26 Aralık 2024 13:15

Kırşehir için altın madeni tehlikesi geçmiş değil

Koç grubuna başlı Demir Eksport AŞ. ve AKP’li Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas Madencilik ortaklığında kurulan DEFAŞ maden şirketinin Kırşehir’deki projesi için Bakanlık 1 yıl süre verdi.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR

Kırşehir kent merkezine kuş uçuşu 5-6 km uzaklıkta Boztepe ilçesi sınırlarında işletilmek istenen altın madenine ilişkin 20 Aralık’ta Ankara’da yapılan İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısından sonra altın madeni ÇED sürecinin sonlandırıldığı haberleri çıkmıştı. Ancak bu haberlere rağmen maden tehlikesi henüz geçmiş değil. İDK toplantısına katılan Kırşehir’i Koruma Platformundan gazeteci Erdem Yeşer, Bakanlığın ÇED Dosyasındaki eksikliklerin tamamlanması için firmaya süre verdiğini söyledi.

İDK TOPLANTISI SONRASI ÇED SONLANDIRILDI MI BİLMECESİ

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekici’nin yanı sıra köy muhtarları ve çevre örgütü temsilcilerinin de katıldığı İDK toplantısı sonrası Ekici, “Altın madenciliği bir ekokırım sistemidir. Bölgemizde ne endemik oluşum, ne Seyfe Gölü Kuş Cenneti, ne tarım, ne hayvancılık, ne de Kırşehir’in su havzasının gözetildiğini gördük. Yasal haklarımızı kullanacağız” açıklaması yapmıştı. İDK toplantısının ardından bazı gazetelerde altın madeninin ÇED sürecinin sonlandırıldığı haberleri çıksa da Ekici’nin açıklamalarında böylesi bir ifadeye yer verilmemişti.

BAKANLIK FİRMAYA SÜRE VERDİ

İDK toplantısı sonrası altın madeni aramaları ile ilgili gelişmeleri sorduğumuz Kırşehir’i Koruma Platformundan, Medya Ankara ve Medya Kırşehir Haber Sitesi Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Erdem Yeşer şunları söyledi; “Resmi bir açıklama yapılmaması üzerine duruma ilişkin bilgi almak için Bakanlığı aradık. Bakanlıktan bir yetkili toplantıya dair resmi bir açıklama yapmayacaklarını ama İDK sürecinde firmaya süre verip bir sene sonraya ertelediklerini söyledi. Yani firmaya bir ÇED revizesi yaptırdılar. İkinci İDK için de resmi bir süre vermediler ama bir sene içerisinde tekrar İDK olacak” dedi.

KOÇ İLE AKP MİLLETVEKİLİNİN ŞİRKETİ FERNAS ORTAK

Kırşehir kent merkezine 14 km, Boztepe İlçesi ve Çimeli köyüne birkaç yüz metre uzaklıkta işletilmek istenen altın madeni projesi Koç Grubuna bağlı Demir Export A.Ş. ve Soma’daki kömür madeni işçilerinin eylemleri ile gündeme gelen AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas İnşaat A.Ş. tarafından ortak olarak kurulan Defaş Madencilik ve Sanayi Anonim Şirketi (DEFAŞ A.Ş.)’ye ait.

ÇED ALANI 4 BİN FUTBOL SAHASI!

Şirketin 29 Ocak 2030 yılına kadar bin 988 hektarlık saha için geçerli İşletme Ruhsatı bulunuyor. Ancak şirkete yine aynı bölgede bin 963,86 ha’lık ruhsat sahası için 09.05.2033 tarihine kadar geçerli İşletme Ruhsatı, bin 904,31 ha’lık ruhsat numaralı saha için ise 17.05.2033 tarihine kadar geçerli bir İşletme Ruhsatı verildi. Firma, 3 Proje kapsamında 2 bin 856,78 ha’lık ÇED alanı içerisinde 1 adet Açık Ocak Sahası, Açık Ocak Sınırı içerisinde; 2 Adet Pasa Depolama Alanı, 2 Adet siyanürle zenginleştirme tesisi, 2 Adet Maden Atığı Depolama Tesisi, 2 Adet Stok Alanı yapmayı planlıyor. Açık ocak işletmeciliği yöntemiyle 37 milyon 96 bin 539 ton/yıl cevher üretiminin planlandığı madende üretim, delme patlatma yöntemiyle yapılacak. Patlayıcı olarak dinamit ve ANFO’nun kullanılacağı dile getiriliyor. ÇED Alanı Kırşehir İline 14 km, Boztepe İlçe Merkezine yaklaşık 1.450 m mesafede yer alırken, proje alanını Çimeli Köyü’ne 393 m, Körpınar Köyü’ne 883 m uzaklıkta bulunmakta.

SEYFE GÖLÜ TEHDİT ALTINDA

Kırşehir’de 4 ayrı bölgede altın madeni arama çalışmaları sürerken yöre halkının geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın yapıldığı bu bölgeler aynı zamanda Kırşehir kent merkezinin su ihtiyacını karşıladığı kaynakların bulunduğu yer olarak da biliniyor. Altın arama çalışmaları Uluslararası Ramsar Sözleşmesi de dahil birçok ulusal ve uluslararası sözleşme ile korum altına alınan Seyfe Gölü Kuş Cennetine de birkaç kilometre uzaklıkta bulunmakta.

Yanlış su VE tarım politikaları nedeniyle son 20 yıl içerisinde kurutulan Seyfe Gölü yüzlerce türden, yüz binlerce su kuşunun yaşam alanıydı. Orta Anadolu bozkırın ortasındaki göl 1989 yılında 1’inci derece SİT alanı, 1990’da tabiat koruma alanı ilan edilirken, 1994’te de Ramsar Sözleşmesi ile uluslararası düzeyde korunma altına alınmıştı. 1990 yılında 10 bin 978 hektar olarak ilan edilen Seyfe Gölü tabiat koruma alanı, geçtiğimiz eylül ayında yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile 5 bin 501 hektara düşürülürken, bu karar yerel yöneticiler ve bölge halkı tarafından “altın madenciliğinin önünün açılması” şeklinde yorumlanarak tepki ile karşılanmıştı.

TMMOB: MERA VE TARIM ALANLARI YOK OLUR

Bölgedeki maden aramaları ile ilgili TMMOB’a bağlı meslek odaları Meslek odaları, “Kırşehir’de Mera ve tarım alanları ile birlikte hayvan besiciliği işletmelerinin en önemli besin kaynaklarının yok edilmesi ile karşı karşıyayız. Geniş ve çok önemli su-tarım ve hayvancılık havzalarına sahip Kırşehir’de altın madenciliği arama ve işleme ruhsat başvurularının yaygınlaşması endişe vericidir.  Yapılması gereken Uluslararası Sulak Alanlar Sözleşmesi olan RAMSAR Sözleşmesi ile koruma altında bulunan ve yüzey suyu genişliği ile, Kervansaray dağ hattı yukarı havza ağaçlaması ile oluşturulan ormanlık alanları korumak, yer altı yerüstü sularının arttırılmasına yönelik çalışmalar yapmaktır’’ açıklamasını yapmışlardı.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

EMEP’li Karaca: Cezaevinde öğün sayısının düşmesi tasarruf tedbiri mi?

SONRAKİ HABER

CHP'li Kadim Durmaz: Pestisitlerin kullanımı acilen yasaklanmalıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa