Sütün maliyet artışı açıklandı: ‘Süt üreticisinin zararına üretim yaptığının itirafı’
Ulusal Süt Konseyinin Kasım ayı çiğ süt üretim maliyetlerinin açıklamasına ilişkin konuşan CHP’li Gürer, süt üreticisinin zararına üretim yaptığının itiraf edildiğini ifade etti.
![Sütün maliyet artışı açıklandı: ‘Süt üreticisinin zararına üretim yaptığının itirafı’](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/164553.jpg)
Fotoğraf: MA
Ulusal Süt Konseyi'nin (USK) Kasım ayı çiğ süt üretim maliyetlerini açıklaması, süt üreticilerinin yaşadığı sorunları gözler önüne serdi. USK'nın verilerine göre, Kasım ayında çiğ süt üretim maliyeti litre başına 77 kuruş arttı. Artışa ilişkin konuşan CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, süt üreticilerinin gelir gider dengesi bozulması ile zor koşullar altında üretim yaptığını vurguladı.
Gürer yaptığı açıklamada süt inekçiliği yapan küçük aile tipi işletmelerin karşı karşıya olduğu sorunlara dikkat çekti. Gürer, bu işletmelerin yeterli düzeyde kooperatifleşemediğini ve pazarlama olanaklarının sınırlı olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Küçük aile tipi işletmeler, hayvan varlıklarının sınırlı olması nedeniyle, sağım sonrası sütlerini hemen satmak zorunda kalıyor. Çiğ süt toplayıcıları, bu sürecin ilk aracısı olarak devreye giriyor. Sanayici adına süt alırken, nakliye ve diğer giderler nedeniyle sütü tavsiye fiyatının altında bir bedelle toplama merkezine taşıyorlar. Buradan fabrikalara ulaştırılan sütlerde içerik kalitesi de fiyatı etkileyen bir unsur oluyor. Hayvan varlığı 50'nin üzerinde olan tesisler en azından kendilerini koruyabilirken, küçük aile tipi işletmeler tavsiye edilen fiyat üzerinden bile ürünlerini satmakta zorlanıyor. Büyük işletmeler yıllık yem ihtiyaçlarını önceden alabiliyor. Ancak küçük işletmeler genellikle aylık yem temin ettiği için yem fiyatlarındaki artıştan daha fazla etkileniyorlar. Bu durum maliyetlerin artmasına, gelirlerin ise azalmasına yol açıyor.”
"ÜRETİCİ BORÇLA AYAKTA DURUYOR"
Küçük aile tipi süt üreticilerinin artan maliyetlerle baş edemediğini belirten Gürer, "Yem, elektrik, mazot, ahır giderleri, veteriner masrafları, işçilik gibi giderlerin sürekli artışı besiciyi borçlandırıyor. USK tavsiye kararı olan 17.15 krş. 1 Ocak'ta geçerli olacak. Süt inekçiliği yapanın cebine yeni fiyat girmeden rafta süt ürünlerinin fiyatı artıyor. Hayvancılık yapmak giderek zorlaşırken rafta artan süt ve sütten mamul ürünler süt inekçiliği yapanın gelirine yansımıyor. Üreten değil, işleyene faydası daha çok oluyor. Üreticiler bakım giderlerinde zorlanırken tüketicide rafta fiyat artışından istediği ürünü alamıyor” diye konuştu.
“EN ÖNEMLİ SORUN YEM FİYATI ARTIŞI”
Gürer, süt üretimindeki en önemli sorunun yem fiyatı artış olduğuna işaret ederek “Hayvancılık giderinin %70'i yemden oluşuyor. Yemin % 50'si sübvanse edilmelidir. Böylece maliyet düşürülmeli ve rafa erişen ürün için makul kar üzeri fiyat artışının önü de kesilerek besici de tüketici de korunmalıdır" dedi. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et