"Konkordato büyük fırsatçılıktır" diyen Aroma, konkordato ilan etti
Bursa'da kurulu meyve suyu üreticisi Aroma'nın satışı konuşulurken, konkordato ilan ettiği duyuruldu. İşçiler ise tedirgin olduğunu söylüyor.
Logo: Aroma
Uğur ÖKDEMİR
BURSA
1968 yılında Bursa'da kurulan Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen meyve suyu üreticisi Aroma'nın satışı konuşulurken şirket konkordato ilan ettiğini işçilere duyurdu.
Şirketin yönetim kurulu, 27 Aralık Cuma günü gerçekleştirilecek Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda Aroma'nın Gürsu ve Kestel'deki taşınmazlar, her türlü makine ekipman, demirbaş, bina, altyapı-üstyapı düzenleri, şirketin marka - lisansları ile alakalı her türlü hakkı, ruhsatların devri ve satışını görüşecek.
Aroma’nın Rize merkezli Doğuş Çay tarafından satın alındığı ve devir işleminin yılbaşı itibarıyla yapılacağı iddiaları varken şirketin konkordato ilan ettiği işçilere bildirildi.
İKİ AYRI MAHMUT ATOM DURUK
Aroma'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Atom Duruk, 2018 yılında bir gazeteye verdiği röportajda, konkordato ilan eden işadamlarını ve şirketleri ayıplarken “Konkordato gerçek bir fırsatçılıktır” demişti.
Haberin devamında ise Durak şunları ifade etmiş; “Konkordato gerçek bir fırsatçılıktır. İş alemi bunu kötüye kullanıyor. Konkordato yapan aileler, o lekeyi silemez. Aile gelecek nesillerin itibarını sıfırlıyor. Bunu şu anda herkes moda gibi yapıyor ama büyük hata. İtibarı olmayan şirketlerin ticareti devam ettiremeyecekler. Devlet sürekli yapılandırma yapıyor, teşvik veriyor. Altından kalkamayacaksan kapat. Konkordato ile bir yere varamazsınız. Çünkü tedarikçin sana mal vermeyi kesecek."
Bu cümleleri kuran Aroma'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Atom Duruk, Konkordato ilan etti. Dün ayıpladığı fırsatçılık olayını bugün kendisi yapıyor.
AROMA İŞÇİLERİ ENDİŞELİ
Aroma’da yaşanan gelişmeler hakkında ise işçilerin belirsizlik içinde bekleyişi sürüyor.
Fabrikanın içindeki malların süreç içerisinde taşındığını belirten Aroma işçisi, “Fabrikanın satılacağı söyleniyordu ama dün personel müdürü sendikacıya konkordato ilan edildiğini bildirmiş. Diğer müdürlerde onayladı konkordato ilan edildiğini, ama bizlere net bir açıklama yapılmadı ne fabrikadan ne de fabrikada örgütlü olan Tek Gıda-İş Sendikasından” dedi.
“GECE GÜNDÜZ ÜRETİM YAPILDI, MALLAR NEREDE?”
Son 11 aydır fabrikada hiç olmadığı kadar hummalı çalışma yapıldığı, gece gündüz, pazar, bayram demeden hemen her gün ful üretim yapıldığını belirten işçi, “Bu kadar çalışmaya göre üretilen mallar nerede? Mallar satıldıysa para nerede?” diye sordu.
Halen çalıştırılan işçilerden bir kısmı geçen sene 2023 Nisan ayında emekli olmuş, yeniden iş başı yaptırıldığını vurgulayan bir başka işçi ise şunları söyledi: “450 gündür tazminatlarının bir kısmını alamadıklarını söylüyorlardı. Konkordato ilan edildi ne olacak bilinmiyor. Fabrikanın birçok yere borcu olduğu konuşuluyor Konkordato ile borçlardan anladığımız kadarıyla kurtulmak ya da ötelemek isteniyor. Olan yine işçiye olacak korkusu var. Tazminatlarının tamamını almadan emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden işçi arkadaşlarımızdan bunu görebiliyoruz. Ayrıca fabrikanın satılacağı da söyleniyor ama bizlere net bir açıklama yapılmadı ve endişe içerisinde bekliyoruz.”