Narin Güran cinayeti davasında bugüne kadar neler oldu?
8 yaşındaki Narin Güran cinayeti davasında yaşananlar: Soruşturma eksik, iddianame eksik, karar eksik.
Fotoğraf: MA
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı kırsal Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos’ta kaybolduğu ihbarı yapılan, 19 gün sonra 8 Eylül’de Eğertutmaz Deresi’nde cesedi bulunan 8 yaşındaki Narin Güran cinayetine ilişkin Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 2. duruşmasında karar çıktı.
3 gün süren yargılama sonrası mahkeme heyeti, anne Yüksel Güran, amca Salim Güran ve ağabey Enes Güran hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası verirken, Narin’in cansız bedenini taşıyarak dereye gömdüğünü itiraf eden komşuları Nevzat Bahtiyar’a ise delil karartma suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Karar oy birliği ile alındı. Karar öncesi Nevzat Bahtiyar’ın ailesi için güvenlik önlemlerinin artırıldığı duyuruldu.
Diyarbakır Barosu karar sonrası adliye önünde açıklama yaptı. Diyarbakır Baro Başkanı Abdulkadir Güleç kararın kısmen taleplerini karşıladığını, Nevzat Bahtiyar yönünden kararı istinafa taşıyacaklarını belirtti. Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren de kararın Nevzat Bahtiyar boyutuyla eksik kaldığını, Bahtiyar’ın kasten öldürmeden ceza alması gerektiğini söyledi.
SANIKLAR 2. DURUŞMADA NE DEDİ?
Duruşmalar boyunca dinlenen sanıklar ve tanıklar “Görmedim, bilmiyorum, hatırlamıyorum” sözlerinin arkasına sığındı. Anne Yüksel, amca Salim ve ağabey Enes Gürkan da dahil olmak üzere davaya müşteki olarak katılan baba Arif Güran duruşmalar boyunca Nevzat Bahtiyar’ı Narin’i öldürmekle suçladı.
Narin’in annesi Yüksel Güran “Ben anneyim ve oğlum ile birlikte katil olarak gösteriliyoruz. Biz Narin’e neden zarar verelim? Enes ne yaptı da kızımı öldürsün? Bu dünyada artık bir hayatım kalmadı” sözlerini sarfederken, Nevzat Bahtiyar son savunmasında “Benim tüm suçu üstlenmemi istiyorlar, ama bunu kabul edemem” dedi.
Ağabey Enes Güran’ın avukatları “Suçun iştirak boyutunun delillerle ortaya koyulamadığına” işaret ederek “Bu fiilin hangi sanığın hangi eylemiyle ve bu eylemin üzerindeki hakimiyetiyle bağlantılı olduğuna dair somut bir tespit bulunmamaktadır” sözleriyle savcılık mütalaasını hedef aldı. Mütalaaya ilişkin savunma yapan amca Salim Güran da baz raporunu eleştirip kolluk kuvvetlerine tepki gösterdi. Güran, “Beni yakalamasalardı Nevzat Bahtiyar zaten itiraf edecekti.” dedi. Güran Narin’in cesedini aracında taşıdığı suçlamalarını reddetti, yeğeninin DNA’sının aracında çıkmasının normal olduğunu söyledi.
Tutuklu sanıklardan Nevzat Bahtiyar ise ailesinin güvende olmadığını düşündüğü için yalan söylediğini iddia etti. Enes Güran, savunmasında “O köy uzaktan güzel görünüyor olabilir, ama o köy çok kötü bir yerdir. O köyde neler olduğunu yaşlılar bilmez, gençler bilir” dedi.
"TOPLANTI YAPMADIK" İDDİASI
Birinci duruşmada izletilen ve tanık Çoban Ahmet Akgün’ün yer aldığı ‘aile meclisi’ toplantısı olarak değerlendirilen kamera görüntülerinde Akgün’e tokat atıldığı tespit edilirken, Akgün daha sonra kendine saat hediye edildiğini anlattı. Görüntüde kameraya ulaşan sesler, Kürtçe ve Türkçe uzmanlar tarafından incelenirken herhangi bir sonuç çıkmadı. Arif Güran görüntülerle ilgili “Herhangi bir toplantıya gitmedik. Akşam vaktiydi yemeğe gittik. Ahmet’in konusu açıldı. Belki bir şey biliyordur diye çağırdık” dedi.
İLK DURUŞMA
7 Kasım günü başlayan ilk duruşmada 12’si tutuklu 22 sanık ve tanık dinlendi. Güran ailesinin avukatlarının talebi üzerine 9 Kasım’da yeni tanık ve savunmalar dinlendi. Güran ailesi avukatlarının mahkemeden talep ettiği jandarma karakoluna ait olan DARA 2 kamera görüntüleri Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlandı ve mahkemeye sunuldu. Yüzlerce belge ve tutanağın yer aldığı dava dosyası 10 klasörden oluşuyor. Adli tıp kurumu raporunda Narin’in kaybolduğu gün boğularak öldürüldüğü belirtildi. Sanıklardan Nevzat Bahtiyar, jandarmada verdiği ifadede köyün muhtarı amca Salim Güran’ın talimatıyla para karşılığı cesedi gömdüğünü söylemişti. Bahtiyar daha sonra ise iki kez ifadesini değiştirdi. Bir ay içinde birbiriyle çelişen ifadelerin yer aldığı üç ayrı ifade veren Bahtiyar, muhtarın tehditleriyle bunu yapmak zorunda kaldığını öne sürdü.
Bu iddialara karşı çıkan Salim Güran, olay günü Nevzat Bahtiyar’ı hiç görmediğini, olayın yaşandığı gün ve saatlere ait WhatsApp yazışmalarını da eskortlarla yaptığı görüşmeler olduğu için sildiğini öne sürdü.
CİNAYETİN NEDENİ, KİM TARAFINDAN İŞLENDİĞİ SORUSU CEVAP BULMADI
On dört sayfalık iddianamede HTS ve baz istasyonu kayıtlarına göre şüphelilerin olay anında aynı yerde olduğu tespitine yer verildi. Akrabaların “çelişkili ifadeleri, şüpheli tavırları, sergiledikleri tutarsız davranışlar” iddianamenin temel dayanaklarını oluşturdu. Olayla ilgili 250 kişinin ifadesine başvuruldu.
Aile üyelerinin Narin’in bulunmaması için kolluk güçlerini organize bir şekilde yönlendirmeye çalıştığı ve arama çalışmalarını engellemeye çalıştığı iddianamede yer aldı. Bu kapsamda çevredeki Suriyelilerin kaldığı çadırların yakınında bulunan bir terlik üzerinden olayın Suriyelilere yönlendirilmeye çalışılması, yangın çıkartılması gibi tespitler yapıldı. Amca Salim Güran’ın kolluk birimlerini yanlış yönlendirmeye ve arama çalışmalarına yön vermeye çalıştığı, tedirgin hal ve tavırlarda bulunduğunun kolluk birimlerince anlaşıldığı belirtildi. Çalışmaların devam ettiği 2 Eylül’de anne Yüksel Güran ile kadın jandarma personeli arasındaki görüşmelerde, “Henüz Narin bulunamamış olmasına rağmen annenin kızının öldüğünden adeta emin olduğu, kızının durumuna üzülmekle birlikte oğlu Enes’i koruma çabası içinde olduğunun gözlemlendiği” aktarıldı. İddianamede soruşturma sürecinde aile üyelerinin sık sık toplantılar yaptığı belirtildi.
İddianamede birçok bilgi, kanıt ve tespite yer verilirken Narin’in kaybolmasından cansız bedeninin bulunmasına kadarki süreçte yaşanan ihmaller nedeniyle asıl failin kim olduğu ve cinayetin hangi sebeple işlendiği tespit edilemedi. Duruşmalar boyunca da herhangi bir tespit yapılamadı.
SİYASİ İLİŞKİ İDDİALARI ARAŞTIRILMADI
Soruşturma aşamasında gözaltıların olmasının ardından ailenin HÜDA PAR’a yakınlığına işaret edildi. Ailenin HÜDA PAR ve AKP’ye yakınlığı iddialar arasında yer alırken kimi siyasetçiler ailenin bu ilişkisini reddetti. AKP’li Galip Ensarioğlu katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada Güran ailesi ile 40 yıllık dostluğunun bulunduğunu ifade ederek, “Bizlerin bazen bilmediği, bazen de bilip söylemememiz gereken şeyler var çünkü aile bizim dostlarımızdır” ifadelerini kullandı. Daha sonra Ensarioğlu’nun Salim Güran ile Meclis odasında çekilmiş bir fotoğrafı ortaya çıktı. Ensarioğlu’nun sözlere dair bir inceleme ya da araştırma yapılmadı, HÜDA PAR ise aile ile bir bağı olmadığı açıklamasında bulundu.
DAVADA KAMU GÖREVLİLERİNİN EKSİKLERİNE DAİR SÜREÇ KONU EDİLMEDİ
Diyarbakır Barosu, Narin’in kaybolduğu 19 günlük süreç içerisinde gerçek faillerin ortaya çıkartılmasını engelleyici pozisyonda yer alan, görevlerinin gereğini yerine getirmeyerek soruşturma sürecini akamete uğratan ve bu noktada sorumluluğu bulunan kolluk hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Kamu görevlilerinin eksikleri dava sürecinde de 2 duruşma boyunca dile getirilmedi, Diyarbakır Barosu karar aşamalarında bu konuda herhangi bir talepte bulunmadı. (HABER MERKEZİ)