29 Aralık 2024 04:00

‘Asgari ücreti duyunca iyi ki sendikalaştık dedik’

Günlerdir grevde olan Temel Conta işçisi kadınların gündeminde asgari ücret var. Belirlenen ücreti duyduklarında işçiler, 'Demek ki örgütlenmeden, mücadele etmeden olmuyormuş' diye tepki veriyor.

Ekmek ve Gül

Paylaş

Nuray ÖZTÜRK

İzmir

Petrol İş Sendikası Aliağa Şubesinin örgütlü olduğu Temel Conta’da grev devam ediyor. 20 günü aşkındır süren grevde işçiler, açlık sınırı altında belirlenen asgari ücrete karşı grevlerini kastederek “Biz doğru olanı yapmışız, iyi ki sendikalaşmış, iyi ki greve çıkmışız” diyor. Temel Conta’da toplam 22 işçi çalışıyor. Çalışanların tamamı sendikada örgütlü, şu an grevde 20 işçi var, çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. “Küçük bir işletmede sendika örgütlenir mi?​” sorusunun örneği Temel Conta. İşçiler “Evet örgütlenir, biz bunun en iyi örneğiyiz” diyor.

İzmir’in Bornova ilçesi Pınarbaşı bölgesinde kurulu Temel Conta Fabrikasında grevdeki işçilerin gündemi asgari ücret. Grevdeki işçilerin kimisi 35 yıldır fabrikada çalışıyor, kimisi 3 aydır ama hepsi asgari ücret alıyor. Haliyle de asgari ücret ana gündemlerini oluşturuyor.

“Asgari ücret 22 bin 104 lira olarak belirlendi ne düşünüyorsunuz?​” sorumuza İş Yeri Temsilcisi Sinem Kaya hemen cevap veriyor: “Asgari ücret açıklandı sabah buraya geldik, hava soğuk, yağmurlu. Ateşimizi yakarken dedik ki ‘Çok doğru bir karar verdik, doğru yolda ilerliyormuşuz, demek ki örgütlenmeden, mücadele etmeden, direnmeden olmuyormuş, direne direne kazanacağız’ dedik. Sabah ilk sözümüz bu oldu. İyi ki sendikalaşmışız, iyi ki direniyoruz.”

VERDİKLERİ ZAM DOĞAL GAZ FATURASI EDER

Başka bir işçi asgari ücret tahminlerinin 24-25 bin lira bandında olduğunu söyleyerek, “O bile olmadı, buna rağmen işverenler ‘Biz bu kadar beklemiyorduk’ diyorlar. Bunu bile çok görüyorlar. 17 bine fazla diyordu bizim patron, bunu duyunca kim bilir ne kadar üzülmüştür” diyerek acı acı gülüyor. İşçi “Her şeyi geçtik açlık sınırının altında belirlenmiş olması gerçekten kabul edilemez. Devlet patronla el ele vermiş gibi görünüyor. Çalışanlara açlık sınırında bir yaşamı reva görüyorlar” diye konuşuyor. Emekli olduğu halde çalışmaya devam etmek zorunda kaldığını, iki maaşın yine de geçinmeye yetmediğini söyleyen Şengül Selçuk ise “Verdikleri zam ancak kışın doğal gaz faturası eder” diyerek tepki gösteriyor.

“Asgari ücret taleplerinizi karşılamadı diyorsunuz peki ne yapmak lazım?​” sorumuza işçiler “Birlik olmak lazım, Türkiye genelinde o mümkün mü, bir muamma” diye cevap verirken Temsilci Sinem Kaya neden böyle düşündüklerini açıklıyor: “Günlerdir grevdeyiz, gerçekten büyük bir destek bekliyorduk ama beklediğimizden düşük oldu. Betek Boya işçilerinin direnişi de yeterli desteği göremedi bizce. Emek meslek örgütleri, siyasi partiler konuşmaya gelince mangalda kül bırakmıyor ama iş bir direnişe desteğe gelince öyle değil. Oysa birleşe birleşe kazanacaksak, direne direne kazanacaksak bu grev ve direnişler birleşmenin temeli olmalı. Sesimiz daha güçlü çıkabilir” diyor.

‘ASGARİ ÜCRETE ÇALIŞAN İŞ YERLERİ ÖRGÜTLENMELİ’

İşçilerden biri sınıf kardeşlerine sitemli, “Büyük firmalarda ya da iş yerlerinde yüksek ücret alan işçilerin asgari ücret umurunda bile değil” diyerek esas olarak asgari ücretle çalışan işçilerin sendikalaşması gerektiğini ifade ediyor. Temsilci Sinem Kaya, “Bu bölgede onlarca fabrika var ama hiç biri örgütlü değil. Çünkü az sayıda işçi çalışan fabrikalarda da örgütlenebileceklerini bilmiyor işçiler. Ama bu bizim hakkımız ve biz bunun örneğiyiz” diyerek asgari ücretle çalışan küçük işletmelerdeki işçilere örgütlenme çağrısı yapıyor.

Başka bir işçi ise patrona sesleniyor, “Direnir direnir sıkılır, bunalır, usanır diyorlarsa yanılıyorlar. Soğuk da olsa, kar da olsa, yağmur da olsa biz buradayız. Biz hakkımız olanı istiyoruz, sendikanın tanınmasını istiyoruz. Anayasal, yasal olan hakkımızı istiyoruz ve patron bunu egosuyla baltalıyor. Bizim elimizdeki tek hak toplu iş sözleşmesi yapabilmek, onu da kullanmamıza izin vermiyorlar. Bunu bile çok görüyorlar. Ama buna izin vermeyeceğiz, asgari ücret oranı da doğru yolda olduğumuzu gösteriyor” diyor.

‘YENİ BİR DÜZENLEME YAPILMALI’

Grevin 18’inci gününde patron grevi kırmak için içerideki makineleri yeni fabrikaya taşımaya kalktı. İşçilerin tepkisine rağmen enjeksiyon makinesi taşındı. Bunun üzerine konuştuğumuz kadın işçi, “Biz burada emeğimizi, hakkımızı istiyoruz. Gördüğümüz muamele hiç hoş değil. Üzülüyoruz, hak etmediğimizi düşünüyorum” diyor. “Bunları gördükten sonra pes etmeyi hiç düşünmüyorum” diyen kadın işçi asgari ücretin de tam bir hayal kırıklığı olduğuna değiniyor: “Bir düzeltilme yapılmalı. Zengin zenginleşiyor, fakir fakirleşiyor. Benim burada çalışan bir arkadaşım 17 bin lira maaş alıp 20 bin lira kızına yolluyor. Ne yapacak? Ülkenin özeti bu.”

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Muğla Öv-Der: Teknofest’te yaşanan şiddet olayı araştırılsın

SONRAKİ HABER

'Bizi sefalete mahkum ettiler’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa