Almanak 2024 | Umut, emek-sermaye kavgasında büyüyor
2025, işçi, çiftçi, memur ve emekli için daha zor bir yıl olacak; talan hızlanacak, dış politikanın yükü artacak. Tüm bunlar 2025’e büyük bir mücadele potansiyeli bırakıyor, umut da bu kavgada büyüyor
Fotoğraf: ANKA
‘Sıkı para’, ‘dezenflasyon’ tanımlı yoksullaştırıcı ekonomi politikaları aynen sürdürülecek; işçi, çiftçi, memur ve emekli için daha zor bir yıl olacak. Hukuka ve doğanın çığlıklarına aldırılmaksızın süren talan ‘acele kamulaştırma’larla hızlanacak. ABD ile dost, İsrail ile uzlaşmacı, barışta değil savaşta etkin güç olmak isteyen dış politikanın yükü artacak. Tüm bunlar 2025’e büyük bir mücadele potansiyeli bırakıyor, umut da bu kavgada büyüyor.
DAHA İŞSİZ DAHA YOKSUL
Hükümetin yeni yıl bütçesi, orta vadeli programı ve faiz kararlarının anlattıkları ortak: Emek gücünün fiyatı ücretler başta olmak üzere emekçilerin gelirleri düşmeye devam edecek, sosyal haklar iyice budanacak, işsizlik kontrollü bir biçimde yükselecek, gelir dağılımı adaletsizliği artacak.
TARIMDA KAYIP SÜRECEK
Gıdadaki yüksek enflasyonu, tarım ürünü fiyatlarını baskılayarak kontrol etme politikası üreticiye zarar ettirdi! Domates, çay, pancar, buğday, çeltik, kavun, karpuz üreticisi büyük kayıplar yaşadı. ‘Gıda enflasyon riski sürüyor’ denilerek 2025’te de aynı politikanın sürdürüleceği ilan edildi.
MADENCİLİKTE SÖMÜRGE HIZI
Sadece aralık ayında, madenler için toplam 81 ÇED izni verildi, yılın son 3 ayında maden ve enerji için 21 tane acele kamulaştırma kararı alındı. Yüz ölçümünün yüzde 70’inden fazlası maden aranması ruhsatlanmış birçok kentte sömürge madenciliğine alan açmak için yeni yılda gaza basılacak!
YOKSULLUK ŞİDDET SARMALI
Bu yılın ilk 11 ayında 394 kadın, erkeklerce katledildi. Şiddet tehdidi altında olan kadınların sayısı korkunç düzeyde arttı: Sadece KADES’e 1 milyonu aşkın ihbarda bulunuldu. Hükümetin Şimşek programının getirdiği yoksulluk kadınları daha çok cendereye aldı, yeni yıla artan endişelerle giriliyor.
DAHA SAĞLIKSIZ BİR YIL GELİYOR
Sağlık’ta en çok dile gelen sorun ‘randevu’ oldu. Hastanelerde ya randevu bulunamadı ya da özellikle tetkiklerde aylar sonrasına randevu bulunabildi. Sağlıktaki çürüme ‘Yenidoğan Çetesi’yle gün yüzüne çıktı. Sağlıksızlık sürecek; kaynakları müteahhitlerin şehir hastaneleri ve özeller yutacak!
GREVLER YILI, UMUT AKTARIYOR
Grevlerin yoğunluğu 2024 yılını diğer yıllardan ayırdı. Haklarına yönelik saldırıyı artıran sermaye programına karşı daha fazla ses çıkaracağını ilan eden bir işçi sınıfı var artık. Güçlü bir karşılık verip veremediği belirleyecek yılı! Kazanımların formülü aynı: “İşçiler ve ezilen halklar birleşin! (HABER MERKEZİ)