Elon Musk neden Alman ırkçılarına tam destek veriyor?
Elon Musk’ın Almanya’daki siyasi favorisinin AfD olmasının nedenleri var. Dünya görüşleri uyuşuyor ve Tesla’nın Avrupa’daki tek fabrikası Brandenburg eyaletinde. Burada AfD kıl payı ikinci oldu.
Elon Musk | Fotoğraf: Steve Jurvetson/Flickr (CC BY 2.0)
Yücel ÖZDEMİR
Köln
Tesla ve SpaceX'in kurucusu 49 yaşındaki dünyanın en zengin insanı Elon Musk, her geçen yıl biraz daha fazla siyasi figür haline geliyor. ABD’den başlayarak dünyanın birçok ülkesindeki gelişmelere, özellikle de sahibi olduğu sosyal medya platformu X üzerinden müdahil oluyor. En son “Almanya’yı sadece AfD kurtarabilir” paylaşımında bulunarak, erken seçimler öncesinde hangi tarafta durduğunu göstermiş oldu.
20 Aralık’ta Magdeburg’de gerçekleşen terör saldırısından sonra bu paylaşımı yapan Musk, daha sonra “Scholz derhal istifa etmeli” ve “Şansölye beceriksiz bir aptal” paylaşımında bulundu. Son ABD seçimlerinde siyasi görüşünün aşırı sağ, ırkçı, göçmen ve mülteci düşmanı olduğunu net olarak ortaya koyan Musk, Güney Afrika’nın Pretoria kenti doğumlu, Güney Afrika, ABD ve Kanada vatandaşı. Kendisinin de bir göçmen olması bu gerçeği değiştirmiyor.
Daha doğrusu Musk’ın göçmenliği ne Trump’ın ne de diğer gerici-faşist gerici güçlerin gözüne batıyor. Çünkü ondaki para, servet her şeyin üzerini örtüyor. Son seçimlerde Trump’a verdiği destekle siyasi görüşünü açık olarak ortaya koyan Musk, bunun karşılığında danışmanlık görevine getirildi.
AfD’Yİ SEVİNDİREN DESTEK
Magdeburg’daki saldırıdan sonra AfD’yi “Almanya’yı kurtaracak güç” ilan eden Musk’ın bu çıkışı tahmin edilebileceği gibi AfD’yi sevindirdi, onun gibi neoliberal ekonomi anlayışını savunanları ise üzdü. AfD’nin Eş Başkanı ve Başbakan Adayı Alice Weidel, Musk’ın desteğini karşılıksız bırakmayarak hemen sosyal medya üzerinden İngilizce “Yes! You are perfectly right” (Evet! Kesinlikle haklısınız) mesajı yayımladı. Bu elbette Musk’ın AfD’ye ilk desteği değildi. Haziran ayında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonra da sosyal medya hesabı üzerinden “Okuduğum kadarıyla AfD'nin siyasi pozisyonları aşırı sağcı görünmüyor” paylaşımı yapmıştı.
Musk’ın Almanya’daki siyasi favorisinin aşırı sağcı AfD olmasının maddi nedenleri var. Bunları da 29 Aralık pazar günü Welt am Sonntag gazetesine yazdığı yazıda, altı madde halinde sıraladı. İlk maddede AfD’nin sermayeden az vergi alacağı, bürokratik engelleri kaldıracağı, sermayeye daha fazla özgürlükler tanıyacağı yer alıyor. Musk’ın AfD’ye destek vermesine itiraz eden Welt Grubunun Yeni Genel Yayın Yönetmeni Philipp Burghard bu konuda Musk’a hak veriyor.
İkinci maddede AfD’nin kontrollü göç politikasını savunduğunu, bunun da yabancı düşmanlığı olmadığını ileri sürerek, ulusal kültür ve kimliği savunma konusunda AfD’nin en doğru politikaya sahip olduğunu iddia ediyor. Zira Musk’ın temel tezi yazının hemen başında da ifade ettiği gibi “Almanya’nın ekonomik ve kültürel çöküş eşiğinde” olduğu yönünde.
Üçüncü maddede AfD’nin izlediği ucuz enerji politikası yer alıyor. Tam da Musk’ın Almanya’daki Tesla fabrikası için önemli bir konu. Nükleer santrallerin yeniden açılmasını savunan AfD, Rusya ile de ilişkilerin düzeltilerek ucuz enerjinin Almanya’ya gelmesini istiyor. Alman ekonomisindeki daralmanın nedenleri arasında yer alan Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi durumunda can suyu elektrik olan Tesla’nın da bundan yararlanacağına kuşku yok.
Beşinci maddede ise Musk, AfD’nin aşırı sağcı, ırkçı olmadığını, “politik gerçekçi” olduğunu ileri sürüyor. Irkçı olmamasını da lezbiyen olan Eş Başkanı Alice Weidel’in hayat arkadaşının Sri Lankalı olmasına bağlıyor ve “Bu size Hitler’i mi anımsatıyor? Lütfen!” diye de ekliyor.
Son maddede de AfD’nin yatırımları teşvik ettiğini, gelecek teknolojilerini desteklediğini ve eğitime önem verdiğini anlatarak, diğer partilerden daha iyi olduğunu iddia ediyor. Bu nedenlerden ötürü aşırı sağcı, ırkçı ve içinde faşistlerin de olduğu AfD’yi “son umut ışığı” ilan ediyor.
GAZETE İÇİNDE TARTIŞMA YARATTI
Welt am Sonntag’ın Musk’ın yazısını yayımlaması gazete yönetimi içinde tartışmalara neden oldu. Yazının yayınladığı Forum Sayfasının Editörü Eva Marie Kogel istifa ettiğini açıkladı. Ancak, yazının tepkilere rağmen yönetim tarafından yayınlanması, önümüzdeki dönemde milliyetçi, muhafazakar çizgideki Die Welt, Bild gazetelerinin AfD’ye çok fazla mesafe koymayacaklarını da gösteriyor. Aynı yayınlar bir süredir ırkçı partinin yöneticilerine mikrofon uzatıyordu zaten.
Sıralanan gerekçeler dünyanın en zengin insanı Elon Musk’ın AfD’yi desteklemesinin arkasında maddi ve politik çıkarlarının olduğunu net olarak gösteriyor. Tesla’nın Avrupa’daki tek ve en büyük fabrikası Berlin yakınlarında, Brandenburg eyaleti sınırları içerisinde. Bu eyalette, AfD eylül ayındaki seçimlerde kıl payı ikinci olmuştu. Çevreciler tarafından Tesla fabrikasının alanının genişletilmesi için yapılan doğa katliamı da ülke genelinde önemli bir gündem.
Alman sermayesinin henüz kredi açmadığı AfD’ye, Musk’ın açıktan destek vermesi aynı zamanda yeni bir müşteri potansiyeli de demek. Alman güvenlik birimleri tarafından takibata alınan, aşırı sağcı ilan edilen, yasaklanması gündeme getirilen bir partiye, hem de erken seçimler öncesinde açıktan tam destek vermesi sıradan bir durum değil. Keza benzer bir durum X için de geçerli. Son aylarda daha önce X’i kullanmayan aşırı sağcıların bu platforma gelerek yeni üye oldukları değişik araştırmalarda ortaya konuldu.
LINDNER’İN ÜZÜNTÜSÜ
Musk’ın aşırı sağcı AfD’ye açıktan destek vermesi en çok neoliberal, serbest piyasacı Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı ve eski Maliye Bakanı Christian Lindner’i üzdü. Lindner de sosyal medya üzerinden. “Elon, senin ve Millei'nin (Arjantin Devlet Başkanı) fikirlerinden esinlenerek siyasi bir tartışma başlattım. Göç kontrolü Almanya için hayati önem taşırken, AfD özgürlüklere ve ekonomiye karşıdır ve aşırı sağcı bir partidir” paylaşımında bulundu. Lindner ayrıca, Musk’a partisi FDP’yi daha yakından tanıması için görüşme teklifinde bulundu. Musk, Lindner’e bir yanıt vermedi.
Musk’ın sahibi olduğu X üzerinden Almanya’daki siyasete ve seçim sürecine müdahalede bulunmak istediği de açık olarak anlaşılıyor. Bu durum doğal olarak, Almanya başta olmak üzere AB ülkelerinin X’e karşı bir önlem alıp almayacağı sorusunu akıllara getiriyor. Çünkü, AB kısa bir süre önce Romanya’daki başkanlık seçimlerinden birinci çıkan Rusya yanlısı, aşırı sağcı Calin Georgescu’nun merkezi Çin’de olan sosyal medya platformu TikTok’u kullanarak seçim kampanyası yapmasını gerekçe göstermiş ve “yabancı güçlerin” müdahalesi nedeniyle seçimlerin iptal edilmesini desteklemişti. Temel argüman “dış güçlerin müdahalesi” olmuştu. Bu dış güçler arasında X üzerindeki sahte hesaplar (bot) da gösterilmişti.
Romanya’daki seçimler baz alındığında Almanya ve AB’nin özellikle seçimler öncesinde Musk ve onun sosyal platformu X’e sınırlama getirmesi gerekiyor. Ancak şu anda bu gündemde değil. Tersine yeni kanallar açılarak Musk’ın iç siyasetteki tartışmalara katılmasının önü açılıyor.