İstanbul Barosundan Daştan ve Bilgin açıklaması: Etkin soruşturma yürütülsün
İstanbul Barosu, Cihan Bilgin ve Nazım Daştan'ın öldürülmesine dair etkin bir soruşturma yürütülmesini ve gazeteciler için düzenlenen eylemde gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.
![İstanbul Barosundan Daştan ve Bilgin açıklaması: Etkin soruşturma yürütülsün](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/196147.jpg)
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
İLGİLİ HABERLER
![Uluslararası basın örgütlerinden Bilgin ve Daştan açıklaması: Sorumlular hesap vermeli](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/279792.jpg)
Uluslararası basın örgütlerinden Bilgin ve Daştan açıklaması: Sorumlular hesap vermeli
![Gazeteciler Cihan Bilgin ve Nazım Daştan Suriye'de öldürüldü](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/279792.jpg)
Gazeteciler Cihan Bilgin ve Nazım Daştan Suriye'de öldürüldü
![Öldürülen gazeteciler için İstanbul’da yapılan eyleme polis müdahale etti; 30 kişi gözaltına alındı](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/279888.jpg)
Öldürülen gazeteciler için İstanbul’da yapılan eyleme polis müdahale etti; 30 kişi gözaltına alındı
![Öldürülen gazeteciler için Dersim’den açıklama: Kamera ve kalemlerini yerde bırakmayacağız](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/279871.jpg)
Öldürülen gazeteciler için Dersim’den açıklama: Kamera ve kalemlerini yerde bırakmayacağız
![Gazetecilerin öldürülmesine tepki: "Bağımsız bir soruşturma talep ediyoruz"](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/279836.jpg)
Gazetecilerin öldürülmesine tepki: "Bağımsız bir soruşturma talep ediyoruz"
![14 barodan gazeteciler için çağrı: Sorumlular hakkında soruşturma başlatılsın](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/279836.jpg)
14 barodan gazeteciler için çağrı: Sorumlular hakkında soruşturma başlatılsın
İstanbul Barosu, Kuzey ve Doğu Suriye'de gelişmeleri takip eden gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'in içinde bulundukları araca 19 Aralık'ta düzenlenen SİHA saldırısında öldürülmesine dair açıklama yaptı. Açıklamada olayla ilgili etkin bir soruşturma yürütülmesi talep edildi. Öldürülen gazeteciler için düzenlenen eylemde yurttaşların gözaltına alınmasına de tepki gösterilen açıklamada, derhal serbest bırakılmaları istendi.
İstanbul Barosunun açıklaması şöyle:
"Basına yansıyan bilgilere göre, gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin, 19 Aralık'ta Suriye'de yaşanan gelişmeleri takip ederken uğradıkları saldırı sonucu yaşamını yitirmişlerdir. Basın mensuplarının çatışma bölgelerinde hedef alınması, Uluslararası İnsancıl Hukukun ve Cenevre Sözleşmesi'nin ihlali niteliğindedir. Dahası, savaşa taraf olmayan sivillerin hedef alınması, Roma Statüsü 8/2/b/ii. maddesinde savaş suçlarından biri olarak ifade edilmiştir. Dolayısıyla, silahlı çatışma bölgesinde görev yapan gazetecilerin korunmasına ilişkin kurallar, Uluslararası İnsancıl Hukukun bünyesindedir.
Yine, bahsi geçen olaya ilişkin Şişhane Meydanında yapılmak istenen basın açıklamasında, aralarında Baromuz üyesi dört meslektaşımız ile iki hukuk fakültesi öğrencisi ve onlarca gazetecinin olduğu yurttaşlar gözaltına alınmıştır. Uluslararası hukuku ihlal eden bu olaya ilişkin derhal soruşturma başlatılması ve sorumlulardan hesap sorulması gerekirken, Anayasal haklarını kullanan ve meslektaşları için yas tutan basın mensuplarının ve meslektaşlarımızın gözaltına alınması kabul edilemez bir durumdur.
İki basın mensubu yurttaşımızın öldürülmesi olayıyla ilgili olarak etkin bir soruşturma yürütülmesini ve Anayasal haklarını kullanarak basın açıklaması yaptıktan sonra gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını talep ediyor, sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz." (MEDYA SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et