Atatürk Havalimanında 45 kişinin yaşamını yitirdiği IŞİD saldırısında sanıklara tahliye
Atatürk Havalimanı'nda, 2016'da 45 kişinin yaşamını yitirdiği, 163 kişinin yaralandığı terör örgütü IŞİD’in saldırısıyla ilgili davada 6 sanık tahliye edildi.
Fotoğraf: Pixabay
Atatürk Havalimanı'nda, 28 Haziran 2016'da 45 kişinin yaşamını yitirdiği, 163 kişinin yaralandığı terör örgütü IŞİD’in saldırısıyla ilgili 46 sanığın yargılandığı davada, 6 sanık tahliye edildi. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi habere ilişkin “haberin çarpıtmalara sebebiyet verdiğini” iddia etti. Gazeteci Alican Uludağ ise yaptığı açıklamada “Haberim sonuna kadar doğru. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi maalesef halkı yanıltıyor” dedi.
Alican Uludağ'ın haberine göre, İstanbul Havalima'nında 45 kişinin katledildiği davanın sanıkları tahliye edildi. 8 yıl önce gerçekleştirilen ve 45 kişinin öldürüldüğü davada tutuklu sanıklara tahliye kararı çıktı.
Yargıtay 3. ceza dairesi, 'fazla ceza verildi' diyerek 7 tutuklu sanıktan 6'sını tahliye etti.
Rus, Kırgız ve Özbek vatandaşı 3 IŞİD'linin saldırısında 163 kişi yaralanmış, 45 kişi öldürülmüştü.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Rıza Coşkun, Levent Uysal, Ahmet Kaplan, Eyüp Demir, Ahmet Dizlek ve Djamel Slimani’yi “anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı. Sanıklar Rıza Coşkun, Levent Uysal, Ahmet Kaplan, Eyüp Demir, Ahmet Dizlek ve Djamel Slimani’yi 45 kişiyi “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan 46 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptıran mahkeme, bu sanıkların 142 kişiyi “tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan toplam iki bin iki yüz ikişer yıl hapis cezasına mahkum etmişti. Ayrıca bu 6 sanık, 46 kez “mala zarar verme” suçundan 402 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Sanıklar Rıza Coşkun, Levent Uysal, Ahmet Kaplan, Eyüp Demir, Ahmet Dizlek ve Djamel Slimani, 46’şar kez ağırlaştırılmış müebbet ve toplam 2 bin 604 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmıştı.
Yargıtay 3. ceza dairesi 12 Aralık'ta yerel mahkemenin kararını 'hakkaniyete uygun değil' diyerek bozdu.
Yargıtay'ın bu kararıyla birlikte Cezayirli sanık dışında 6 tutuklu serbest bırakıldı. Dava ilerleyen bir tarihte yeniden görülecek.
DEZENFORMASYONLA MÜCADELE MERKEZİ “HABERİN ÇARPITMALARA SEBEBİYET VERDİĞİNİ” İDDİA ETTİ
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ise habere ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, “haberin çarpıtmalara sebebiyet verdiğini” iddia etti.
Yapılan açıklamada, “Söz konusu haberler kamuoyunda, ‘terör saldırısının failleri serbest bırakılmış’ gibi bir algıya neden olmaktadır. Ancak tahliye edilen söz konusu 6 sanık 8 yıldır tutuklu olup, saldırının faili değillerdir. Bu kişiler, örgüt üyeliği, örgütün finansı gibi suçlardan yargılanmaktadırlar. 6 sanığa isnat edilen suçlar yönünden tutuklu kaldıkları süreler verilecek cezaları karşılama ihtimali bulunduğundan tahliyelerine karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.
“DEZENFORMASYONLA MÜCADELE MERKEZİ HALKI YANILTIYOR”
Gazeteci Alican Uludağ da “Haberim sonuna kadar doğru. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi maalesef halkı yanıltıyor” açıklamasında bulundu.
Uludağ, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin açıkça yalan bilgi verdiğini belirterek, “Tahliye edilen sanıkların 5'i doğrudan katliama ortak olmaktan yargılandı ve 45 kişinin ölümünden ve Anayasayı ihlalden 46'şar kez ağırlaştırılmış müebbet aldı” dedi. Uludağ paylaşımında AA’nın haberini de göstererek, “Alın, bakın, devletin ajansının zamanındaki haberi ekte. Bu 5 kişi üyelikten ceza almadı. A.A'nın haberinde tahliye edilen 5 sanığın isimleri ve cezaları açık açık yazılmış” diye ekledi.
December 18, 2024
(HABER MERKEZİ)