Zurabişvili resmi konutunu boşaltmayı kabul etti, görevi bırakmayı reddetti
Gürcistan'da Miheil Kavelaşvili’nin cumhurbaşkanı seçilmesine Zurabişvili'nin itirazı sürdürüyor. Resmi konutunu boşaltacağını söyleyen Zurabişvili görevini bırakmayacağını açıkladı.
Salome Zurabişvili | Fotoğraf: Giorgi Abdaladze / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons
Gürcistan'a cumhurbaşkanlığı seçimi krizi sürüyor. Salome Zurabişvili, yeni Cumhurbaşkanı Miheil Kavelaşvili’nin görevi devralacağı pazar günü, kendisinin hâlâ ülkenin "meşru lideri" olduğunu savundu, resmi konutunu boşaltacağını ancak görevini bırakmayacağını açıkladı.
Gürcistan’da iktidar partisi Gürcü Rüyası’nın devlet başkanı adayı Mikheil Kavelaşvili başkanlık görevine başladı. Eski bir futbolcu olan Kavelaşvili, parlamentoda düzenlenen kapalı bir törende ailesiyle birlikte yemin etti. Başbakan Irakli Kobakhidze de törene katıldı.
Salome Zurabişvili ise kendisinin tek meşru başkan olduğunu söyleyerek görevini bırakmayacağını açıkladı. Zurabişvili, Cumhurbaşkanlığı konutu önünde toplanan destekçilerine yaptığı konuşmada, Resmi konutunu boşaltacağını ancak görevini bırakmayacağını açıkladı. "Bu konut bir semboldü ve meşruiyeti beraberimde götürüyorum” diyen Zurabişvili, yeni cumhurbaşkanı Kavelaşvili'nin yemin törenini ise “parodi” olarak nitelendirdi.
İktidardaki "Gürcü Hayali" Partisinin aday gösterdiği, Gürcistan Milli Futbol Takımı formasını 1992-2002 yıllarında giyen ve 2016'dan beri milletvekilli olarak görev yapan Mikheil Kavelaşvili, Gürcistan Seçim Merkezi Komisyonunca parlamentoda oluşturulan Seçim Kurulunun üyeleri tarafından ülkenin 6. cumhurbaşkanı seçilmişti. Gürcistan'da 2017'de gerçekleştirilen anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanı, ilk kez 300 kişilik Seçim Kurulu tarafından seçilmiş oldu.
NE OLMUŞTU?
26 Ekim’de yapılan parlamento seçimlerini iktidardaki Gürcü Rüyası Partisinin yüzde 53.93 ile birinci tamamladığı açıklanmıştı. Yüzde 8-11 bandında oy oranları açıklanan muhalefet partileri ise “Rusya destekli” iktidarın seçimlere hile karıştırdığı iddiasıyla seçimlere karşı çıkmıştı. İddianın liderliğini ise Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili yürütmüştü.
İktidar partisi Gürcü Hayali, ABD, AB ve NATO’ya ilişkileri yenileme çağrısı yapmış, ancak olumlu bir yanıt alamamıştı. AB, Gürcistan’da ifade özgürlüğü ve LGBTİ haklarına karşı çıkarılan bazı gerici yasaları gerekçe göstererek ülkenin Birliğe üyelik sürecini askıya almıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Polonya Başbakanı Donald Tusk da “Seçimlerde usulsüzlükler yapıldığı ve seçmenlere yönelik tehditler yaşandığı” yönünde açıklamalar yapmıştı. (DIŞ HABERLER)