Balıkesir’de taşımalı eğitim faciası: 8 öğrenci ağır yaralı
Yeterli denetim ve güvenliğin olmadığı, ihale usulü yapılan taşımalı eğitimde okul servisleri rant hırsı uğruna öğrencilerin yaşamını tehdit ediyor. Balıkesir’de okul yolunda 8 öğrenci ağır yaralandı.
Fotoğraf: DHA
Kapatılan köy okulları, yeterli denetim ve güvenliğin olmadığı ihale usulü yapılan taşımalı eğitimde okul servisleri rant hırsı uğruna öğrencilerin yaşamını tehdit ediyor. Balıkesir’de okul yolunda 8 öğrenci ağır yaralandı. Yerel kaynaklar 4 öğrencinin hayatını kaybettiğini ileri sürdü.
Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde öğrenci servisi olarak kullanılan midibüs ile tırın çarpıştığı kazada 26 kişi yaralandı. Yaralanan öğrencilerden 8'inin durumunun ağır olduğu bildirildi. Sabah saatlerinde kırsal Nergis Mahallesi'nden Pamukçu’ya çok sayıda köyden taşımalı eğitim kapsamında ilkokul ve ortaokul öğrencisi taşıyan Ahmet Ç. idaresindeki midibüs ile tır çarpıştı. Çarpmanın etkisiyle öğrenci servisi devrildi. Kazada sürücülerin de aralarında olduğu 29 kişi yaralandı. Yaralı öğrenciler, Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi ile Atatürk Şehir Hastanesine kaldırıldı. Haberi alan aileler de çocuklarının durumunu öğrenmek için hastanelere akın etti.
ÖĞRENCİLER KÖYLERDEN TAŞINIYORDU
Eğitim Sen Balıkesir Şube Başkanı Gürbüz Şahin, bölgede çok sayıda köy okulunun kapatıldığını hatırlatarak, kaza yapan okul servisindeki öğrencilerin de Altıeylül ilçesine bağlı 7-8 köyden Pamukçu Mebruke Hakkı Kabakçı İlkokulu ve Pamukçu İmam Hatip Ortaokuluna taşınan öğrenciler olduğunu söyledi. Son yıllarda bu tür kazaların daha sık yaşanmasının öğrenci servisleri ve taşımacılığında güvenlik konusunu yeniden gündeme getirdiğine işaret eden Şahin “Bu tür kazalar servis araçlarının bakım eksiklikleri, eski araç kullanımı, hız limitlerine uyulmaması vb. nedenlerle yaşanıyor. Okul servis araçlarının ve sürücülerinin düzenli denetlenmemesi, standartlara uyulmaması kaza risklerini artırıyor” dedi.
“KÖY OKULLARI YENİDEN AÇILMALI”
Kaza sonucu resmi açıklama olmasa da maalesef bazı öğrencilerin hayatını kaybettiği bilgisini aldıklarını dile getiren Gürbüz “AKP döneminde yaklaşık 20 bin köy okulu kapatılarak çocuklar taşımalı eğitime mahkum edildi. Ne yazık ki köy okullarının kapatılması nedeniyle çok sayıda çocuğumuz hem okuldan hem de bu acı olayda gördüğümüz yaşamdan koparılıyor. Biz sendika olarak köy okullarının yeniden açılmasını ve çocuklarımızın kolay erişebileceği ve güven içinde okuyabileceği okullarda olmasını istiyoruz” ifadelerini kullanarak kazaya sebep olan etmenlerin araştırılması için sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.
TMMOB: CİDDİ EKSİKLİKLER VAR
TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası, okullar açılmadan yaptığı açıklamayla okul servis araçlarıyla ilgili güvenlik sorunlarına dikkat çekerek ertelenen düzenlemelerin hayata geçirilmesi çağrısını yapmıştı. Açıklamada, okul servislerinde araç takip sistemi, 3 noktalı emniyet kemeri ve sensörlü koltuk gibi zorunlu güvenlik ekipmanlarının kullanımının sürekli ertelendiği ve uygulanmadığına işaret edilerek “Okul servis araçlarıyla ilgili mevcut uygulamalar ve mevzuat değişiklikleri, güvenlik konusunda ciddi eksikliklere yol açıyor. Bu durum, çocuklarımızın can güvenliğini tehlikeye atmaktadır” uyarısı yapılmıştı. Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerle, zorunlu güvenlik önlemlerinin uygulanma sürelerinin 2026 yılına kadar uzatılması eleştirilerek şu ifadelere yer verildi: “Araçların yaş sınırı ve teknik donanımına ilişkin kurallar sık sık değiştirilmektedir, bu durum çocukların güvenliğini olumsuz etkilemektedir. ‘DUR’ uyarı işareti, araç takip sistemi, iç ve dış kamera sistemleri gibi önemli güvenlik önlemleri, gerekli cezai yaptırımlar ve denetim mekanizmaları henüz tam olarak yürürlüğe girmemiştir.” (İstanbul/EVRENSEL)