19 Aralık 2024 13:53

‘Şakran Yat Limanı’ projesinin toplantısı yapılamadı

‘Şakran Yat Limanı’ projesi ÇED bilgilendirme toplantısı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün yanlış adres ilanı nedeniyle yapılamadan son buldu.

Fotoğraf:Ramis Sağlam/Evrensel

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir 

İzmir’in Aliağa İlçesi’nde 10 yıl önce gündeme getirilen “Şakran Yat Limanı” projesi tekrar gündeme getirildi. Sanayi tesisleri ve gemi söküm işletmeleriyle Türkiye’nin sanayi çöplüğü haline getirilen Aliağa’da şimdi de Yenişakran Beldesi Bozburun Mevkiinde, “Şakran Yat Limanı” projesi hayata geçirilmek isteniyor.

Bugün halkın görüşleri alınması için "Şakran Yat Limanı"  projesine dair Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı Yenişakran Bölük Kahvesi'nde gerçekleştirilemeden son buldu.

ÇED toplantı salonuna ellerinde, "Şakran Yat Limanı İstiyor" pankartı açan bir grupla projeye karşı çıkanlar arasında kısa süren arbede yaşandı. Jandarmanın müdahale ettiği grup karşılıklı tartışmaya devam etti. 

KOY BETONA BOĞULACAK

Projenin toplamda 262.602,79 metrekarelik bir alanda inşa edilmesi planlanıyor. Alanın 112.632,75 metrekaresi karadan oluşuyor, 1.100.000 metreküpünün de denizin doldurulmasıyla sağlanması hedefleniyor. 

Şakran Yat Limanı'nda 1.065 metre uzunluğunda ana dalgakıran, 320 metre uzunluğunda tali dalgakıran, 6 adet yüzer iskele (toplam uzunluğu 871,15 metre), 1.130 metre uzunluğunda rıhtım olması öngörülüyor.

Projenin toplam maliyeti 2023 yılında 421 milyar 365 milyon lira olarak hesaplanmıştı. Proje maliyeti revize edilmediği için ülkenin ekonomik koşulları ve enflasyon oranları göz önüne alındığında çok daha yüksek rakamlara mal olması bekleniyor.

‘ALANI GENİŞLETEBİLİRİZ’

Proje Dosyası'nda "Kıyı Kanunu" ve ilgili yönetmeliklerde değişiklik olması, imar planı tadilatı yapılması, plan hükümlerinin değişmesi durumunda söz konusu alan büyüklüklerinde değişiklikler olabileceği belirtilirken bu da alanın daha fazla betona boğulması anlamına geliyor. 

Proje ile gerçekleştirilmesi planlanan 750 yat bağlama kapasitesi olan yat limanında oluşturulacak geri sahada, yönetim merkezi, alışveriş merkezi, restoran, yat kulübü gibi üst yapı tesisleri alanında yapılacak yapılar, meskun yapılaşmış dokuyu dikkate alarak ve denizle olan sirkülasyonunun kesmeyecek şekilde inşa edileceği belirtilse de bunun nasıl yapılacağı projede yer almıyor.

PROJEDE FAUNA VE FLORA HESAPLANMAMIŞ 

Yenişakran, kıyı ekosistemi açısından deniz ve kara ekosistemlerinin kesişimleri ani geçişleri açısından özel bir öneme sahip. Yenişakran beldesi ile Aliağa arasında kalan Çaltılıdere çevresi özellikle birçok kuş türünün olduğu gibi flamingoların da uğrak alanları arasında yer alıyor. 

Bozburun çevresindeki deniz çayırları bölgedeki canlılar için oksijen ve besin temin alanı olarak biliniyor. Korunma ve barınmalarını sağlayan önemli yerleşim ortamları arasında yer alan bölge yükseklikleri ve tuzluluk değişimlerinin buluşma noktaları arasında yer alıyor.  Yat Limanı projesi balık türlerinin yumurta bırakımı ve larvalarının gelişimini de olumsuz etkileyecek. 

