27 Aralık 2024 13:37

Mesleki eğitimde 10 ilde ‘bölge okulu’ dönemi: Öğrenciler ara eleman olarak sanayiye koşulacak

Mesleki eğitimi patronların ara eleman ihtiyacını karşılamanın adımı olarak kullanan MEB, 10 ilde bölge okulları belirledi. Okullar sektörle eşleşti.  Başka illerden nakil alacak okullar yatılı olacak

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul

Mesleki eğitim yaşını düşürüp, çocuk işçiliğini yaygınlaştıran Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mesleki eğitimde patronlarla iş birliğini genişletiyor. Mesleki eğitimi tamamen sermayenin ihtiyaçlarına göre şekillendirip, öğrencileri (çocukları) patronlara bedava iş gücü olarak sunmayı planlayan MEB, 10 ildeki 11 mesleki ve teknik liseyi ‘bölge okulu’ kapsamına aldığını duyurdu. Bu kararla Türkiye’nin herhangi bir ilindeki 11. sınıf mesleki lisesi öğrencileri kendi alan ve dallarının bulunduğu 10 ildeki 11 sektörle iş birliği içinde olan bölge okullarına nakil başvurusu yapabilecek. Bu okulların çoğu da patron örgütleri veya sendikaları tarafından kurulmuş. Belirlenen 10 il arasında Adana, Bursa, Denizli, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Samsun, İstanbul, Çankırı ve Konya var.

SEKTÖRLE İŞ BİRLİĞİ…

MEB’in bu yıl yayımladığı ‘Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi’ hızla hayata geçiriliyor. Belgede ‘bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ olmak üzere dört okul programının hayata geçirileceği duyurulmuştu. Tüm bu okul türlerinin temel amacının ise sektörün yani patronların ihtiyaç duyduğu ara eleman, hatta bedava öğrenci (çocuk) iş gücü olduğu saklanmıyor da. MEB, bölge okullarına ilişkin amacını da şu sözlerle açıklıyor: “Alanında öncü sanayi kuruluşlarının aktif katılımıyla geliştirilen iş birliği modelleri ile uygulama odaklı modern eğitim. Sektörlerin nitelikli iş gücü ihtiyaçlarının karşılanması.”

YATILI EĞİTİM

Türkiye'nin dört bir yanından 11. sınıf öğrencilerine, kendi alan ve dallarının bulunduğu bölge okullarında eğitim alabilmeleri için barınma imkânları da sağlanacak. Yatılı eğitim alacak öğrenciler için pansiyonlar belirlenmiş, pansiyon imkânı olmayan okulların yerine, farklı okulların pansiyonları eşleştirilecek. Böylece çocuklar sürekli el altında olacak. MEB, mesleki eğitimde asıl olarak belgede, organize sanayi bölgelerinde (OSB) mesleki ve teknik okullar ile pansiyon binalarının birlikte planlanmasını ve tüm yurda yayılmasını istiyor.

SERMAYENİN İHTİYACI İÇİN…

MEB, mesleki eğitimde dört okul programının hayata geçirilmesini hedeflemişti. Bu kapsamda, Türkiye'nin ilk sektör içi okulu (Ahlatcı Kuyumculuk Mesleki Eğitim Merkezi) kuyumculuk alanında, ilk sektöre entegre okulunun (Şeref Kazcıoğlu Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi) ise makine ve metal teknolojileri alanlarında faaliyete geçirilmesi için işverenle iş birlikleri yapılarak açılmıştı. Sermayenin nitelikli iş gücü ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla daha önce meslek lisesi çatısı altında "denizcilik", "tarım", "ticaret" ve "turizm" gibi alanlarda eğitim veren 494 okul da "ihtisaslaşmış okullar" kapsamına alınmıştı. Bu okulların eğitim ortamları, bu alanlara özgü olarak yeniden düzenleniyor.

AMAÇ ARA ELEMAN YETİŞTİRMEK

Bu 11 okul arasında yer alan Adana’daki Türk Tekstil Vakfı Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi’nin resmi web sitesinde okulun, vakıf ile MEB’in yaptığı protokol uyarınca vakıf tarafından yaptırıldığı belirtiliyor. Yine okulun sitesinde şu bilgilere yer veriliyor: “Türkiye´de tekstil sektörüne yönelik kalifiye ara eleman yetiştirme amacı güden Adana TTV MTAL, tekstil alanında ihtiyaç duyulan ara insan gücünü yetiştirmek ve bu insan gücünün istihdamı ile sektörün rekabet kabiliyetini yükseltmek amacıyla Adana’da kurulan bir MTAL’dir.”

10 ilde belirlenen okullardan dikkat çeken diğer ikisi de Gaziantep Şehitkâmil GAHİB Halıcılık ve Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Kayseri Melikgazi Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Okullar patron sendikası ya da patron örgütleri adına kurulmuş.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ BELGESİNİN ADIMLARI

  • Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi ile hayata geçirilen, geçirilecek adımların bazıları:
  • Meslek ortaokulları açıldı
  • 7 ve 8. sınıflar için Zanaat Atölyeleri açılacak
  • Mesleki eğitim merkezi (MESEM)’ler yaygınlaştırılacak
  • OSB’lere pansiyonlu meslek liseleri kurulacak
  • Eğitimin her adımında sektörle iş birliği yapılacak

10 İLDEKİ 11 OKUL

Bölge mesleki ve teknik Anadolu lisesi kapsamında tanımlanan okullar ve açık olan dalları ise şunlar:

  1. Adana Sarıçam Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Ve Dokuma Üretim Teknolojisi
  2. Bursa Nilüfer Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Bilgisayarlı Makine İmalatı
  3. Denizli Pamukkale Orhan Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Yazılım Geliştirme
  4. Gaziantep Şehitkâmil GAHİB Halıcılık ve Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Elektrikli Cihazlar Teknik Servisi
  5. Kayseri Melikgazi Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, Dokuma Üretim Teknolojisi ve İplik Üretim Teknolojisi,
  6. Kocaeli İzmit Sabancı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: İplik Üretim Teknolojisi ve Örme Üretim Teknolojisi,
  7. Samsun İlkadım Samsun Şehit İlhan Hamlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Elektrikli Araçlar
  8. İstanbul Küçükçekmece Dr. Oktay Duran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Ofset Baskı Sistemleri
  9. İstanbul Tuzla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Endüstriyel Bakım Onarım
  10. Konya Karatay Kılıçarslan Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Bilgisayarlı Makine İmalatı
  11. Çankırı Merkez Şehit Mehmet Ata Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Tarım, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı.
Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

CHP’li Yavuzyılmaz, AKP’nin elektriğe “yüzde 140 zam” hazırlığında olduğunu açıkladı

SONRAKİ HABER

Azerbaycan Hava Yolları, Rusya'nın 7 şehrine uçuşları durdurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa