TTB, asistan ve intörn hekimlerin sorunlarına ilişkin dekanlıklara yazı gönderdi
Asistan ve İntörn Hekimlerin tıp eğitimi, özlük hakları ve güvenceli çalışma alanlarıyla ilgili sorunlarının çözümü için Türk Tabipleri Birliği, tıp fakültesi dekanlıklarına yazı gönderdi.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer / Evrensel
Türk Tabipleri Birliği (TTB), asistan ve intörn hekimlerin tıp eğitimi, özlük hakları ve güvenceli çalışma alanları ile ilgili yaşadığı sorunlar hakkında tıp fakültelerinin dekanlıklarına yazı gönderdi.
Asistan ve intörn hekimlerin birçok sorunu olmakla birlikte TTB’ye yapılan başvurularda nöbet süreleri ve görevlendirmeleri, nöbet ertesi izinleri, eğitimin parçası olmaya işlerin tevdi edilmesi konularının öne çıktığı belirtilen yazıda, bu sorunların etik ilkeler ve hukuk kuralları çerçevesinde çözümü için çaba sarf edilmesi gerektiği belirtildi.
Yazıda, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği ve Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği’nde asistan hekimlerin haklarının düzenlendiği ilgili maddelere de atıf yapıldığı belirtilirken ayrıca ayrıca şu ifadelere yer verildi:
“Özetle; sağlık hizmet sunumunda acil servislerde görevlendirecek hekimlerin anılan birimin niteliği gereği ilgili alanda eğitimli, deneyimli hekimlerden oluşması gereklidir ve bu sebeple diğer uzmanlık öğrencilerinin hastane içinde uzmanlık eğitimleri ile ilgisiz yerlerde görevlendirmeleri hukuka aykırı olacaktır.”
“İNTÖRN HEKİM NÖBETLERİ EĞİTİM AMAÇLI OLMALI”
İntörn hekimlerin sorunlarıyla ilgili yazıda ise intörn hekimlerden tıbbi müdahale, hasta onam ve rıza alımı, tedavi ya da müdahale sonrası hasta ve yakınlarının bilgilendirilmesi gibi süreçlerde yalnız bırakıldıklarına dair şikayet geldiği aktarıldı. Bu durumun ise hem hasta hakları hem mesleki etik hem de intörn hekim eğitiminin gereklerine uygun olmadığı kaydedildi.
Yazıda ayrıca 32 saate kadar nöbet tutturulması, asistan hekim olmayan bölümlerde ayda 15 nöbet tutturulması, nöbet ertesi iznin kullandırılmaması gibi şikayetlere de yer verildi. İntörn hekim nöbetlerinin hekim açığını kapamak değil, eğitim amaçlı olması gerektiğinin altı çizilen yazıda, iki nöbet arasında en az üç gün ve ayda en fazla sekiz nöbet olmayan koşulların zorla çalıştırma ve angarya yasağının ihlali anlamına geldiği hatırlatıldı.
TTB’nin her iki yazısının sonuç bölümlerinde ise şu ifadelere yer verildi:
“Tüm bu nedenlerle; asistan hekimler ve intörn hekimler için tıp ve uzmanlık eğitiminin etik ilkeler ve hukuki düzenlemeler ışığında planlanması gerektiğinin altını çizer, meslek etiğine, tıp ve uzmanlık eğitiminin niteliğine uygun uygulamalar yapmanıza ilişkin beklentimizi ifade eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.” (HABER MERKEZİ)