Fauna ve Flora Proje sahası ve yakın çevresinde bulunması muhtemel flora ve fauna türleri, ayrıntılı saha çalışmaları ve literatür araması sonucu belirlenmediği belirtilen Proje Dosyası'nda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün belirleyeceği format doğrultusunda çalışmalar yapılacağı belirtilmiş

10 YIL ÖNCEKİ PROJE YİNE SAHNEDE

Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın, İzmir'den her aday olduğunda gündeme getirdiği, "35 İzmir'e 35 Proje" içinde sayılan "Yat Projesi" 10 yıl önce de gündeme gelmişti. Halkın yıllardır denize girdiği kumsal alana yapılmak istenen "Yat Limanı" projesi halkın tepkisi üzerine geri çekilmişti.

ÇALTILIDERE SULAK ALANINDA NE OLDU?

İzmir Mahalli Sulak Alan Komisyonun 26 Ekim 2017 tarihinde yapılan toplantısında bölgenin sulak alan statüsü kaldırıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi çekimser yönde oy kullandı. Komisyonun bu kararına dayanak olarak Ege Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından hazırlatılan rapor gösterildi. 

Ege Üniversitesinin bu raporundan önce Mahalli Sulak Alan komisyonunun bazı üyeleri tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyelerine hazırlatılan ve alanın sulak alan olduğunu ortaya koyan raporun "sümenaltı" edildiği iddia edildi. Projenin sahibi olan AK Partili Aslan Bilgi İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (YATEK) Başkanı olarak o dönemde verdiği demeçlerde "Dokuz Eylül Üniversitesinden istenen rapor yatırım için olumlu olmazsa Ege Üniversitesinden olumlu rapor alınacağını" dile getirmişti. Üzerinde tarih ve sayısı bulunan birinci sayfanın görüntüsü olan bu raporun ortaya çıkarılması ile ilgili CİMER üzerinden yapılan girişimlere böyle bir raporun olmadığı, tarih ve sayısı verilen belgenin taslak olduğu yanıtı verildi.

DENİZİMİZİ DOĞAMIZI YOK EDECEKLER

ÇED Toplantısının ardından Yenişakran halkı adına açıklama yapan Özgür Görgeç, yat limanı projesinin yalnızca bir yat limanı olmadığını söyledi.

Yıllardır, denizlerine gözleri gibi baktıklarını söyleyen Görgeç, "Şimdi bir projeyle bu doğal güzelliklerin yok olmasına nasıl izin verebiliriz? Sadece bu değil, yapılacak dolgu ve hafriyat çalışmaları nedeniyle deniz tabanındaki yaşam örtülecek, kilometrekarelerce alanda deniz canlıları ölme riskiyle karşı karşıya kalacaktır. Böyle bir yıkımı kabul etmiyoruz" dedi.

BALIKÇILIK YAPAN AİLELER İŞSİZ KALACAK

Yenişakran'da 1997'den beri faaliyette olan Su Ürünleri Kooperatifi'nin 36 üyesi ve 17 aile olduğunu söyleyen Görgeç, "Bu proje gerçekleşirse, avlanma alanlarımız daralacak, tekne trafiği ve kirlilik yüzünden balık popülasyonu azalacak" diye konuştu.

SAĞLIĞIMIZ TEHDİT ALTINDA

Proje ile birlikte bölgede trafik, gürültü, toz ve çevresel kirliliğin artacağını, mahallenin yaşanmaz hale geleceğini söyleyen Görgeç, "Buradaki yol yapım çalışmaları ve dolgu malzemesi taşıyan kamyonların yaratacağı kaos, bizleri evlerimizde oturamaz hale getirecektir. Biz, Şakran'ı nefes aldığımız, huzur bulduğumuz bir yer olarak korumak istiyoruz. Şakran bizimdir, huzurumuzu bozmalarına izin vermeyeceğiz" uyarısında bulundu.

Yenişakran halkı olarak taleplerini şöyle sıraladı:

  • Projenin çevresel etkileri göz önüne alınarak iptal edilmesi,
  • Daha uygun bir alana taşınması,
  • Şakran'ın doğal ve sosyal yapısının korunması.
Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

DEM Parti Sözcüsü: Müsait bir zaman demek keyfilik göstergesidir

SONRAKİ HABER

Süt üreticisi: Sütümüz hiç para etmiyor, zor durumdayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa