ÖTV'siz araç, GSS prim borçları, mücbir sebep… Torba kanun teklifi yasalaştı
"Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" yasalaştı.
Fotoğraf: ANKA
"Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Torba yasada birçok düzenleme yer alıyor. Bunlardan öne çıkanlar şöyle:
MEMURLARA DAİR DÜZENLEMELER
8 yıl boyunca disiplin cezası almayan memurlara verilen ilave kademe hakkı, sözleşmeli statüden memur kadrolarına geçenler için de geçerli olacak.
Uluslararası kuruluşlar veya yabancı devletlerin resmi kurumlarında görev almak isteyen memurlara aylıksız izin talep verilebilecek.
Uluslararası kurum ve kuruluşlarda çalışanlardan 6 aydan fazla yurt dışında görevlendirilenlerin memur olan eşlerine, bu durumun her yıl kuruma belgelendirilmesi kaydıyla 10 yılı aşmamak üzere bunların görev süresince aylıksız izin verilebilecek.
375 sayılı KHK kapsamında yönetici görevlerinden alınan veya bu görevleri sona erenler ya da istifa edenlerin, ayrıldıkları kadrolara özlük hakları korunarak 3 ay içinde atanabilmesine olanak tanıyan düzenleme, güvenlik soruşturması şartıyla ve en fazla 2 kez uygulanmak üzere kabul edildi.
Uzman yardımcılığına atananlar, en az 3 yıl çalışmak ve istihdam edildikleri birimlerce belirlenecek konularda hazırlayacakları uzmanlık tezi, oluşturulacak tez jürisi tarafından kabul edilmek kaydıyla yeterlik sınavına girmeye hak kazanacak. Yeterlik sınavına girmeye hak kazananların sınavı en geç 6 ay içinde yapılacak.
Sözleşmeli personel statüsünden memur kadrolarına atananlara, herhangi bir disiplin cezası almamaları kaydıyla ilave kademe verilmesini sağlayan düzenleme, daha önce söz konusu statü geçişini hükümde belirtilen kanunlar çerçevesinde yapanlara, geçmişe dönük faydalandırılmaksızın uygulanacak.
MÜCBİR SEBEP DÜZENLEMELERİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mücbir sebep ilan edilen bölgelerde, vergi ödevlerinin ertelenmesi veya kaldırılmasına yönelik düzenleme yapabilecek.
Mücbir sebep, bu durumun oluştuğu tarihin rastladığı ayı izleyen üçüncü ayın son günü itibarıyla bitmiş sayılacak. Bakanlık, bu süreyi mücbir sebep halinin oluştuğu tarihin rastladığı ayı izleyen 18'inci ayın sonunu geçmemek kaydıyla uzatabilecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 6 Şubat depremleri nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen Maraş, Malatya, Adıyaman, Hatay illeri ile Antep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde, mükelleflerin 30 Kasım 2024'te sona eren mücbir sebep halini, 1 Aralık 2024 tarihinden itibaren her defasında 6 ayı geçmeyen süreler halinde bir yıla kadar uzatmaya yetkili olacak.
HAKİM VE SAVCI TERFİLERİ
Hakim ve savcıların terfileri mümtazen başka bir işleme gerek kalmaksızın süresinde yapılacak. Kadrolu personelden hizmetine ihtiyaç kalmayanlar, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının durumlarına uygun kadrolarına atanacaklar.
Süreli olarak görevlendirilen personelden hizmetine gerek kalmayanlar, süresinin bitiminden önce de kurumlarına geri gönderilebilecek veya görevlerine son verilebilecek. Süreli olarak görevlendirilen personelden isteyenler, süreleri bitmeden kurumlarına dönebilecek veya görevlerini bırakabilecek. Bunlardan 3 yıllık görev süresini tamamlayanlar, haklarında yeni bir işlem yapılıncaya kadar görevlerine devam edecek.
CUMHURBAŞKANLIĞI İDARİ İŞLER BAŞKANLIĞI
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığında, Devlet Memurları Kanunu veya diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair hükümlerine bağlı kalınmaksızın sözleşmeli personel çalıştırılabilecek. Sözleşme yapmaya İdari İşler Başkanı yetkili olacak. Sözleşmeli çalıştırılacaklara ödenecek ücret sözleşme ücreti tavanının 3 katını geçmemek üzere İdari İşler Başkanı tarafından belirlenecek. Bu kapsamda istihdam edilecek sözleşmeli bilişim personeline ödenecek ücret tavanı, en fazla 10 kişi için, sözleşme ücreti tavanının 5 katına kadar belirlenebilecek.
Bu sözleşmeli personelden hizmetine ihtiyaç kalmayanlar, uygun görülmesi halinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarında uygun pozisyonlara atanabilecek.
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Raportörü ve Cumhurbaşkanlığı Raportör Yardımcısı ünvanlı kadrolarda, Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili hükmünde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde personel istihdam edilebilecek.
ENGELLİLERİN ÖTV'SİZ ARAÇ HAKKINA DÜZENLEME
Cumhurbaşkanı, ÖTV Kanunu'ndaki malul ve engellilerin araç alımlarındaki istisnanın uygulanmasında, istisna kapsamına girecek araçları, yerli katkı oranı, motor silindir hacmi, emisyon türü ve değerine göre topluca veya ayrı ayrı belirlemeye yetkili olacak. Engelliler ÖTV'siz araç hakkından 10 yılda 1 yararlanabilecek, ayrıca alınacak araca da yüzde 20 yerlilik şartı getirildi.
BELEDİYELERDE İLAVE KADEME HAKKI
Belediye Kanunu'nda yapılan değişiklikle, 8 yıl herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara verilen ilave kademe hakkı, Belediye Kanunu kapsamındakiler için de geçerli olacak. Bu hüküm, 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.
TÜİK GELİRLERİ
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) gelirleri, genel bütçeden yapılacak Hazine yardımları, taşınır ve taşınmaz malların satışı, kiraya verilmesi ve işletilmesinden elde edilen gelirler, bağış, yardım, vasiyet ve sair gelirler, proje ve araştırma gelirleri ile diğer gelirler olarak sıralandı.
DARPHANEYE DÖNER SERMAYE
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün görevlerini yerine getirmesi amacıyla 150 milyon lira döner sermaye tahsis edilecek, gerektiğinde sermaye tutarı Cumhurbaşkanı tarafından 5 katına kadar artırılabilecek.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün döner sermayesi; Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekler ile Hazine tarafından yapılacak ayni yardımlar, kıymetli madenlerin değerlemesinden doğan farklar, Genel Müdürlüğün çalışmalarından elde edilecek gelir ile yıllık kâr, bağış ve yardımlardan oluşacak. Bağış ve yardımlar ile kıymetli madenlerin değerlemesinden doğan farklar, tahsis olunan sermaye ile sınırlı olmaksızın sermayeye ilave olunacak. Döner sermayeden elde edilen ve her yıl sonunda kullanılmayan gelir, tahsis olunan sermayeye ulaşıncaya kadar döner sermayeye eklenecek.
EK GÖSTERGE
Kanunla, Anayasa Mahkemesinin iptal kararları uyarınca 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de değişikliğe gidiliyor. Buna göre, Kanun'un ekli (IV) sayılı cetvelinde sayılmayan kadro ünvanlarında veya hizmet sınıflarında görev yapanlar hakkında Devlet Memurları Kanunu'na ekli (I) sayılı cetvelde yer alan ek gösterge rakamları dikkate alınacak.
Üst kademe kamu yöneticisi kadro, pozisyon ve görevlerine, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde yer alan şartları taşımak kaydıyla Devlet Memurları Kanunu'nun atanma, sınavlar, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine ilişkin hükümleriyle bağlı olmaksızın atama yapılabilecek.
YURT DIŞI TEŞKİLATINDA DAİMİ GÖREVLERE ATAMA
Yurt dışı teşkilatlarındaki daimi görevlere, bakan veya atamaya yetkili amirin teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca atama yapılacak.
SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞINA DÖNER SERMAYE
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, döner sermaye işletmesi kurmaya yetkili olacak. Döner sermaye işletmesine 500 milyon lira sermaye tahsis edilecek, bu tutar Cumhurbaşkanı kararıyla 5 katına kadar artırılabilecek. Döner sermaye; döner sermaye faaliyetlerinden elde edilecek kârlardan, bağış ve yardımlardan oluşacak.
2015 ÖNCESİ ÖDENMEYEN GSS PRİMLERİ SİLİNECEK
İşsizlik Sigortası Kanunu'ndaki düzenlemeyle, Esnaf Ahilik Sandığı'nın 31 Aralık 2024 olan yürürlük tarihi 1 Ocak 2028 olarak değiştirilecek.
1 Ocak 2015 öncesine ait olup ödenmemiş GSS primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek. Hükmün yayımlandığı tarihe kadar söz konusu süreler için ödenmiş olan primler iade ve mahsup edilmeyecek.
ÖSYM Başkanlığında soru hazırlamak üzere görevlendirilen yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim elemanları ile Milli Eğitim Bakanlığında görevli öğretmenlere yapılan aylık ek ödeme tarihi 31 Aralık 2026'ya uzatıldı. (POLİTİKA SERVİSİ)