25 Aralık 2024 14:33

DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği vergide adalet ve insanca yaşam talep etti

DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği, “insanca yaşayacak ücret” ve “vergide adalet” talepleriyle Adana’da açıklama yaptı.

Fotoğraf: Volkan Pekal/ Evrensel

Paylaş

DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği, Adana’da 5 Ocak Vergi Dairesi önünde yaptığı basın açıklamasıyla insanca yaşayacak ücret ve vergide adalet istedi. Açıklamada, 22 bin 104 TL olarak açıklanan asgari ücrete yönelik tepkiler de yükseldi.

İŞÇİLER ASGARİ ÜCRET ZAMMINA TEPKİ GÖSTERDİ

“İnsanca yaşamak istiyoruz” ve “Vergide adalet, gelirde adalet” sloganları atılan eylemde, basın açıklamasını DİSK Genel-İş Adana 2 No’lu Şube Başkanı Serdar Çapar okudu.

Asgari ücrete yapılan %30’luk zammın yetersiz olduğunu dile getiren Çapar “Gerçekten çok komik. Emekten, işçiden, emekliden, vatandaştan uzak olan hükümetten başka bir şey beklemek de düşünülemez. Biz, her zaman işçiler olarak, emekliler olarak, emekçiler olarak alanlarda olmaya devam edeceğiz” dedi. Çapar, ayrıca, Balıkesir’deki iş kazasında hayatını kaybeden 12 işçiye dikkat çekerek “İşçiler kötü şartlarda çalışmaya devam ediyor, bu adaletsizlik bitmeli” ifadelerini kullandı.

İşçilerin gelir vergisi konusunda yaşadığı adaletsizliğe de değinen Çapar, “Bizler, peşin peşin yüksek gelir vergisi öderken, zenginler ve patronlar için sürekli vergi afları çıkarılıyor. İşçinin vergi dilimi düşük belirleniyor ve her yıl daha fazla vergi ödüyoruz” diye konuştu. Vergi dilimlerinin düşük belirlenmesinin işçilerin vergi yükünü artırdığını ifade eden Çapar, 2000 yılında 2 bin 500 TL olan ilk vergi diliminin 2024’te 288 bin TL olması gerektiğini belirterek, “Bugün ise brüt 288 bin TL kazanan işçi, yüzde 27 vergi ödüyor. Bu, büyük bir adaletsizliktir” dedi.

DİSK, vergi adaleti sağlanması için bir yasa teklifi hazırladığını ve bu teklifi Meclis’e sunduklarını belirterek, “Vergide adalet yasası tüm siyasi partiler tarafından acilen kabul edilmelidir” çağrısında bulundu.

Çapar, DİSK olarak, işyerlerinden vergi dairelerine, sokaklardan meydanlara kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek taleplerini sıraladı:

  • Gelir vergisi ilk dilim oranı ücretlilerde %10’a düşürülmelidir.
  • Vergi tarife dilimleri en az yeniden değerleme oranı veya asgari ücret artış oranı kadar artırılmalıdır.
  • Asgari ücret vergi istisnası çalışanlar lehine uygulanmalıdır.
  • Patronlara sağlanan 5 puan SGK prim desteği işçilere de sağlanmalıdır.
  • Çağ dışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır. (Adana/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Lise öğrencisine Erdoğan'a hakaretten hapis cezası verildi

SONRAKİ HABER

TÜİK: 2023'te aylık ortalama kişi başı brüt kazanç 26 bin 402 TL oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa