Mimarlık öğrencilerinin gözünden: Çukursaray restorasyonu
Mimarlık öğrencileri olarak isteğimiz ihtiyacımız olan bu alan ve yapıların restorasyon uygun bir şekilde tamamlandıktan sonra tekrar üniversiteye tahsis edilmesidir.
![Mimarlık öğrencilerinin gözünden: Çukursaray restorasyonu](https://www.evrensel.net/upload/dosya/210237.jpg)
Fotoğraf: Evrensel
Ece AKTUĞ
Yıldız Teknik Üniversitesi
Hala kampüsümüzün içerisinde olan ve restorasyonu öğrencilerden gelen tepkiler sonrasında başlatılan Çukursaray ve diğer tarihi yapıların güncel durumu ve restorasyon yöntemleri üzerine mimarlık fakültesi öğretim görevlilerinden bilgi alınmaması veya paylaşılmaması bu değerli yapıların akıbeti üzerine mimarlık öğrencilerini şüpheye düşürüyor.
Yapıların iç duvarlarında çeşitli hasarları fark etmemek mümkün değil. Aynı zamanda yapıların tarihi renkleri kent belleği içerisindeki anısının aksine beyaz sıvalarla kapatılıyor. Geçen sene restorasyonu tamamlanan güvercinlik yeni rengiyle ışıl ışıl parlarken algımızdaki tarihi algısını da kaybetti. Aynı durumun Çukursaray’da da olacak olması ihtimali kaygı verici.
SÜREÇ ADINA KAYGI DUYUYORUZ
Mimari projelerimizde biz, restorasyon biçimi olarak tarihi yapıları sosyal çevreyle ele alıyor ve işlevli tarihi dokular olarak mekânı tanımlıyoruz. Yapılar her zaman etrafındaki yapılarla beraber işlevler edinirken Çukursaray’ın cumhurbaşkanlığı külliyesine çevrilmesi sosyal doku içerisinde kesintiler oluşturacaktır. Kampüs içi hayatımızı aktif olarak etkileyecek bu kararın öğrenciler gözetilerek vazgeçilmesi de mimari olarak daha uygun olacaktır.
Restorasyon sürecinde yapının işleviyle beraber estetik değeri de büyük önem taşır. Yapının atmosferi ve yapısının gözetilmeden bir restorasyon yapılmasından korkuyoruz. Geleceğin mimarları olarak gözlerimizin önünde gerçekleşen bu restorasyonu uzaktan takip ediyoruz ve yapının restorasyon süreci üzerine çeşitli kaygılar duyuyoruz.
RESTORAYON SÜRECİ NASIL BAŞLADI?
2015 yılı kasım aylarından beri Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız kampüsünde bir Cumhurbaşkanlığı Külliyesi kurulacağı ve bu yüzden eğitim gördüğümüz binaların bir kısmının biz öğrencilere kapatıldığını duymuştuk. Kampüsün ciddi bir kısmına erişimin olmaması ve yeterli dersliklerin sağlanamaması bazı fakültelerin Davutpaşa kampüsüne taşınmasıyla sonuçlandı. Eğitim binalarının etrafı çitlerle kapatılarak öğrencilerin erişimi engellenmiş oldu. Süreç içerisinde tepki gösteren öğrencilere dönemin rektörü Bahri Şahin tarafından binaların restorasyon kapsamında kapatıldığı söylendi. Geçici bir durum olarak öğrencilere aksedilen bu durum aslında öğrencilerin direncinin kırılmasına neden oldu. Geçen sene, açılması planlanan Yıldız Sarayı için otopark olarak kullanılması için üniversite kampüsünün belirli bir kısmının kamuya açılması haberleri medyada yayınlandıktan sonra öğrenciler tekrar eylemlere başlayarak yetersiz eğitim alanları ve yetersiz kampüs için seslerini çıkarmıştı. Bildiri ve yürüyüş sonrası rektör yardımcısıyla görüşme yapan öğrenciler binaların Milli Saraylar’a bağlı olduğunu ve üniversitenin karar mercii olmadığını söyledi. Biz öğrenciler toplanmadan bizle bu bilgiyi paylaşmayan dönemin rektörü Tamer Yılmaz’ın yeterli şeffaflıkla bizle durumu paylaşıp paylaşmadığına dair kaygı içerisindeyiz.
YAPILAR ÖĞRENCİLERE TAHSİS EDİLMELİ
Biz öğrenciler dersliklerimiz yeterli kapasiteye sahip olmadığı için koridorlarda veya online ders işliyoruz. Üniversitenin yalnız eğitim alınan bir alan olmadığını hatırlatarak yetersiz üniversite kampüsüne mecbur edilmemiz de kabul edilebilir değil. Davutpaşa kampüsünden gün geçtikçe ring seferlerinin azaltılması gibi yollarla koparıldığımızı fark ediyoruz. Öğrencilerin Çukursaray ve akabinde diğer eğitim binalarının alınmasına tepki göstermesine karşı bir hareket olduğunu fark etmemek de mümkün değil. Yapıların kampüsten koparılarak kampüsün sosyal dokusuna zarar verilmekte olduğunu görebiliyoruz. Mimarlık öğrencileri olarak isteğimiz ihtiyacımız olan bu alan ve yapıların restorasyon uygun bir şekilde tamamlandıktan sonra tekrar üniversiteye tahsis edilmesidir.
Evrensel'i Takip Et