24 Aralık 2024 15:33

Ulusal Su Kurulu’nun taslak su kanunu TBMM’ye sunulacak

Bakan Yumaklı, 3. Ulusal Kuru Kurulu toplantısı ardından, bir taslak su kanunu planladıklarını ve bu kanunun TBMM’ye sunulacağını duyurdu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kent dokusu dışındaki yerlerde işi kolaylaştırmak için her türlü müdahale yetkisine sahip bütün bakanlıkların, bakanlıkların yanı sıra da Türkiye Odaları ve Borsaları Birliği (TOBB) gibi ticari yapılanmaların da yer aldığı Ulusal Su Kurulu, su kanununa ilişkin hazırladığı teknik nik çalışmaların nihai hale getirilerek, TBMM’ye sunacağını açıkladı.

Su kaynaklarını maden, enerji santralleri, fabrikalar, organize sanayi bölgeleri vb. uygulamalarla kurumaya, zehirlenmeye mahkum bırakan AKP iktidarı, patronların da bulunduğu Ulusal Su Kurulu toplantısında suyu korumak ve su tasarrufu sağlamak için bir taslak su kanunu planladığını belirrti. 3’üncü Ulusal Su Kurulu Toplantısı’nın ardından konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettikleri gibi temiz su kaynaklarına erişim, günümüzde bir beka meselesi haline geldi. Büyüyen ekonomimiz ve artan üretimimizle tarımda, sanayide, enerjide, turizmde ve daha birçok sektörde suya olan ihtiyacımız da artıyor. Yaptığımız çalışmalarda öncelikli olarak su kaynaklarımızı göz önünde bulunduruyoruz” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı

TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR

Bakan Yumaklı toplantıda alınan kararları şu şekilde sıraladı:

Taslak su kanununa esas oluşturacak teknik çalışmaların nihai hale getirilerek talebin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne arz edilmesi.

Havza su kurullarında öne çıkan hususların fiili durumlarının ve planlamalarının takip edilmesi.

Fırat-Dicle Havzası’nın iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkilerinin tespit edilmesi ve kuraklıkla mücadelede acil önlem planının hazırlanması.

Afyonkarahisar ilinde yapılan yağmur suyu hasadı, kurakçıl peyzaj uygulamaları ve farkındalık oluşturulması gibi su verimliliği çalışmalarına dair iyi uygulamaların, valilikler koordinasyonunda illerde örnek uygulama olarak başlatılması.

Diyarbakır ilinde başlatılan ‘Su Gönüllüsü Gençler Sahada’ girişimi çalışmalarının Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda ülkemizdeki tüm okullarda yaygınlaştırılması” diye sıraladı.

Kuraklık riski altında olan göllere ilişkin eylem planlarının hazırlanması ve uygulamaya geçmiş ya da geçecek olan eylem planlarının bir sonraki kurula sunulması

8 GÖL İÇİN KORUMA PLANI

Eğirdir, Akşehir-Eber, Manyas, İznik, Burdur, Bafa, Beyşehir ve Tuz Gölü olmak üzere 8 göl için, ayrı ayrı koruma eylem planı hazırlanmasını amaçladıklarını söyleyen Bakan Yumaklı, “Su stresi altında olan bir ülke olarak böyle bir kararın kuruldan çıkmış olmasını, ülkemiz için çok önemli bir adım olarak görüyoruz. Yüzde 80'e varan oranlarda su tasarrufu sağlanması yönünde kritik bir adım olacağına inanıyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eşme’de altın madeni içme sularını tehdit ediyor

SONRAKİ HABER

Veliyle tartışırken beyin kanaması geçiren öğretmen, 13 günlük yaşam savaşını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa