TTB, “Eziyet Yönetmeliği”nin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava açtı
TTB “Eziyet Yönetmeliği”nin birinci basamak sağlık hizmetlerinin temel özelliklerini göz ardı eden, hekimlerin ve hastaların haklarını ihlal eden düzenlemelerinin iptali için dava açtı.
Fotoğraf: TTB
Türk Tabipleri Birliği (TTB), 30 Ekim 2024’te Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve aile sağlığı merkezi çalışanları tarafından “Eziyet Yönetmeliği” olarak nitelendirilen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle 27 Aralık 2024 günü Danıştay’da dava açtı.
Dava dilekçesinde yönetmelik ile getirilen düzenlemelerin birinci basamak sağlık hizmetlerinin temel özelliklerini göz ardı ettiği; hukuka aykırı, hekimlerin ve hastaların haklarını ihlal eden hükümlere yer verdiği belirtildi. TTB’nin, 6023 sayılı kanun ve kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olması uyarınca, hem meslektaşlarının hak ve yararlarını hem de halkın sağlığını korumak ile yükümlü olduğu hatırlatılan dilekçede bu görevlerin gereği olarak dava konusu hukuka aykırı düzenlemelerin iptali talep edildi.
Dilekçede Anayasa’nın, İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun, 5258 sayılı kanunun ve 209 sayılı kanunun ilgili maddeleri ile diğer ilgili mevzuata dayanarak; yönetmeliğin 2. maddesi ile değiştirilen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin 7. maddesinin 1. fıkrasının, yönetmeliğin 4. maddesi ile değiştirilen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin 10. maddesinin 4. fıkrasının, yönetmeliğin 5. maddesi ile değiştirilen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin 18. maddesinin 2. fıkrasının iptali ve öncelikli olarak yürütmesinin durdurulması istendi.
Dilekçede ayrıca 5258 sayılı kanunun 3. maddesinin 13. fıkrasının “Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına bir sözleşme döneminde toplam altı ay ve üzerinde ödeme kesintisini gerektirir disiplin cezası verilmesi hâlinde aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının mevcut sözleşmeleri feshedilir” şeklindeki son cümlesinin ve 14. fıkrasının Anayasa’ya aykırı olduğu belirtilerek Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması talebi de yer aldı. (HABER MERKEZİ)