 işletmede başlattığı grev yasaklandı. Sürece dair görüş almak istiyorduk...
  • Grevdeki işçi arkadaşlarıma başarılar dilemek isterdim ama grev yasaklandı.
  • Başkan grev yasaklandı ama işçiler fiili olarak sürdürüyor…
  • O zaman işçilerin mücadelelerini selamlıyoruz...

Ağar, “Türkiye’de işçiler ne zaman hakları için greve geçmek istese ertelemeler ve yasaklarla karşılaşıyor. Standart bir uygulamaya dönüşmüş durumda bu. Türk-İş başkanlarıyla da bu durumu konuştuk. Hakkını arayan işçilere her aşamada yeni engeller çıkıyor” şeklinde konuştu.

Ağar, işçilerin yüzde 125 zam talebine karşı MESS tarafından yüzde 40 zam dayatması hakkında ise şunları söyledi: “Ülkede ücretlerin alım gücü, enflasyonla artan fiyatlar ve 2025 için beklentiler ortada. Bu durumdayken yüzde 40 oranındaki zam teklifi karşısında sadece bunları göstermenin bile yetmesi lazım. Yüzde 40 karşısında direnen işçi arkadaşlarımızın kazanmasını istiyoruz, mücadelelerin yanındayız.”

MESS YOKSULLUK SINIRININ ÜÇTE İKİSİNİ DAYATIYOR

Metal sektöründe ortalama ücretler 36 bin TL seviyesinde. 2023 yılında imzalanan toplu sözleşmede en düşük saatlik ücret 89 bin 600 işçiyi ilgilendiriyordu. GE Grid Solutions, Hitachi Energy, Schneider Electric, Arıtaş Kriyojenik ve Green Transfo’da MESS’in yüzde 40 oranındaki zam teklifi, 2025 yılındaki MESS grup sözleşmesi düşünüldüğünde; metal sektöründeki 130 bin işçinin ortalama net ücretleri yaklaşık 50 bin TL civarında olacak. 

2024 yılı kasım ayı itibarıyla gıda ve diğer tüm temel harcamalar için bir haneye girmesi gereken minimum geliri ifade eden yoksulluk sınırı ise Türk-İş’e göre 66 bin 976, DİSK-AR’ın hesaplamasıyla ise 72 bin 524 TL.

Grevleri yasaklanan işçilerin zam talebi yüzde 125 seviyesindeydi. Yine ortalama ücretler üzerinden hesaplandığında 80 bin TL civarına ulaşacak olan ücretler yoksulluk sınırını ancak 7 bin TL geçmiş olacak.

DİSK: GEREKİRSE ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ KULLANIRIZ

DİSK Genel Yönetim Kurulu Üyesi ve Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, “Türkiye’de AKP’li yıllarda 21 grev genel sağlık ve milli güvenlik gerekçeleriyle ertelendi. Ertelenen grevler fiili olarak yasaklanmış ve işçilerin üretimden gelen güçlerini kullanarak söz sahibi olma hakkı gasbedilmiş oldu. İktidar geçmişten beri grev hakkını bu yolla baltalayarak işçi sendikalarını işlevsizleştirmeye devam amaçlıyor. Anayasa’nın 51. maddesine ve konuyla alakalı Anayasa Mahkemesinin kararlarına aykırı şekilde yasaklanan grevler, emeği sermaye karşısında güçsüzleştirmenin ve ucuz emeği yaygınlaştırmanın aracı oldu” diye konuştu.

Yasaklanan grevler karşısında bugün gerçekleştirilecek basın toplantısı ile grevlerin hukuksuz şekilde yasaklanması uygulamasına son verilmesi çağrısında bulunacaklarını belirten Görgün, “Devam edecek süreçte DİSK olarak üretimden gelen gücümüzü kullanacağımız demokratik hakkımız olan eylemler düzenlemeye de hazırız. Bu vesileyle görüş farkı gözetmeksizin tüm işçi ve memur sendikalarını, meslek örgütlerini Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin greviyle dayanışmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Aylardır MESS ile toplu sözleşme sürecinde olan Birleşik Metal-İş, MESS’e bağlı 4 işletme ve bir süre önce MESS’ten ayrılan bir işletmeyle birlikte toplam 5 işletme için görüşmelere 9 Ağustos’ta başladı. Birleşik Metal-İş, ilk 6 aylık dönem için ortalama yüzde 125 ücret artışı talep etmişti. Ancak orta vadeli programın hedefleri doğrultusunda 3 yıllık sözleşme dayatan MESS’in ilk teklifi yüzde 30, son teklifi ise yüzde 40 oldu. Görüşmelerde sonuç alınamaması üzerine 5 işletmeye bağlı 9 fabrikada 2 bin işçiyi kapsayan grev kararı alındı.

Hitachi’nin Kartal, Tuzla, Dilovası ve Dudullu fabrikalarındaki grev 4 Aralık’ta, GE Grid Solutions ve Schneider Electric’e bağlı 3 fabrikadaki grev de 13 Aralık’ta başladı. Balıkesir Gönen’de bulunan Arıtaş Kriyojenik işçileri 19 Aralık’ta, Kocaeli/Çayırova’da bulunan Green Transfo işçileri de 25 Aralık’ta greve çıkmaya hazırlanıyor.

Geçtiğimiz cumayı cumartesiye bağlayan gece yarısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla MESS’e bağlı Hitachi, GE Grid Solutions, Schneider Electric ile Arıtaş Kriyojenik’teki grevler yasaklandı. MESS üyesi olmayan Green Transfo’daki grev içinse şimdilik yasak kararı alınmadı. Yasak kararında grevlerin “Milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu öne sürüldü. Grevin yasaklanmasının ardından patronlar işçilere mesaj atarak pazartesi günü işbaşı yapmaya çağırdı.

Yasağı tanımadıklarını ilan eden işçiler ise grevlerine kararlılıkla devam ediyor.

Evrensel'i Takip Et