Rektörlükten Hacettepe öğrencilerine eylem soruşturması
Yurdum Kafe'nin kapanmasına karşı Hacettepe Üniversitesinde eylem yapan öğrencilere Rektörlük tarafından soruşturma başlatıldı.
Fotoğraf: Evrensel
Hacettepe Üniversitesinde Yurdum Kafe'nin kapanmasına karşı eylem yapan öğrencilere Rektörlük tarafından soruşturma başlatıldı. Eğitim Sen 5 nolu Şube Örgütlenme Sekreteri ve Hacettepe İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Baver Yeşilyurt, "Üniversite yönetimini öğrencileri kriminalize eden yaklaşımından dönmeye, öğrenci yoksulluğunu hafifleten kamucu çözümler aramaya davet ediyoruz" dedi.
Gün boyunca açık olan ve yurtlar bölgesinde öğrencilerin gece saatlerinde alışveriş yapabileceği tek işletme olan Yurdum Kafe'nin kapanma saati Rektörlük kararı ile erkene çekilmişti. Alınan bu karar sonrası kafede oturma kararı alan öğrenciler 1 haftayı boyunca eylemlerine devam etmişti. Konu ile ilgili dilekçe toplayarak Rektörlüğe taşıyan öğrencilere soruşturma başlatıldı. Eğitim Sen Ankara 5 Nolu şube olaya ilişkin açıklamada bulundu.
Eğitim Sen 5 nolu Şube Örgütlenme Sekreteri ve Hacettepe İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Baver Yeşilyurt, "Öğrencilerin anayasal ve demokratik haklarını kullandıkları açıktır. Soruşturmaya konu eylemlik ilk anda 'Yurdum Kafe' eylemi olarak anılsa da bu süreci öğrencilerin fakülte kantinlerini de kapsayan sosyal yaşam alanlarına sahip çıkma eylemliği olarak kavramak gerekiyor. İşletmelerinde kârlılık arayan üniversite yönetimine karşı üniversitenin kamucu yüzünü hatırlatmakta ısrarcı bir öğrenci eylemliği var. Kârlılık gerekçe gösterilerek kapatılan kantinler ve gece mesaisi sonlandırılan Yurdum Kafe'nin karşısına kampüsün içini öğrencilerin bütçelerinin karşılayamayacağı kahveci zincirleri koyulmakta. Öğrenci eylemliklerini kampüsün tüm öğrencilerinin çıkarlarını savunduğunu, demokratik ve anayasal haklara dayandığını vurgulamak bu açıdan önemlidir. Eğitim Sen Ankara 5 No'lu şube olarak üniversite yönetimiyle yaptığımız görüşmede, öğrencilerin protestosunun hem AYM kararına dayandığı hem de YÖK'ün üniversitelere yazdığı yazıya dayandığı, dolayısıyla öğrencilere soruşturma açılmasının yersiz olacağı söylenmiştir. Öğrencilere ise ertesi gün soruşturma kâğıtları tebliğ edilmeye başlanmıştır. Ayrıca hu evrakların düzenlenmeye başlaması da yönetimle yaptığımız görüşmenin günler öncesine dayanmaktadır. Üniversite yönetimini öğrencileri kriminalize eden yaklaşımından dönmeye, öğrenci yoksulluğunu hafifleten kamucu çözümler aramaya davet ediyoruz" dedi.
Yeşilyurt, "Üniversitedeki paramiliter çetelerin görünürlüğü, öğrencilerin hak arayışlarının ivmesini takip etmektedir. Kadın cinayetlerine karşı kampüs içinde son yılların en kitlesel katılımıyla yapılan eylemde kadın öğrenciler açtıkları "Jin, Jiyan, Azadi" pankartı gerekçe gösterilerek saldırıya uğradı ve yaralandı. Eğitim Sen'lilerin çağrısını rağmen saldırganların alandan uzaklaştırılmasında açık bir güvenlik zaafiyeti gösterildi. Darp raporuyla yapılan şikayetin ardından emniyetin de dahil olduğu bir hukuki süreç başladı. Üniversite yönetimiyle yapılan görüşmede sürecin devam ettiği, henüz sonuçlanmadığı bilgisini aldık. Sürecin takipçisiyiz. Son süreçte öğrencilere açılan soruşturmada ise kar maskesiyle Yurdum Kafe'ye gelen, kafe içerisine bayrak asarak toplu görüntü veren paramiliter çete üyeleri soruşturma kapsamı dışında tutulmuştur. Dahası, bu olayın yaşandığı gün, soruşturma geçiren öğrencilerin eylemlik tarih aralığının da dışında tutulmuştur. Bu nokta, üniversitenin paramiliter çete üyelerine soruşturma açmaktan kasten geri durduğu izlenimini uyandırmaktadır. Üniversite yönetiminin geçmiş yıllarda yaptığı kamuoyu duyurusunda bu çete üyelerinin hem öğrencilere 40 santim boyunda palayla saldırdığını hem de kar maskesi takarak güvenlik personelini tehdit ettiğini teşhir ettiğini hatırlatmak isteriz. Soruşturmalar haklarını arayan öğrencilere değil, palalı ve kar maskeli paramiliter çete üyelerine yöneltilmelidir. Demokratik hak arayışlarını garanti altına almanın gereği budur" dedi. (Ankara/EVRENSEL)