28 Aralık 2024 15:07

Katliamın 13. yılında Roboskî anmaları: “Barış adaleti sağlamakla mümkündür”

Roboskî'de 34 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın 13’üncü yıl dönümünde yapılan açıklamalarda, “Barış adaleti sağlamakla mümkündür” denildi.

Fotorğaf: Evrensel 

Paylaş

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde 28 Aralık 2011'de TSK'ye bağlı uçakların operasyonuyla çoğu çocuk 34 kişi yaşamını yitirdi. 13 yıl önce gerçekleşen operasyonda yaşamını yitirenler katliamın yıl dönümünde açıklama ve etkinliklerle anıldı.

Sorumluların yargılanmamasına, katliamın üzerinin örtülmesine, 13 yıldır gelmeyen adalete tepki gösterilen açıklamalarda, “Barış adaleti sağlamakla mümkündür” denildi.

DERSİM

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde 34 kişinin katledilişlerinin 13’üncü yıldönümünde Dersim Emek ve Demokrasi Platformu Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Platform adına açıklamayı okuyan Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Ergin Tekin, “Adı konulmamış bir süreç var ise halklarımızda derin bir yara bırakan Roboskî Katliamının çözülmesi için adım atılması gerekmektedir” dedi.

“MAHKEME KARARLARIYLA ACILAR KATLANDI”

Roboskî Katliamının ardından, katliamla ilgili askeri ve sivil savcılıklar tarafından yürütülen soruşturmaların, olayın arka planını aydınlatacak belge ve kanıtlara ulaşılamadığı gerekçesiyle sonuçsuz bırakıldığını söyleyen Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruyu usulü gerekçelerle reddettiğini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşınan dosyadan da benzer bir ret kararı çıktığını hatırlatan Tekin, bu kararlarla ailelerin acısının katlanmış olduğunu söyledi.

Hakikatin açığa çıkmadığı bir ülkede, kalıcı bir demokrasiden söz etmenin mümkün olmayacağını söyleyen Tekin, “Çünkü hakikatin onarıcı gücü, yalnızca mağdurları değil, tüm toplumu iyileştirme potansiyeline sahiptir. Gelecek nesillerin barış içinde yaşayabilmesi, geçmişle yüzleşerek adaleti sağlamakla mümkündür” diye konuştu.

“BİR SÜREÇ VAR İSE ROBOSKΠKATLİAMI ÇÖZÜLMELİDİR”

Roboskî Katliamının, devletin Kürt meselesinde uyguladığı güvenlikçi politikaların bir ürünü olduğunu söyleyen Tekin, “Bu noktada, Kürt meselesi başta olmak üzere çatışmalı ortamı besleyen güvenlikçi anlayış terk edilmeli; silah yerine diyalog ve müzakere kanalları açık tutulmalıdır. Ayrıca, uluslararası insan hakları kuruluşları ve bağımsız gözlemciler Roboskî sürecini yerinde incelemeye davet edilmeli, Türkiye de taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin gereklerini yerine getirmelidir. Adı konulmamış bir süreç var ise halklarımızda derin bir yara bırakan Roboskî Katliamının çözülmesi için adım atılması gerekmektedir” dedi.

DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu da yaptığı açıklamada, ülkede yüz yıllık bir inkar tarihinin olduğunu söyleyerek, “Farklı kültürlere inançlara tahamülsüzlükten kaynaklanmış katliamlara dair anma açıklamaları yapıyoruz bir yılda. 13. Yılında Roboskî Katlaimının faillerine ilişkin herhangi bir sonuç alınmış değil. Bir ülkede adaletin, hukukun sağlanmadığı yerde toplumsal barıştan söz etmek mümkün değildir” diye konuştu. (Dersim/EVRENSEL)


ADANA

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, 28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde 19'u çocuk 34 kişinin yaşamını yitirdiği bombardımanın 13. yıldönümü dolayısıyla bir basın açıklaması düzenledi. İnönü Parkı'nda gerçekleştirilen etkinlikte "Roboskî için Adalet" yazılı pankartlar taşınırken, katılımcılar ellerinde karanfillerle hayatını kaybedenleri andı. 

