KYK’ye selam veren borçlu çıkıyor
“Her ay ihtiyaçlarımı karşılamak için 5000 TL’ye ihtiyacım oluyor ancak devletin verdiği KYK bursu ile her ay 3000 TL bankaya borçlu çıkıyorum.”
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileri
KYK burs miktarı 3000 TL olarak açıklandı. Sıra arkadaşlarımıza bursun miktarı, ulaşılabilirliği, yeterliliği ve belirlenme biçimi hakkında sorular sorduk.
Burs miktarı açıklanmadan önce beklentiniz neydi?
ZBEÜ’den erkek öğrenci: “Burs; öğrenim gören ihtiyaç sahibi bireylere devlet tarafından verilen maddi yardımdır. Burs ücretlerinin amacına ulaşıp öğrencilere katkı sağlayabilmesi için ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek seviyede olması gerekiyor. Bu yüzden burslar açıklanmadan önce okul giderleri, yeme-içme gibi temel ihtiyaçlarımızı göz önünde bulundurarak beklentiye giriyoruz. Ama ne yazık ki aylık giderlerin yanında devlet bursu, devede kulak kalıyor.”
Açıklanan burs ücreti hakkında düşünceleriniz nedir?
ZBEÜ’den erkek öğrenci: “Yeni burs ücretinin yeni yıl ile birlikte gelecek zamlar için çok aşağıda ve yetersiz kalacağını düşünüyorum. Bu burs ücretinin öğrencinin ihtiyaçlarını karşılayacak makul bir seviyede olması gerekir.”
Öğrencilere verilen destekler nasıl belirlenmeli?
ZBEÜ’den erkek öğrenci: “Günümüz sosyal ve ekonomik yapısını temel alarak bir yorum yapmamız gerekirse ilk olarak öğrencilerin maddi kaygılarını önlemeye yönelik adımlar atılmalıdır. Daha sonra öğrencinin sosyal yaşamda karşılaştığı gerek ailevi gerekse sosyal çevresinde yaşadığı sorunlara yönelik psikolojik destek verilmesi öğrencinin şu an ki durumu ve gelecekteki kariyeri için hayati önemdedir.”
KYK bursu aylık giderinizin ne kadarını karşılıyor?
ZBEÜ’den kadın öğrenci: “Hükümet tarafından verilen KYK bursunun 615 TL’si ile KYK yurt ücretimi ödüyorum. Kalan 1385 TL’nin her ay 500 TL’si otobüs akbiline gidiyor. Kalan 885 TL’nin 450 TL’si ile telefon faturamı ödüyorum. Her ay ihtiyaçlarımı karşılamak için 5000 TL’ye ihtiyacım oluyor ancak devletin verdiği KYK bursu ile her ay 3000 TL bankaya borçlu çıkıyorum.”
Bütün öğrencilerin burs olanağından yararlanamamasını nasıl yorumluyorsunuz?
ZBEÜ’den erkek öğrenci: “Bütün öğrencilere burs verilmemesinin yanlış olduğu düşüncesindeyim. Üniversite öğrencilerinin şartlarının, ailelerinin gelir durumundan bağımsız olması daha iyi olacaktır, bunun için devlet üniversitelerindeki bütün öğrencilere burs imkânı tanımalıdır.”
5000 TL’LİK KYK, AKP VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ
Burs miktarının 5000 TL olması için Meclis’te verilen teklif AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?
ZBEÜ’den kadın öğrenci: “Karar verme yetkisine sahip kişilerin, karardan etkilenen kesimle aynı yaşam standartlarına sahip olmayışından ve empati zayıflığından olsa gerek. Ceketimi satıp çocuğumu okuturum diyen ebeveynler vardı bir dönem. Gerçekten bir ceketle de okutulurlarmış sanırsam. Ekonomik refah ve geleceğe güven eksikliği çeken gençlerin cepleri kevgir, zihinleri umutsuz. Yarınları karanlık gibi hissettiriyor. Başa dönersek, aslında mesele ceket değil, mesele ceketin kimde ne kadar ettiği. Mesele bir ceket üzerinde belki binlerce kişinin hakkının olması. Ne acıdır ki fakirin cebi bu sefer fakirin çenesi yoruyor.”
Bir öğrenci olarak ne gibi ekonomik sorunlarla karşılaşıyorsunuz ve bu sorunlara hükümetin çözüm aradığını düşünüyor musunuz?
ZBEÜ’den kadın öğrenci: “Günlük hayatta ne gibi sorunlarla karşılaştığımızdan başlayacak olursak… Birincisi, küçük şehirde yaşayan bir öğrenciyseniz şehrin pahalılığı daha fazla oluyor, aynı şekilde temel ihtiyaçlarınızın da maliyeti fazla oluyor, daha doğrusu temel ihtiyaçlarınızı gideremiyorsunuz. Hele ki yurtta kalan bir öğrencinin bu ihtiyaçlarını gidermesi çok daha zorlaşıyor. Çünkü beslenme, hijyen neredeyse yok denecek düzeyde. Bunları karşılayamayan bir öğrencinin dışardan bunları gidermeye çalışması sadece ekonomik zarar oluyor. İkincisi, sosyalleşmek ve kültürlenmek konusundaki geride kalmışlık. Üniversite düzeyindeki bir bireyin en temel haklarından biri sosyalleşmek ve kültürlenmektir. Pahalılığın bir getirisi olarak, bir gezi etkinliğine bile katılamıyoruz bazen. Tüm bunların yanında ekstra bir geliri olmayan bir öğrencinin ay sonunu veya burs gününü beklemesi de strese, umutsuzluğa ve akademik başarısızlığa sebep olur.”
Yaşanan ekonomik sorunlara karşı öğrenciler herhangi bir tepki veriyor mu, vermiyorsa sizce nasıl bir tepki verilmeli?
ZBEÜ’den kadın öğrenci: “Günümüz ekonomisi bilindiği üzere zenginin daha zengin, fakirin daha fakir olduğu ve orta sınıfın kaybolduğu kapitalist bir ekonomiye dönüştü. Öğrenciler ekonomik sorunların kendi eğitim hayatları üzerindeki etkisini hissediyor, buna tepki verecekleri zaman ise kaşıkla verilip kepçeyle alınan burs miktarı öne sürülüyor. Bu bağlamda toplumsal farkındalık yaratamıyorlar. Anayasanın 34. Maddesi’ne göre yürüyüş, protesto ve örgütlenme haklarını kullanmakla beraber, bu durumu sosyal medyaya da yansıtabilirler. Üniversitelerde kurulan dernek, sendika vb. kuruluşlarla imza toplayabilir, mahkemelere başvurabilirler, yetkili kişilere mektup yazma idari birimlere dilekçe bildirmeleri bir tepkinin öngörüsüdür.”