21 Aralık 2024 20:51

Yoksulluk dayatmasına karşı grev ve eylemler sürüyor

MESS’in sefalet ücreti dayatmasına karşı Birleşik Metal-İş üyesi Hitachi, GE Grid Solutions, Schneider Electric ve Arıtaş Kriyojenik işçilerinin başlattığı grev kararlılıkla sürüyor.

Yoksulluk dayatmasına karşı grev ve eylemler sürüyor

Fotoğraf: ANKA

MESS’in sefalet ücreti dayatmasına karşı başlayan grev kararlılıkla sürüyor.

Aylardır MESS ile toplu sözleşme sürecinde olan Birleşik Metal-İş, MESS’e bağlı Hitachi, GE Grid Solutions, Schneider Electric ve Arıtaş Kriyojenik ile bir süre önce MESS’ten ayrılan Green Transfo ile birlikte toplam 5 işletme için görüşmelere 9 Ağustos’ta başladı. Birleşik Metal-İş, ilk 6 aylık dönem için ortalama yüzde 125 ücret artışı talep etmişti. Ancak orta vadeli programın hedefleri doğrultusunda 3 yıllık sözleşme dayatan MESS’in ilk teklifi yüzde 30, son teklifi ise yüzde 40 oldu. Görüşmelerde sonuç alınamaması üzerine 5 işletmeye bağlı 9 fabrikada 2 bin işçiyi kapsayan grev kararı alındı.

Hitachi’nin Kartal, Tuzla, Dilovası ve Dudullu fabrikalarındaki grev 4 Aralık’ta, GE Grid Solutions ve Schneider Electric’e bağlı 3 fabrikadaki grev de 13 Aralık’ta başladı. Balıkesir Gönen’de bulunan Arıtaş Kriyojenik işçilerinin grevi ise 19 Aralık’ta başladı. Kocaeli/ Çayırova’da bulunan Green Transfo işçileri de 25 Aralık’ta greve çıkmaya hazırlanıyor.

MESS’e bağlı Hitachi, GE Grid So lutions, Schneider Electric ile Arıtaş Kriyojenik’teki grevler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla yasaklandı. MESS üyesi olmayan Green Transfo’daki grev içinse şimdilik yasak kararı alınmadı. Yasak kararında grevlerin “Milli güven liği bozucu nitelikte” olduğu öne sürüldü. Grevin yasaklanmasının ardından patronlar işçilere mesaj atarak pazartesi günü işbaşı yapmaya çağırdı. Yasağı tanımadıklarını ilan eden işçiler ise grevlerine kararlılıkla devam ediyor.

YOLBULAN METAL

Ücretlerin 20 bin lira düzeyinde olduğu Hatay’daki Yolbulan Metal’de de işçiler grevde. Özçelik-İş Sendikası üyesi işçiler çıplak ücretlerin 30 bin lira olması talebiyle grevi sürdürüyor.

TARKETT

Petrol-İş’in örgütlü olduğu İstanbul Tuzla’daki Tarkett Fabrikasında toplu iş sözleşmelerinde anlaşma sağlanamadı. İşçiler yüzde 135 zam isterken, patron önce işçilere zamsız çalışmayı dayattı, “Devlet asgari ücrete zam (ara zam) yapmadı, ben de size yapmam” dedi. Aynı patron işçileri sendikadan istifa ettirmek için tek tek çağırıp yüzde 40-45 oranında zam teklif etti. Patronun bu dayatması nedeniyle 18 Eylül’de başlayan grev sürüyor.

MKB RONDO

İstanbul’un Tuzla ilçesindeki Kimyacılar Sanayi Sitesinde bulunan MKB Rondo’daki toplu iş sözleşmesinde Selülöz-İş üyesi işçiler yüzde 80 zam talep ederken patron yüzde 45 zam dayattı. Ağustos sonunda başlayan grev sürüyor.

MERSEN

Gebze’deki Mersen’de işçiler, Birleşik Metal-İş’te örgütlendi ancak patron ne sendikayı tanınıyor ne de TİS imzalıyor. İşçiler sendika haklarının tanınması ve toplu sözleşme imzalanması talebiyle 9 aydır grevde.

NOVARES

Novares patronu toplu iş sözleşmesi kapsamında yer alan enflasyon zammını, erzak ödeneğini, denge primini ödemek istemiyor; kalite kontrol işlerini taşerona vermek, üretimi artırmak, vardiya saatlerini değiştirmek istiyor. İşçiler ise haklarının gasbedilmek istenmesine karşı fabrikada eylemler yapıyor.

POLONEZ

Tekgıda-İş’te örgütlendikleri işten atılan ve direnişe geçen İstanbul’daki Polonez işçileri direnişlerini sürdürüyor. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamu işçisi hedefte

Kamu işçisi hedefte

Ücretleri baskılayan Erdoğan-Şimşek programının yeni hedefi toplu sözleşme sürecine giren 600 bin kamu işçisi. Sendikal bürokrasi eliyle işçiden kaçırılan sözleşme taslağı, iktidar medyasına sızdırıldı. “Taleplerimizi karşılamıyor” diyen işçiler öfkeli. Ekonomide, iç ve dış politikada sıkışan Saray iktidarı, toplumu yönetebilmek için yasaklara, gözaltılara ve tutuklamalarla sarılıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et