AB'den Türkiye'ye: Mülteciler için tampon bölge olarak kal
Türkiye, AB'nin bürokratik organizasyon yapısında diğer aday ülkelerden ayrılıp, "göç ve mülteci işleri" genel müdürlüğüne bağlandı.
Fotoğraf: TCCB
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen'in Ankara ziyaretinin ardından Türkiye, AB'nin bürokratik organizasyon yapısında diğer aday ülkelerden ayrılıp, "göç ve mülteci işleri" genel müdürlüğüne bağlandı.
Ekonomim'den Zeynep Gürcanlı köşesindeki yazısında Türkiye'nin AB'nin bürokratik organizasyon yapısında diğer aday ülkelerden ayrılıp, "göç ve mülteci işleri" genel müdürlüğüne bağlandığını belirtti. Gürcanlı yazısında şu ifadelere yer verdi: "Türkiye AB'nin bürokratik yapısında tüm üye adayı ülkeler gibi, AB'nin genişlemeden sorumlu komiserinin sorumluluk alanında bulunuyor. Ancak bir önceki komisyonda, tüm aday ülkeler genişleme komiserine bağlı tek bir genel müdürlük çatısı altında yer alırken, yeni komisyonun idari yapısında Türkiye diğer aday ülkelerden ayrıldı. Türkiye artık, AB'yle hiçbir üyelik bağı olmayan Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerinin olduğu genel müdürlüğün sorumluluk alanına dahil."
Arnavutluk, Bosna-Hersek, Sırbistan, hatta Gürcistan ve Ukrayna AB Genişleme komiserliği çatısı altındaki "doğu komşuluk" genel müdürlüğünde yer alırken, yeni düzenlemede Türkiye'nin "güney komşuluk" genel müdürlüğü çatısı altına sokulduğunu belirten Gürcanlı, "Kurulan yeni genel müdürlükte Türkiye dışında herhangi bir 'üye adayı' ülke yok." dedi.
Ursula Von Der Leyen'in Erdoğan ile görüşmesinde insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularına değindiği; Türkiye'nin tam üyelik yolunda ilerlemesi için kayyım uygulamaları gibi antidemokratik uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiği mesajını verdiği ifade edildi. Ancak bu mesajın kamuoyu önünde paylaşılmadığı, bunun da Türk hükümetinde ters tepki yaratmayı önlemeyi amaçladığı belirtildi.
Gürcanlı yazısında, "Türkiye AB'nin gözünde potansiyel üye olmaktan çok, 'sığınmacılar için tampon bölge' konumunda" değerlendirmesinde bulundu. (HABER MERKEZİ)