19 Aralık 2024 15:00

Koza’ya hukuk işlemiyor

Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu, Koza Altın'ın Kaymaz'da maden 3. Kapasite artışına ilişkin mahkemenin ÇED raporunu iptal etmesine rağmen faaliyete devam etmesine karşı basın açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Irmak Su Timur/Evrensel

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı Türkiye Varlık Fonu’na geçtiğimiz aylarda devredilen Koza Altın İşletmeleri hukuk dinlemiyor. Koza Altın’ın Eskişehir Kaymaz’da bulunan altın ve gümüş madeninin 3. Kapasite artışı ve atık depolama tesisi yapılmasına karşı açılan davada, mahkemenin önce yürütmeyi durdurma kararı vermesine ardından da ÇED Olumlu kararını iptal etmesine rağmen faaliyetler devam ediyor. Mahkeme kararına uymayan şirketin, siyanürlü altın madenciliğine devam etmesine karşı Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu Uzunpazarı Kent Konseyi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamayı platform adına Filiz Özkoç okudu.

"KAYMAZ BİR ŞİRKETİN ÇÖPLÜĞÜ YAPILMAK İSTENİYOR"

Proje kapsamında 490 km uzaklıktaki Çanakkale’den 2 milyon 700 bin ton cevherin, günde 149 kamyon ile Eskişehir Kaymaz Mahallesine taşınacağını söyleyen Özkoç, “5 milyon 500 bin metreküp kapasiteyle planlanan üçüncü atık barajı 10 yılda dolacağı için, dördüncü, beşinci atık depoları da yapılacak, on milyonlarca metreküp zehirli atık, bölgenin doğasını tamamen yok edecek, tarım topraklarını, meraları kullanılmaz, bölgeyi yaşanmaz hale getirecek. Bu projenin aslında Kaymaz’ın, bir şirketin maden çöplüğü haline getirilmek istendiği açık. Kaymaz Mahallesinde yılda 60-70 kişinin kanserden yaşamını yitirdiği ve kanser vakalarındaki artışın Kaymaz’daki altın madenciliği döneminde arttığı dikkate alındığında, madenci şirketin kar hırsı ile bölgede yaşayan insanların yaşamlarını yok saydığı ortada” şeklinde konuştu.

"KARARA RAĞMEN İNŞA DEVAM EDİYOR"

Projeye karşı hukuki mücadeleyi kazandıklarını belirten Özkoç, “Maalesef yörede yaşayan yurttaşlar mahkeme kararına rağmen projenin devam ettiğini söylüyor. O nedenle soruyoruz. Yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmiş olmasına rağmen, 3. Atık depolama tesisinin inşa edilmesine kimler neden izin vermiştir? Yürütmeyi durdurma ve devamında iptal kararına karşın bu atık depolama tesisinin inşası Mahkeme kararını uygulamakla yükümlü idari yetkililer tarafından neden mühürlenmemiş ve denetlenmemiştir? Bu konuda yetkili makamları derhal göreve ve halka açıklama yapmaya davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

"MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ"

Alpagut-Atalan Altın ve Gümüş madeni projesinin halkın katılımı toplantısı sonrası madene karşı çıkanlar hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu da hatırlatan Özkoç, “İptal edilmiş bir projenin, mahkemenin durdurma kararına rağmen uygulanmasına sessiz kalan il müdürlüğü, konu şirket menfaatleri olunca kendisine tevdi edilen kamusal yetkileri şirket yararına kullanmaktan geri durmuyor. Temel görevi Eskişehir’in doğal kaynaklarını korumak olan Eskişehir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün sürekli skandallarla, hukuksuzluklarla anılmasını platform olarak endişeyle takip ediyoruz” dedi.

Özkoç son olarak, “Doğal kaymaklarımızın iki elin parmaklarını geçmeyecek sermaye gruplarının kârları uğruna talan edilmesine, bu uğurda yeri geldiğinde mahkeme kararlarının dahi yok sayılmasına, bürokratik ve idari yetkilerin adeta bu sermaye grupları ve şirketlerin hizmetine sunulmasına karşı demokratik ve hukuki yollarla mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha yineliyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı. (Eskişehir/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Abhazya Parlamentosunda silahlı saldırı: Bir milletvekili yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa