İliç faciasının iddianamesi mahkemeye sunuldu
İliç’te 9 işçinin ölümüne neden olan ve Fırat nehri başta olmak üzere çevreye siyanür ve çeşitli kimyasal atıklar bırakma riski bulunan maden faciasına ilişkin iddianame mahkemeye sunuldu.
Fotoğraf: AFAD
Çevresine ve Fırat nehrine siyanür ve çeşitli kimyasalların karışmasına neden olan ve Türkiye’nin en büyük çevre felaketi olan İliç maden faciası davasında göstermelik iddianame sunuldu. Erzincan’ın İliç ilçesinde SSR Mining ve AKP’ye yakınlığı ile bilinen Çalık Holdingin ortak olduğu Anagold Altın Madeninde yaşanan siyanürlü pasanın kayması sonucu 9 işçinin göçük altında kalarak yaşamını yitirmesine ilişkin davada sunulan göstermelik iddianame öncesinde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu raporu veren Murat Kurum aklanmış, kamu görevlilerinden herhangi birinin yargılanması sağlanmamıştı. İddianame 5’i tutuklu 43 şüpheli hakkında “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak” ve “Çevreyi taksirle kirletmek” suçlarından hazırlandı.
GÖSTERMELİK CEZA
İddianamede yığın liç sahasında meydana gelen kayma sonucunda çevresel kirliliğin meydana geldiği ifade edildi. İddianamede yer alan raporda, proje yönetiminin son derece yetersiz olması ve olay günü uyarı vermiş olan heyelan boyutunu doğru tahmin edecek ve yönetecek mekanizmanın kurulmamış olması nedeniyle SSR isimli şirketin Global Projeler Başkan Yardımcısı J.H, Anagold firmasının “ülke müdürü” C.Y.D, Operasyon Başkan Yardımcısı I.R.G, Sürdürülebilir Yatırım Projeleri Müdürü S.S, Kıdemli Geoteknik Mühendisi A.R.K, İş Güvenliği Sağlığı Müdürü S.Ç, Operasyon Direktörü K.Ö, 2017-2023 dönemleri Proje Müdürü K.J.R, GRE adlı şirketin Tasarım Mühendisleri L.Q ve V.L.L, Kontrol Mühendisi K.G, INR firmasının Proje Koordinatörü Ö.A’nın asli kusurlu oldukları belirtilerek 2 yıl ila 15 yıl arasında hapis cezası talep edildi.
ÇEVRE FELAKETİNİN CEZASI 2 AYLA 1 YIL ARASINDA
Havaya, suya ve toprağa hem siyanür hem de çeşitli kimyasallar karışmasına sebebiyet veren felakete ilişkin altın madenini o dönem işleten şirketin Kanadalı Yöneticisi I.R.G. ile C.Y.D. ve K.Ö. hakkında ayrıca “Çevreyi taksirle kirletmek” suçlarından adli para ya da toprak, suda veya havada kalıcı etki bırakması halinde 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istendi.
"PROJE EKSİK" AMA ONAY VEREN MURAT KURUM AKLANIYOR
Yığın liçteki toprağın renginin 11 Şubat’ta değişmeye başladığının da ifade edildiği iddianamede, 13 Şubat’ta renk değişiminin net şekilde artarak alt kısımlara doğru yoğunlaştığının görüldüğü bildirildi.
Projenin kapasite artışına onay veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un sorumluluğunun bulunmadığı iddia edilerek aklanmasına rağmen, tasarlanan projelerin eksik ve yetersiz olduğuna dikkat çekildi. İddianamede, proje denetiminde bu durumun göz ardı edildiği, işletme aşamasında stabilite takibinin son derece yetersiz ve ihmalkar yapıldığı ve son olarak olay günü sabah erken saatlerde uyarı veren heyelan olayının gerçekleşme saatine kadar iyi yönetilmemiş olduğu, bunun sonucunda da ölüm ve yaralanma neticelerinin meydana geldiği iddia edilerek, “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçunun unsurları itibarıyla oluştuğuna karar verildi.
Daha önce görülen duruşmalarda çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporlarında onay ve imzası bulunan kamu yetkilileri hakkında “Kovuşturmaya yer olmadığına dair” karar verilmişti. Aynı zamanda felaketten sonra konuşan ve ifade veren sanıklar, denetleme görevinin özel sektöre devredildiğini, denetlemeye gelenlerin tam anlamıyla denetleme görevini yerine getirmediğini söylemişti ancak kamu görevlileri arasında sorumluluğunu yerine getirmeyenlerden kimse yargılanmıyor. Ayrıca faciadan bir yıl önce Fırat nehrine siyanür karışmasına neden olan madene 16.4 milyon TL’lik göstermelik bir cezaya verilmişti ve buna karşın 7.2 milyon dolarlık vergi borcu silinmiş, Murat Kurum’un bakanlığı döneminde faaliyet alanı 3 kat genişletilmişti. (HABER MERKEZİ)