Türkiye Sağlık-İş: İş Güvenliği Uzmanlarını sendikamızda örgütlenmeye çağırıyoruz
İş güvenliği uzmanlarının görev, yetki, sorumluluk ve eğitimleri hakkındaki yeni yönetmeliğe ilişkin açıklama yapan Sağlık-İş, “İGU’ları sendikamız çatısı altında birleşmeye davet ediyoruz” dedi.
Foroğraf: Sağlık İş Sendikası logosu
İş güvenliği uzmanlarının görev, yetki, sorumluluk ve eğitimleri hakkında yeni yönetmelik bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik ile ilgili yazılı açıklama yapan Türkiye Sağlık-İş Sendikası, “Sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının sağlanması için iş güvenliği uzmanlarını sendikamız çatısı altında birleşmeye davet ediyoruz” dedi.
İş güvenliği uzmanlarının görev ve sorumluluklarına dikkat çekilen açıklamada, “3 yıl fiili çalışması olan, İSG-KATİP programında bir üst tehlike sınıfında çalışmasını belgeleyen uzmanlardan C’ler B’ye, B’ler de A sınıfı sertifika sınıfına bir defaya mahsus sınavsız geçirilecek. İş güvenliği uzmanı olan, bağımlı iş ilişkisi ile çalışan sınıftaş (işçi sınıfı olarak A-B-C sınıfı olarak değil) işçiler arasında bir adaletsizlik tartışması ve bölünme de bu yönetmelikle artmış durumda. İGU’ların küçük bir kısmı önerilerinin yerine getirildiği iş yerlerinde çalışıyor. Çok büyük bölümü ise iş yerlerinin maddi nedenlerle yerine getirmediği eksiklerin oluşturduğu risk altında çalışıyor. İş güvenliği uzmanları, büyük risklerin olduğu durumlarda işverenini bakanlığa bildirim yapıp yapmama ikileminde kalıyor. İşveren tarafından tamamlanmayan tehlikeli durumlardaki eksikliklerden kaynaklı yaralanma veya ölüm olursa karşı karşıya kalacağı ceza korkusuyla çalışmaya devam ediyor” denildi.
“SENDİKAMIZDA BİRLEŞELİM”
İGU’ların işverenin almadığı eksikliklerden kaynaklı yaralanma veya ölüm olursa karşı karşıya kalacağı ceza korkusuyla çalışmak zorunda kaldığı belirtilen açıklamada, “Angarya ve görev tanımı dışı iş yükü, iş güvenliği uzmanlarının sıkça yaşadığı sorunların başında geliyor. Şoförlük, muhasebe, pazarlama ve satış, evrak dağıtımı, tahsilat gibi görev tanımı dışındaki işler yolda geçen sürelerle, esnek ve kuralsız çalışmayla birleştiğinde çalışma şartları da daha zor bir hâle dönüşüyor. İş güvenliği uzmanlarının çoğunluğunun hangi sendikada örgütlenmesi gerektiğine bir bakmak gerekiyor. OSGB’ler 11 Ağustos 2023 tarihli tebliğle 17 No’lu sağlık ve sosyal hizmetler iş koluna alındı. Sağlık ve sosyal hizmetler iş kolunda yedi yüz bin çalışan var. OSGB çalışanlarının ekonomik ve sosyal haklarının yükselmesi için, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının sağlanması için iş güvenliği uzmanlarını sendikamız çatısı altında birleşmeye davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)