"CEZASIZLIK HUKUKU İLE DOSYA KAPANDI" 

İHD Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Şube Başkanı Yakup Ataş, yaptığı açıklamada, Roboskî'de hayatını kaybedenlerin yakınlarına yönelik açılan soruşturmalar ve kovuşturmaların adaletin önündeki en büyük engellerden biri olduğunu ifade etti. Katliamın ardından herhangi bir kamu görevlisinin yargılanmadığını, aksine Askeri Savcılık tarafından "hata" gerekçesiyle dosyaya takipsizlik kararı verildiğini altını çizen Ataş, "Katliam, Genelkurmay Başkanlığı talimatıyla, herkesin gözleri önünde işlenmiş bir suçtur. Ancak yargı eliyle bu açık suçun üzeri kapatılmıştır" dedi.

"ROBOSKÎ İNSANLIK VE ULUSLARARASI BİR SORUNDUR" 

Türkiye'nin uluslararası insan hakları sözleşmelerine taraf olduğunu hatırlatan Ataş, bu sözleşmelere rağmen Roboskî'de yaşananlara yönelik cezasızlık politikasının bir utanç tablosu oluştururken yalnızca Türkiye'nin değil, insanlık ve uluslararası toplumun da bir sorunu olduğunu belirterek uluslararası kamuoyunun sessizliğini eleştirdi. 

"BARIŞ VE ADALET İÇİN SESSİZLİK BOZULMALI" 

Roboskî Katliamının Kürtlere karşı yıllardır süren baskı ve asimilasyon politikalarının bir sonucu olduğunu dile getiren Ataş, sessizliğin devam etmesi durumunda daha fazla kan ve gözyaşı döküleceğini söyledi. 

Roboskî Katliamında yaşamını yitirenlerin adalet arayışını sürdüreceklerini ifade eden Ataş, "Roboskî'yi savunmak adaleti savunmaktır, insanlığı savunmaktır. Failler yargılanmadıkça bu mücadelemiz devam edecektir" dedi.

KESKİN: ROBOSKÎ İÇİN ADALET İSTEMEK İNSANLIK GÖREVİDİR

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, katliamın Kürt halkı için büyük bir travma olduğunu ve adaletin hala sağlanamamasının Türkiye'deki cezasızlık politikasının bir yansıması olduğunu belirtti. Keskin, "Eğer Roboskî dünyanın başka bir coğrafyasında yaşansaydı insanlık ayağa kalkardı" dedi.

“ADALET İSTEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Roboskî Katliamının Kürt halkı için büyük bir acı simgesi olduğunu belirten Keskin, bu durumun devletin Kürtlere karşı tutumunu açıkça ortaya koyduğunu ifade etti.

Keskin, insan hakları savunucuları olarak Roboskî için adalet istemekten asla vazgeçmeyeceklerini belirterek, "Bugün biz hâlâ Roboskî için adalet istiyorsak, bu ülkede çok büyük bir sorun var demektir" diyerek, mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. (Adana/EVRENSEL)


İZMİR

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde Roboskî ve Maraş Katliamında yaşamını yitirenleri andı. “Roboskî ve Maraş Katliamını unutmadık unutturmayacağız” yazılı pankart arkasında bir araya kitle, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Roboskî’yi unutma unutturma”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları atıldı. Basın metnini KESK Dönem Sözcüsü Nafiz Ceylan okudu.

Maraş’ın ülke tarihinin en vahşi olaylarından biri olduğunu söyleyen Ceylan, 7 gün boyunca süren katliama karşı güvenlik güçlerinin hiçbir etkili müdahalede bulunmadığını, katliamın arkasındaki güçlerin ise ortaya çıkarılmadığını belirtti.

“17’si çocuk 34 yurttaşımız, yaklaşık bir saat içinde üç ayrı hava saldırısında atılan bombalarla yaşamını yitirdi” diyen Ceylan, yetkililerin Roboskî olayında resmi özür dilemediğini söyledi. Ceylan, “Ülkede faşizm, sistematik ve kurumsal bir kimliğe sahiptir. Gerçekleştirdiği insanlık düşmanı eylemlerin hiçbirisinden yargılanmamak, bir teamül haline gelmiştir. Bırakın yargılanmayı, katliamlara katılanlar, örgütleyenler ödüllendirilmekte, terfiler almakta, görevlerini layıkıyla yerine getirmenin hediyeleriyle yaşamlarını sürdürmektedirler” dedi.

“MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Katliamlara, faşizmin hiçbir çeşidine alışmayacak, halkı da alıştırmayacaklarını belirten Ceylan, “Bunları normalleştirmeye çalışanlara karşı elbirliği ile mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu ülkede yeni Çorumların, Maraşların, Sivasların, 19 Aralıkların, Roboskîlerin yaşanmasına izin vermeyeceğiz. Maraş'ta, 19 Aralık cezaevleri operasyonlarında ve Roboskî'de yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, anılarını mücadelemizde yaşatacağımızı bir kez daha vurguluyoruz” ifadelerini kullandı. (İzmir/EVRENSEL)


DENİZLİ

DEM Parti Denizli İl Örgütü, Roboskî Katliamının yıl dönümünde basın açıklaması yaparak adalet istedi. Merkezefendi ilçe binası önünde yapılan açıklamayı Ayşe Kaya okudu. 

Roboskî Katliamının üzerinden 13 yıl geçmesine karşın ailelerin adalet beklentisinin sağlanmamış olmasının, hukuk ve insanlık adına büyük bir utanç olduğunu dile getiren Kaya, Roboskî için Adalet; savaş değil barış, sınır değil bir arada yaşam, adaletsizlik ve cezasızlık değil insan hakları ve hukuk, açlık değil eşit yaşamın yanında olmak demektir. Barış siyaseti toplumu mutlu edecek rotadır. Barış, çözüm, adalet, diyalog, cezasızlığa hayır demeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

"ÇÖZÜM BARIŞ VE DEMOKRASİ"

100 yıllık savaş ve nefret ikliminden çıkmanın yolunun barış ve demokrasiden geçtiğini belirten Kaya, "Toplumsal sözleşmeyi ve sorumluluğunuzu hatırlatıyoruz. Adaletin olduğu, cezasızlığın olmadığı sosyal bir devlette insan hakkından nasıl söz edebiliriz! Eşit, özgür, doğanın tahrip edilmediği; dil, din, ırk, sınıf ayrımının yapılmadığı bir yaşam için buradayız, yaşam hakkımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Barış, sadece çatışmalı ortamlarda değil, toplumsal zeminde de inşa edilmelidir. Roboskî dahil tüm katliamlarda adalet sağlanmadan Türkiye'ye adalet de barış da gelmeyecektir" dedi. (Denizli/EVRENSEL)


VAN

Van Emek ve Demokrasi Platformu, Roboskî’de katledilen 34 kişiyi anmak için Sanat Sokağı'nda bir araya geldi. Anmada "Roboskî Katliamını unutmadık, unutturmayacağız" yazılı pankart açılırken, "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganı atıldı.

Van Emek ve Demokrasi Platformu Eş Sözcüsü Engin Işık, "AKP iktidarının Roboskî Katliamı karşısındaki bu tutumu, Kürt sorunu da dahil olmak üzere halklarımızın yaşadığı hiçbir soruna somut bir çözüm üretmemek bir yana bu sorunları dile getiren herhangi bir muhalefet unsuruna karşı dozu her geçen gün daha da artan baskı ve şiddet saldırılarıyla susturmaya ve sindirmeye çalışan faşizan karakterin bir başka örneğidir. Ülkemizde tarifi imkânsız acılar yaratan baskı ve şiddet politikalarının, ülkemizin hiçbir temel meselesine çözüm getiremediği yıllardır yaşanan acı pratiklerle defalarca kanıtlanmıştır. Buna rağmen çözümsüzlük politikalarında ısrar edilmesi AKP’nin ülkenin sorunlarını çözmeyi değil sadece kendi iktidarını sürdürmeyi düşündüğünü göstermektedir. Ama tarih tanıktır ki iktidarını sürdürmek adına halka baskı ve zor uygulayanlar er ya da geç yenilmeye mahkûmdur" dedi. 

