18 Aralık 2024 12:20

KMO: Vergi artırımı sahte alkol tüketimini artırıyor

Sahte alkolden ölümlerle ilgili açıklama yapan Kimya Mühendisleri Odası vergileri artırmanın sahte alkol tüketimini artırdığını belirterek vergilerin düşürülmesi, denetimlerin artırılmasını önerdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sahte içki üretimi ve kullanımına yönelik açıklama yapan TMMOB'a bağlı Kimya Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamayla, alkollü içeceklerdeki ÖTV'nin düşürülmesini, bununla beraber alkol satışı ve bulundurulması konusunda denetimlerin arttırılmasını talep etti.

İstanbul'da 1 Kasım'dan bugüne kadar 73 kişi sahte alkolden zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede tedavi altına alınan 37 kişi hayatını kaybederken, 17 kişinin ise tedavisine devam ediyor.

Kimya Mühendisleri Odası sahte alkolden ölümlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

ÖTV VE TOPLUMSAL BASKI

Kimya Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu’nun yaptığı yazılı açıklamada, son on yılda alkollü içkilere getirilen yüksek ÖTV ve toplumsal baskı bu içecekleri tüketen ve üretenleri zor duruma soktuğu belirtilerek, "Alkollü içkilerden alınan vergi içki fiyatının yaklaşık yüzde 46`sıdır. Bu durum sağlıklı üretim yerine maliyetleri farklı kimyasal kullanarak yapılan kaçak içki üretimini yaygınlaştırmıştır. Sahte içki ve kaçak içkinin birbirinden farklıdır. Evlerde basit damıtma usulüyle yapılan alkollü içecekler kaçak içki statüsüne girer. Sahte içki denildiğinde; piyasada bulunan bir markayı ambalajı ile taklit edip, haksız kazanç sağlamaktır. Her iki yöntem de oldukça risklidir." denildi.

“METİL ALKOL ÖLÜMCÜLDÜR”

Metil alkolün endüstriyel kullanım ürünü olduğu ifade edilen açıklamada, "Metil alkol ile üretilmiş bir içeceği tüketen kişinin farkına varması neredeyse imkânsızdır. İçerisindeki metil alkol oranı yüksek bir alkolle ya da tamamen metil alkolle üretilmiş içeceği içen kişinin önce merkezi sinir sistemi etkilenir, kullanım miktar arttıkça dolaşım sistemi sorunları, solunum bozuklukları, ishal, sara nöbetleri, felç, körlük, koma hali ve nihayetinde ölüm meydana gelir." bilgisi paylaşıldı.

“VERGİ ARTIRMAK ÇÖZÜM DEĞİLDİR”

İçki tüketimini azaltmak için vergileri artırmanın bir çözüm olmayacağının altı çizilen açıklamada, "Vergi artırımı ile alkol tüketiminin azaltılması birçok ülkede denenmesine rağmen sonuç alınamamıştır. Vergileri artırmak, halkı kaçak ve sahte içki tüketmeye itmektedir. Sahte ve kaçak içki, ölüm riski oluşturmaktadır.  Uzun vadede kronik organ hasarlarına neden olmaktadır. Kaçak içki üretimini engellemek Tarım ve Orman Bakanlığının sıkı denetimleri ile mümkündür." ifadesi kullanıldı. (İzmir/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Ekonomik krizin etkilediği üniversite öğrencilerinin yeni yıldan umudu yok

SONRAKİ HABER

EMEP: Başka iş cinayetleri yaşanmasın diye Nourtani davasına sahip çıkalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa