Almanak 2024 | Okulda imam, fabrikada öğrenci modeli
‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ dini eğitimi tüm eğitim kademelerine yayıp çocuk (öğrenci) işçiliğini büyütecek. Emekçi çocuklarına yoksulluğa ve sömürüye boyun eğmeleri öğretilecek.
Fotoğraf: DHA
Vural NASUHBEYOĞLU
Türkiye her yeni yıla, eğitim öğretimde sırtına yeni sorunlar yükleyerek giriyor. Bu yıl okullar gerici müfredatın onaylandığı, ders zili çalarken öğretmen ataması yapılamadan ve temizlik görevlisi olmadan açıldı. İhtiyaçlar büyürken eğitime genel bütçeden ayrılan payın oranı yine küçücük kaldı. Eğitim alanına yönelik dinci ve piyasacı dayatmaların devam edeceği daha yüksek perdeden ilan edildi. Tüm bunlar yapılırken eğitimin özneleri de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) eliyle yer değiştirdi. Öğretmen ve temizlik görevlisi bekleyen okullara imamlar atanırken daha çok öğrenci okul yerine sanayiye koşuldu.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “Sizin ‘tarikat, cemaat’ dediğiniz, bizim ‘STK’ dediğimiz yapılarla protokol imzalamaya devam edeceğim” sözlerinin cüreti 2024’te okullar kapanmadan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adıyla yeni müfredat olarak önümüze konuldu. “Maarif” modeli, adından başlayarak eğitimde tepeden tırnağa evrensel ve bilimsel değerleri dışlayarak yoğruldu. Bakan Tekin’in “Sizin laiklik anlayışınızla benimki aynı değil” sözleri de müfredatın temeli oldu aslında. Bundan sonra tüm ders içerikleri “milli, dini değerler” ile şekillenecek. İmam hatipte zorunlu olan din dersleri artık genel ortaokul ve liselerde de “seçmeli” grupta yer alacak. İtaat eden, sorgulamayan nesiller böyle yetiştirilecek.
Maarif modelinin bir ayağı “maneviyat” iken diğer ayağı da dünyevi işler oldu. Dinle yoğrulanların piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda eğitilmesi gerekti. Mesleki ve teknik okullar ile mesleki eğitim merkezleri (MESEM) de bunun temel ayağı oldu. Müfredatın hemen ardından Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi yayımlanarak okuldan koparılıp sanayiye sürülen ve 12 öğrencinin (çocuğun) patronlara bedava çalışırken can verdiği MESEM’lerin yaygınlaştırılması, sınıfların fabrikalara taşınması ve eğitimin içeriğinin patron örgütleri nasıl istiyorsa ona göre planlanması kararı alındı. Çocuk işçiliği 10 yaşına indiren meslek ortaokulları açıldı. Sektöre uygun ve bu müfredatı hayata geçirecek yeni bir öğretmen modeli için de Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) çıkarıldı.
İMANLARI OKUL TEMİZLİĞİNE YETMEDİ!
Tarikatları, patron örgütlerini kendisine ve eğitime adeta kayyım olarak atayan MEB, kamu kaynaklarını da buralara aktardı. Ama 23 yıl önce eğitim yatırımlarına bütçeden ayrılan pay yüzde 17.38’den yüzde 9.73’e geriledi. Milyonlarca öğrenci yeni eğitim öğretim yılına temizlik ve güvenlik görevlisi olmayan, lavabosunda sabun bile bulunmayan pislik içindeki okullarda başladı. “Temizlik imandan gelir” diyenlerin imanı ne hikmetse okulların temizliğine yetemedi! Yıkılan ya da riskli olduğu için boşaltılan okulların yerine yenisi yapılmadığı için yüz binlerce öğrenci sabah karanlıkta okula gidip akşam karanlığında evine dönmek zorunda kaldı. 6.5 milyon çocuk şiddetli yoksulluk içindeyken, 3 çocuktan biri okula aç giderken, kantinlerde askıda tost uygulamasına geçilirken eğitime bütçeden aslan payını ayırdıklarını iddia edenler; çocuklara bir öğün ücretsiz okul yemeğini yine çok gördü. Tüm bu veriler önümüzdeki yıl da eğitimin ihtiyaçlarının velilerin sırtına yığılacağının habercisi.
Artan yoksulluk sonucu eğitimden kopuşlar da büyüdü. Son 1 yılda eğitim dışında kalan çocuk sayısı yüzde 38 artarken zorunlu eğitim çağındaki 612 bin 814 çocuk örgün eğitim dışına düştü. MESEM, açık lise ve mülteciler de eklendiğinde bu sayı 3 milyonu aşıyor. Övünülen bu eğitim sisteminin bir çıktısı olarak 15-29 yaş arasındaki 4.7 milyon kişi ne eğitimde ne de istihdamda yer aldı.
Temel olarak eğitim hakkının, bilimin, öğretmenlik mesleğinin hedefe konulduğu bu sistemde “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” dini eğitimi tüm eğitim kademelerine yayıp meslek liseleri ve MESEM’ler eliyle çocuk (öğrenci) işçiliğini büyütecek. Emekçi çocuklarından ailelerine yaşatılan açlık ve yoksulluğu devralarak kendilerine dayatılan sömürü, kaderleriymiş gibi boyun eğmeleri istenecek. Yeni yılda buna karşı daha güçlü bir karşı koyuştan başka çaremiz yok…
AKLA ZİYAN İŞLER…
Sınıflarda öğrencilere şeytan taşlatıldı.Çocuklara cami ve mezarlık temizletildi.Öğrencilere namaz takip çizelgesi dağıtıldı.22 yıl önce 68 bin olan öğretmen açığı 1 milyona yaklaştı.MESEM’deki çocuk işçi sayısı 4 yılda 7.5 kat arttı.3-5 yaşta 2 çocuktan 1’i okul öncesi eğitim alamadı.Diyanetin Kur’an kurslarına 2.5 milyon öğrenci gitti.Okullarda 7-10 yaş için Kur’an kursları açıldı.