"ROBOSKİ'Yİ UNUTMADIK UNUTTURMAYACAĞIZ"

AKP iktidarının aslında kendisine günü kurtarmaktan başka fayda sağlamayan, baskı ve saldırılarından artık vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Işık, "Roboskî Katliamı ile bu topraklarda yaşanan diğer bütün katliamlara ilişkin halka hesap vererek, özgürlüklerin daim olduğu emekten yana demokratik bir Türkiye için gereğini yapmalıdır. Roboskî’yi unutmadık unutturmayacağız" diye konuştu. (Van/ANKA)


BATMAN

Batman’da DEM Parti Gençlik Meclisi öncülüğünde DEM Parti Batman İl Örgütü İl binası önünde bir araya gelen kitle, Roboski katliamını protesto etti. “Baskılar bizi yıldıramaz” pankartının açıldığı açıklamada basın metnini okuyan DEM Parti Gençlik Meclisi Üyesi Mahir Yusuf Mendeç, “13 yıl önce Roboski’ye atılan bombalar şimdilerde Kuzey ve Doğu Suriye’ye atılıyor. Faşist, tekçi, dinci ve cinsiyetçi zihniyet ile mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

SİİRT

Siirt’te de DEM Parti İl Örgütü önünde yapılan açıklamada “Unutmadık unutmayacağız” pankartı açıldı. DEM Parti İl Örgütü Eş başkanı Eşref Tekin, geçen zamana rağmen faillerin hala hesap vermediğini belirtti.

DEM Parti Siirt Milletvekilli Sabahat Erdoğan Sarıtaş ise “Ne Newala Qesebayı ne Roboski’yi ne de diğer katliamları hiçbir şekilde unutmayacağız. Bu katliamlar mücadele gerekçelerimiz oldu, olmaya devam edecek” diye konuştu.

HAKKARİ

DEM Parti Hakkari İl Örgütü kent merkezinde açıklama yaparak, “Roboski’nin failleri nerede?​” pankartı açtı. DEM Parti il Eş başkanı Kadir Şahin, “Yüzleşme gerçekleşmedikçe de Roboskî için adalet demeye devam edeceğiz” dedi.

Açıklama oturma eylemiyle son buldu.

IĞDIR

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Iğdır İl Örgütü ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), DBP il binası önünde basın açıklaması yaptı.

“Roboski katliamını unutmadık, unutturmayacağız” pankartının açıldığı açıklamada basın metnini okuyan DBP Iğdır İl Eş başkanı Murat Yerlikaya adalet talep etti. 

AĞRI

İHD Ağrı Şubesi Cumhuriyet Caddesinde açıklama yaptı. Açıklamayı yapan Şube Eş başkanı Cengiz Oruç, Roboski katliamının devletin Kürt meselesinde uyguladığı güvenlikçi politikaların sonuçlarından sadece biri ve en korkuncu olduğunu söyledi.

ANKARA

Roboskî için Adalet Girişimi, Roboskî’de 19’u çocuk 34 kişinin katledilmesinin 13 yılı dolayısıyla açıklama yaptı. Sakarya Caddesi’nde bir araya gelen girişim üyeleri adına açıklamayı, Roboski İçin Adalet Girişimi üyesi Tanju Gündüzalp yaptı. Katliamdan bugüne geçen 678 haftada adaletin kayıp olduğu vurgulayan Gündüzalp, “Acının utandığı, devletin utanmadığı Roboski’nin sorumluları hesap verinceye kadar buradayız. Roboski bir samimiyet testidir. Kurda, kuşa, insana, vicdanı olan herkese yaşananları anlatacağız. Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız, siyasi sorumlular ortaya çıkana, sorumlu olanlar yargılanıncaya kadar. Adalet, adaletsizliğin olduğu yerde yükselir” dedi.

Eylemde sık sık “Katil devlet hesap verecek” sloganı attı.

HATAY

İHD Hatay Şubesi yaptığı açıklamayla katliamda yaşamını yitirenleri andı. Dernek binası önünde yapılan anmada konuşan İHD Hatay Şubesi Eş başkanı Mürsel Tonguç Salmanoğlu, adalet taleplerini yineledi.  (MA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan asgari ücret açıklaması: Çatlasanız da patlasanız da biz adımlarımızı hesaplayarak atarız

SONRAKİ HABER

KDK'dan doktora öğrencisinin barınma talebi için tavsiye kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa