Süt üreticisi: Sütümüz hiç para etmiyor, zor durumdayız
Süt üreticileri, Ulusal Süt Konseyinin açıkladığı fiyat üzerinden süt satamadıklarını ve bu nedenle zarar ettiklerini belirtti: "Her şey pahalandı, ama bizim sütümüz hâlâ 9 lira."
Fotoğraf: Pixabay
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde süt üreticileri, Ulusal Süt Konseyinin açıkladığı fiyat üzerinden süt satamadıklarını ve bu nedenle zarar ettiklerini belirttiler. Süt üreticisi Servet Torun, şu ifadeleri kullandı: "Hayvanların yeminin kilosu 12 lira, ancak bizim sütümüzün kilosu 9 lira. Sütümüz para etmiyor, zor durumdayız."
Ural Tanış ise şunları söyledi: "9 liraya süt olur mu, şu devirde? Her şey pahalandı, ama bizim sütümüz hâlâ 9 lira."
"SÜT FİYATLARI ÜRETİCİYİ ZARAR ETTİRİYOR"
Osmaniye'nin Kadirli ilçesi İlbistanlı Köyü'nde süt üreticiliği yapan çiftçiler, Ulusal Süt Konseyinin belirlediği fiyatlardan sütlerini hiçbir zaman satamadıklarını, bu nedenle sürekli zarar ettiklerini dile getirdi. Üretici Servet Torun, yaşadıkları sorunları şöyle anlattı:
"Yıllardır hayvancılıkla uğraşıyorum. Ancak sütümüz para etmiyor. Geçimimizi bu işten sağlıyoruz; başka bir gelir kaynağımız yok. Hayvan yeminin kilosu 12 lira, bizim sütümüzün kilosu ise 9 lira. 1 Ocak'tan itibaren süt fiyatı 17 lira olacak deniyor. Ancak hâlen 15 lira olması gereken süt, bize 9 liradan ödeniyor. 17 lira olsa bile yine de maliyetimizi karşılamıyor. Saman, silaj gibi tüm masrafları eklediğimizde yem maliyetini bile karşılayamıyoruz. Yeni yılda sütümüzün 17 liradan alınmasını istiyoruz."
December 19, 2024
"15 İNEĞİMDEN 13'ÜNÜ SATTIM"
Bir başka üretici olan Ural Tanış ise şöyle konuştu:
"Sadece kendi ihtiyacımı karşılayacak iki inek bıraktım. Onları da akşamları sağarak sütünü kullanıyorum; gündüzleri buzağılar emiyor. 9 liraya süt satmak mümkün mü? Her şey pahalanmış, ama bizim süt hâlâ 9 lira. Sabah akşam uğraşıyoruz ama karşılığını alamayınca ineklerimi sattım. Eskiden 15 ineğim vardı, şimdi sadece iki tane kaldı. Soğuk süt satıyordum; zarar ettiğim için kapattım, vazgeçtim. Eğer süt fiyatı 17 liradan alınırsa yeniden çiftlik kurarım ve ineklerimi geri alırım. Ancak bu şartlarda bu mümkün değil."
"SÜT FİYATLARINA KİMSE UYMUYOR"
Bir diğer üretici Mustafa Bindal ise yaşadıklarını şu sözlerle dile getirdi:
"Sütümüzü, istedikleri şekilde ve istedikleri fiyattan alıyorlar. Ulusal Süt Konseyi bir fiyat açıklıyor, ama bu sadece yemin fiyatına zam olarak yansıyor. Burada kimse açıklanan süt fiyatına uymuyor. Yemin torbası 500 lirayken şimdi 550 lira oldu. Önceden süt, yem masrafını karşılıyordu. Ancak artık bu mümkün değil. Bugün yem fiyatını sormadım, ama sürekli artıyor. Devlet yem fiyatlarına göre süt fiyatını da düzenlemeli. Yem kaç liraysa ona göre bir ayarlama yapılmalı. Sütümüzü ve etimizi kaça satacağımızı bilmek istiyoruz. Sorun bu kadar basit." (ANKA)