Gölcük Mahallesi halkından GES projesine tepki: "Suyla ilişkimizi, yaşam kaynağımızı kestiler"
Urfa Viranşehir'de Gölcük köy halkı, mera alanındaki GES projesine tepki gösterdi. “Suyla ilişkimizi kestiler, yaşam kaynağımızı kestiler" diyen köylüler, yargıya taşıdıkları projenin iptalini istedi.
Fotoğraf: ANKA
Urfa’nın Viranşehir ilçesinde geçimini hayvancılık ve tarım ile sağlayan Gölcük Mahallesi sakinleri, Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim A.Ş. tarafından yapımına başlanan GES projesine karşı bir araya geldi. Mahalle sakinleri, bölgenin 1. derece sit alanı olduğunu ve konuyu mahkemeye taşıdıklarını söyledi.
Mahalle sakini Salih Kaya, "Burada kendi arazilerimiz var. Burası mera alanıdır, bir anda tapuya çevirmişler. 319 nolu parseli tapuya çevirmişler, önceden meraydı. Maalesef bazı kişiler kendi çıkarları için, kendi menfaatleri için tapuya çevirdiler ve hayvancılığı öldürüyorlar. Bizim gelirimiz, köyümüzün geliri hepsi hayvancılıktır" dedi.
"YARIN ÖBÜR GÜN KÖYÜN İÇİNE DE GELECEKLER BELKİ"
Gölcük Mahallesi Muhtarı Mikail Tokuyucu ise şunları söyledi: "Burada yapılan inşaatan ciddi anlamda rahatsızız. Tek geçim kaynağımız hayvancılıktır ve burada yapılan proje ile hayvancılık ile dere arasını kapattılar. Suyla ilişkimizi kestiler, yaşam kaynağımızı kestiler. Bunun için ciddi anlamda rahatsızız. Bölgede sordum 2 bin 500 dönümlük tek parça halinde hiç bir tapulu alan yokken birden burası tapulu alana dönüştü. Bunların sorgusuz sualsiz nereye kadar gideceği belli olmadan ve nerede duracağı belli olmadan bize doğru düzgün bir açıklama yapmadan, köylü adına hiç kimse gelip açıklama yapmadan sormadan soruşturmadan böyle gelip gördüğünüz gibi bölgeye girmişler. Nerede duracağı hakkında inanın hiçbir bilgimiz yok. Muhtar olarak benim de bilgim yok. Yarın öbür gün köyün içine de gelecekler belki. Bu görüntüye baktığında insanın canı acıyor."
"BİZ BUNU MAHKEMEYE VERDİK HENÜZ SONUÇ ALAMADIK VE BURASI TAHRİP EDİLİYOR"
Veteriner hekim Mehmet Salih Kaya, "Köyümüzde 21 bin küçükbaş, 500 büyükbaş hayvan yetiştiriliyor. Buraya kurulmak istenen güneş enerjisi sistemi iki buçuk kilometre genişliğindeki büyük bir alanı kaplamaktadır. Bu alan meralarımızı kaplamakla kalmıyor aynı zamanda bölgenin tek su kaynağı olan dereyle bağlantısını da kesmektedir. Burada çalışan kepçeler burada topladığı taşları dere suyuna bırakıyor. Burası ayrıca 1.derece arkeolojik sit alanı. Biz bunu mahkemeye verdik henüz sonuç alamadık ve burası tahrip ediliyor. Yetkililerden ricamız bu projenin iptal edilmesidir" ifadelerini kullandı. (ANKA)