“Çine’deki patlayıcı fabrikası Madran Dağı’nı yok edecek”
Balıkesir’de askeri mühimmat fabrikasında patlama meydana gelirken, benzer bir patlayıcı fabrikasının bulunduğu Aydın Çine’de yaşayan halk endişeli.

Fotoğraf:PDT dosyası
Özer Akdemir
Balıkesir’in merkez Karesi ilçesinde bulunan patlayıcı fabrikasında meydana gelen patlamada şu ana kadar 11 işçinin yaşamını yitirdiği öğrenilirken, benzer bir patlayıcı fabrikasının bulunduğu Aydın Çine’de yaşayan halk endişeli.
Patlayıcı fabrikasının havai fişek gibi kutlama amaçlı patlayıcılar üretmeyeceğini söyleyen Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) Sözcüsü Ahmet Uslu, “Bu fabrikayı hiç kuşkusuz bölgedeki maden işletmelerinde kullanılacak dinamit ve ANFO üretimi için yaptılar. Madran Dağı’nı yok edecek patlayıcıları yapacaklar” dedi.
"ÇED TOPLANTISININ YERİ BİR GÜN ÖNCESİNE KADAR BELLİ DEĞİLDİ"
Sarex Kimya Sanayi AŞ tarafından Aydın’ın Çine ilçesi Bağlarbaşı Mahallesi, Karıncalı mevkisinde faaliyette bulunan patlayıcı madde fabrikası 18 Aralık tarihinde üretim ve depolama tesis ilavesi için ÇED halkı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Bağlarbaşı köy kahvesinde yapılan ÇED toplantısının yerinin bir gün öncesine kadar belli olmadığını ileri süren ÇİYAP Sözcüsü Ahmet Uslu, bunun ÇED yönetmeliğine de aykırı olduğu görüşünde.
MADRAN DAĞI ORMANLARI TEHDİT ALTINDA
Patlayıcı fabrikasının zeytinlik alanların yakınında, makilik bir arazide bulunduğunu ve Çine Barajı ile Madran Dağı ormanlarına çok yakın olduğunu belirten Uslu, “Çevresinde birçok köy yerleşimi var. Burada meydana gelebilecek bir patlama hem bu köylerde yaşayanlar hem tesiste çalışanlar hem de bölgedeki canlı yaşamı açısından çok büyük bir tehdit. Makilik alanda çıkabilecek yangın Madran’ın ormanlarını da yakar, bitirir” dedi.
MADEN PATRONLARI BİR SIKINTIDAN DAHA KURTULACAK
Çine Madran Dağı’nda onlarca maden firmasının kuvarsit ve feldspat üretimi yaptığını, yeni yeni madencilik faaliyetleri için de çalışmaları sürdürdüğünü aktaran Uslu, “Bien seramik 4 bin işçi kapasiteli bir seramik üretim fabrikasını bitirdi Çine Organize Sanayi Bölgesi’nde. Bu fabrikaya ham madde Madran Dağı’nda açılmak istenen maden işletmelerinden gelecek. Haliyle bu işletmelerde patlatmalı madencilik yapıldığı için çok büyük miktarda patlayıcı madde gereksinimi de doğuyordu. Şimdi bu patlayıcı maddeler artık madenlerin ayaklarının dibinde olacak. Maden patronlarını büyük bir sıkıntıdan kurtaracak. Dünya kadar masraf edip güvenlik önlemleri aldırıp Hendek’ten, Balıkesir’den patlayıcı getirtmeyecekler artık” diye konuştu.
TÜM CANLILARIN YAŞAMINI RİSKE ATIYOR
Uslu, “Bu aynı zamanda Madran Dağı’nın da var olandan çok daha büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu göstermekte. Bu patlayıcı fabrikası barışçıl amaçla, havai fişek patlatmaları için kurulmuyor. Dağı parça parça yok etmek için kuruluyor” diye konuştu. Uslu, Balıkesir Karesi’deki patlayıcı tesisindeki patlamada şu ana kadar 13 işçinin ölümünün duyurulduğunu belirterek, “Biz aylardır bu tesise karşı çıkarken işte bunlar yaşanmasın diye karşı çıkıyorduk. Dinamitle, ANFO ile dağlarımızı katleden maden patronları, aynı zamanda işçinin, köylünün, doğadaki tüm canlıların da canına kastediyorlar” dedi.
ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI İLE ÇALIŞIYOR
ÇED gerekli değildir kararı ile 2013 yılından bu yana gündemde olan ve 2019 yılından itibaren üretim yapmaya başlayan fabrikada ANFO üretimi ve patlayıcı depolama faaliyeti gerçekleştirilmekteydi. Fabrikaya yapılacak yeni üretim tesisleri ve depolama alanı ile buna ek olarak dinamit, emniyet fitilleri, çarpma kapsülleri, infilak fitilleri, ateşleyiciler, dinamit, elektrikli kapsüller, havai fişekler, sis işaretleri, işaret fişekleri vb. patlayıcı veya piroteknik malzeme imalatı da yapılacak. Ayrıca bölgede 50 ton kapasiteli süreli patlayıcı madde depo inşaatı tamamlanmış olup diğer süreli patlayıcı madde depoları ve müştemilat, sosyal tesis ve güvenlik binası inşaatları işletme sürecinde ihtiyaç duyuldukça peyderpey gerçekleştirilmesi planlanıyor.
YILDA 30 BİN TON ANFO, 5760 TON DİNAMİT ÜRETİLECEK
Çine ilçe merkezinin kuzeyinde yer alan tesisler Aydın il merkezine 20 km, Çine’ye 9.7 km, Bağlarbaşı Mahallesi’ne ait konutların 800 m kuzeyinde, en yakın yapının 600 m doğusunda yer almakta. Tesislerin bulunduğu bölge, çevre düzeni planında “çayır-mera ve orman alanı” olarak geçmekte. İşletmede yıllık 30 bin ton/yıl ANFO üretimi gerçekleştirilirken ilave tesislerle yılda 5 bin 760 ton da dinamit üretimi gerçekleştirilecek.
ÖMRÜ 40 YIL!
Birçok sektörde kullanılan çeşitli patlayıcı madde ihtiyaçlarının karşılanacağının belirtildiği ÇED başvuru dosyasında projenin ekonomik ömrü ise 40 yıl olarak veriliyor. ÇED dosyasında “Patlayıcının kullanıldığı maden ocaklarına yakın olması ve ulaşım için bağlantı yollarının uygun olması nedeniyle alternatif yer seçimine gidilmemiştir” cümlesi dikkat çekiyor.
Evrensel'i Takip Et