22 Aralık 2024 13:46

Milas’ta çevre paneli: Geleceğe böyle bir Milas’ı miras bırakamayız!

Milas 78’liler Derneği tarafından gerçekleştirilen panelde Muğla ve Milas çevresinde ciddi çevre sorunları bulunduğu belirtilerek; “Gelecek kuşaklara, böyle bir Milas’ı miras bırakamayız!” denildi.

Fotoğraf: Nevzat Çağlar Tüfekçi

Paylaş

Milas 78’liler Derneği tarafından gerçekleştirilen panelde bölgedeki çevre sorunlarının yanı sıra ekolojik yıkıma karşı verilen mücadelelere yönelik yapılan algı operasyonları konuşuldu. Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını yapan gazeteci Nevzat Çağlar Tüfekçi Muğla ve özellikle Milas ilçesi çevresinde çok ciddi çevresel sorunlar bulunduğunu belirterek; “Gelecek kuşaklara, böyle bir Milas’ı, asla miras bırakamayız!” dedi.

Kolaylaştırıcılığını Hüseyin Yorulmaz’ın yaptığı panelin ilk sunumunu Birgün Gazetesi yazarı Özgür Gürbüz yaptı. COP 29 toplantılarını da Bakü’de izleyen gazetecilerden olan Gürbüz, bu toplantı ile ilgili gözlemlerini aktardı. Gürbüz, Türkiye’nin nükleer enerji ve kömürlü termik santrallerle ilgili politikalarının yanlışlığına vurgu yaptığı konuşmasında çözümün yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişte olduğunu söyledi.

"ÇEVRE DİRENİŞLERİNE KARA ÇALMA NASIL BAŞLADI?"

Panelin ikinci konuşmacısı olan gazetemiz İzmir temsilcisi Özer Akdemir ise geçtiğimiz haftalarda Deştin köyü yakınlarda işletilmek istenen çimento fabrikasına karşı mücadele edenlere yönelik başlatılan “Alman ajanları”, arkalarında dış güçler var kampanyasının ilk ortaya konduğu süreci anlattı. Bergama Köylülerine karşı Dr. Necip Hablemitoğlu’nun yazdığı “Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası” kitabı ile birlikte ortaya konan “psikolojik algı oyunu”nun çevre direnişlerine yönelik ilk karalama kampanyası olduğunu belirten Akdemir, Hablemitoğlu suikastinin de yardımıyla tam başarıya ulaşan bu karalama kampanyalarının o günden bu yana şirketleri zora sokan hemen hemen tüm çevre direnişlerine karşı uygulamaya konulduğunu ifade etti.

"ENERJİSİZ KALMAK MI SUSUZ KALMAK MI?"

MUÇEP'ten Neşe Tuncer bölgedeki çevre sorunları ve direnişlere değindiği konuşmasında Muğla’nın yüzde 60’ının Milas’ın ise yüzde 75’inin maden şirketlerine ruhsatlandırıldığını söyledi. Tuncer, “Neredeyse marina, otel, site yapılmamış koy kalmadı. Sularımız şişelenip satılıyor. Enerjisiz kalacağız diye endişe edenlerin susuz kalmaktan korkmamalarını anlayamıyorum” dedi.

Panelin son konuşmacısı olan Akbelen Köylülerinin avukatı Arif Ali Cangı ise ulusal ve uluslararası yasalar çerçevesinde çevre hakkı kavramı ile ilgili bilgiler verirken bu yasaların uygulanmasında çok ciddi sorunlar olduğunu ifade etti. Cangı, Akbelen ormanının korunması süreci ve bu sürecine dair de bilgeler aktardı.

Geçtiğimiz günlerde dünyanın en etkili 100 kadını arasında seçilen İkizköy muhtarı Nejla Işık ve Akbeleni koruma mücadelesi veren İkizköylülerin de katıldığı panele Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz ve Muğla Büyükşehir belediyesi yöneticilerinden de katılanlar oldu. Salonun büyük kısmını dolduran izleyicilerin ilgiyle izlediği ve yaklaşık 4 saat süren panel soru yanıt kısmı ile sona erdi. (Muğla/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bolu’da emekliler yürüdü: Hükümet emeklileri dilenci gibi görmekten  vazgeçmeli

SONRAKİ HABER

Foça Asliye Hukuk Mahkemesi: Ölüm Seddi yıkılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa