Van’da okul yolları güvenli değil: ‘MEB üzerine düşen sorumluluğu almalı’
Eğitim Sen Van Şube Eş Başkanı Murat Atabay, yollarda yeterli tedbir alınmaması nedeniyle 4 öğrencinin yaralandığını ve 1 öğrencinin hayatını kaybettiği belirtti.
![Van’da okul yolları güvenli değil: ‘MEB üzerine düşen sorumluluğu almalı’](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/280333.jpg)
Fotoğraf: MA
Van’da tehlike saçan “okul yolu” sorunu tepkilere rağmen yıllardır devam ediyor. Üst geçit ya da trafik ışığı gibi güvenlik önlemlerinin bulunmaması, öğrencilerin hayatını tehlikeye atıyor. Özellikle Tuşba ilçesindeki Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi, Spor Lisesi ve Tarım Lisesi’nin bulunduğu okul bölgesinde, üst geçit ya da alt geçidin olmaması nedeniyle sık sık trafik kazaları meydana geliyor. En son 12 Aralık’ta Tuşba ilçesinde yolun karşısına geçmeye çalışan lise öğrencisi V.K, kamyonun çarpması sonucu yaşamını yitirdi.
Tehlikeli yol koşullarına karşı eylem yapan öğrenciler, “Bu kaçıncı?”, “Sıradaki ben miyim?” ve “Okumak istiyoruz, ölmek istemiyoruz” dövizleriyle tepkilerini dile getirdi. Eğitim Sen Van Şube Eş Başkanı Murat Atabay, konuya dair değerlendirmelerde bulundu.
Fotoğraf: MA
“OKUL YOLLARI GÜVENLİ DEĞİL”
Okul ve yol problemlerinin yoğun yaşandığı kentlerden birinin Van olduğunu belirten Atabay, “Geçtiğimiz hafta Özalp yolu üzerinde bulunan bir okulda, araba çarpması sonucu bir öğrenci yaşamını yitirdi. Önceki yıllarda da aynı güzergahta trafik kazaları gerçekleşmiş ve birçok yurttaş yaşamını yitirmişti. Yine aynı şekilde Çiçekli Yolu'nda bulunan bir okulun öğrencisi trafik kazasında ağır yaralanmıştı. Çaldıran-Doğubayazıt yolunda bulunan bir lisenin servisleri okul bahçesine girmediği için öğrenci karşıya geçerken araç çarpmış ve yaralanmıştı. Tûşba’da bir lise öğrencisi karşıya geçtiği esnada araba çarpması sonucu ağır yaralanmıştı” diye belirtti.
“ÖĞRENCİLER OTOSTOP İLE EVLERİNE DÖNMEYE ÇALIŞIYOR”
Sene başından itibaren okul yollarında güvenlik önlemi alınmasına dair taleplerde bulunduklarını belirten Atabay, “tasarruf” tedbirleri kapsamında taşımaların iptal edilmesi nedeniyle öğrencilerin otostop çekerek evlerine dönmeye çalıştığını söyledi. Atabay, “İktidarın ve Eğitim Bakanlığı’nın yapması gereken güvenli okul yolları oluşturmaktır. Bunun için de üst geçit ve ışıklandırma yapılarak, okul servislerinin öğrencileri güvenli bir şekilde taşıması gerekiyor” dedi.
Fotoğraf: MA
“EĞİTİM SİSTEMİ BİNADAN İBARET DEĞİL”
Kaza olan okul önlerinde ne ışık ne de üst geçit bulunduğunu anımsatan Atabay, “Eğitim sistemini binadan ibaret gören bir anlayıştan bahsediyoruz. Çocukların daha güvenli bir şekilde okullara gidip gelmeleri sağlanmalı. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda üzerine düşen sorumluluğu alması gerekiyor. Bütçe çocukların eğitimine aktarılmalıdır. Karayolları müdürlüğü de özellikle ana caddeler üzerinde bulunan okullara ilişkin güvenlik tedbirleri ve trafik kurallarını almakla mükellef ancak onlar da bir çalışma yapmıyor. Eğitim Sen olarak geçen gün açıklama yaptık. Valilik, karayolları ile milli eğitim müdürlüğü okul önünde öğrencilerle görüştü. Tedbir alacaklarını söylediler” ifadelerini kullandı.
2025 yılı için üst geçit ve ışıklandırma sözü verildiğini söyleyen Atabay, okulların ana yollardan uzak yerlere yapılması gerektiğine dikkat çekti. Atabay, “Çocukların, kendilerine en yakın okullara gidebileceği bir eğitim sistemi modeli oluşturulmalıdır. Sorumlu kişilere bir an önce gerekli tedbirleri almaları çağrısında bulunuyoruz” dedi. (MA)
Evrensel'i Takip Et