İBB Şehir Tiyatroları, Ocak’ta 35 oyunla seyirci karşısında olacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları yeni yılın ilk ayında 35 oyunla seyircilerini karşılayacak.
"Gök Kubbe" oyunundan bir sahne
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 110. yıl etkinlikleri kapsamında tiyatro sezonunun yeni ayında 35 oyunla seyirci karşısına çıkıyor.
Ocak ayında tiyatroseverleri Yaşar Kemal’den Bulgakov’a, Henrik Ibsen’den William Shakespeare’e klasik ve çağdaş yazarların eserlerinin ön planda olduğu bir repertuvar bekliyor.
YASAKLANAN HİTLER KARŞITI OYUN
“Yaşamak mı, Ölmek mi” oyunu, 1939 yılı, Polonya’nın Nazi birliklerince işgalinin hemen öncesinde geçiyor. Oyun metninde şu ifadeler yer alıyor: “Varşova’da bir tiyatroda Hitler karşıtı bir oyunun provaları sürmektedir. Oyun siyasi sebeplerle yasaklanarak yerine Hamlet konulur. Almanların Polonya’yı işgali üzerine tiyatro kapanır. İşsiz kalan oyuncular, bir Alman casusunun engellenmesi için çalışırlar. Provasını yaptıkları oyun sayesinde, Nazilerin kılığına girer ve zaman zaman umutsuzlaşan ve gitgide çetrefilleşen bir savaşı sürdürürler.”
Nick Whitby’nin yazdığı, Yücel Erten’in çevirdiği, Hüseyin Köroğlu’nun yönettiği oyunda Şenay Saçbüker, Hüseyin Köroğlu, Kutay Kırşehirlioğlu, Bahtiyar Engin, Vildan Türkbaş, İrem Arslan, Emre Narcı, Volkan Ayhan, Emre Şen, Ümit Bülent Dinçer, Tarık Köksal, Deniz Yeşil Mavi, Erkan Akkoyunlu, Özge Kırdı, Orçun Tekelioğlu, Rüzgar Aşıkoğlu, Özgür Ali Kuruçay rol alıyor. Oyun, 2-4 Ocak tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde olacak.
SALLY HAKKINDA: ‘GÖK KUBBE’
Lucy Kirkwood’un yazdığı, Özden Gököz’ün çevirdiği, Ali Gökmen Altuğ’un yönettiği “Gök Kubbe” adlı oyunda, dört ay önce tanımadığı bir adamın atının sırtında evinden ayrılmış olan Sally, biriktirdiği parasını alıp kaçmak üzere evine döndüğünde kocasıyla karşılaşır. Bölgenin güçlü ve zengin ailesi Wax’lerin çocuğu öldürülmüştür. Cinayeti işleyen adam asılmış, ancak o sırada onunla birlikte olan Sally, hamile olduğunu söylediği için asılması ertelenmiştir. Mübaşir olarak görevlendirilen Coombes, hem çamaşırcılık hem de bölgede ebelik yapan Elizabeth’e, Sally’nin gebe olup olmadığını anlamak için bir araya getirilen jüriye katılması gerektiğini söylemek üzere evine gelir. Mahkeme 12 kadından, Sally’nin gebe olup olmadığı hakkında görüşlerini bildirmeleri istemiştir. Dönemin yasalarına göre, Sally şayet hamileyse, asılmaktan kurtulup Amerika’ya sürgün edilecektir. Bir karar çıkana kadar mum, ateş ve yiyecek bulunmayan bir odada tutulan kadınlar, Sally hakkında bir yargıya varmaya çalışırken, kendi geçmişlerine, bağlarına ve kadın olmaya dair gerçekler de açığa çıkacak, başka bir kadının hayatı üzerine adil bir karar vermek, sandıkları kadar kolay olmayacaktır.
Oyun, 2-4 Ocak tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde, 15-18 Ocak tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.
TÜRKİYE’NİN İLK KADIN OYUN YAZARI: FATMA NUDİYE YALÇI
Bilgesu Erenus’un yazdığı Yelda Baskın’ın yönettiği oyunda adına tarihin dipnotlarında rastlanabilen, Türkiye’nin ilk kadın oyun yazarı, kuramcı, aktivist Fatma Nudiye Yalçı’nın hikayesi anlatılırken, 1920’lerde başlayan mücadelesine Dr. Hikmet Kıvılcımlı ve Nazım Hikmet de eşlik ediyor.
Oyunda Bensu Orhunöz, Ceren Hacımuratoğlu, Lale Kabul, Nazan Yatgın Palabıyık, Selin Türkmen, Şenay Bağ, Mana Alkoy rol alıyor. Oyun, 2-4 Ocak tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde, 22-25 Ocak tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde, 1 Şubat’ta ise Beylikdüzü Rasim Öztekin Sahnesi’nde olacak.
ÜÇ KADININ HİKAYESİ VE İSTANBUL
Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazdığı “Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin”, İstanbul fonunda Ayfer, Başak ve Melis’in hikâyesini anlatıyor. Oyun tanıtım metninde, “Bir ailenin üç kadını; anneanne, kız ve torun… Üçünün ortak yazgısı, aynı mekanda, dile gelenlerden daha çok içlerinden sessiz sedasız geçen cümlelerde gizli… Erkeklerin yalnız ve eksik bıraktığı yaşamlarında, birbirlerine tutunurken ve giderek birbirine benzerken, geçmiş, şimdi ve gelecek içi içe geçiyor.
Anlatı geleneğiyle tiyatronun çağdaş araçlarını buluşturan oyun, “üç anlatıcı’lı bir kurguyla ilerliyor. Bu kurgu, geçmiş, gelecek ve şimdide çakılı kalmış üç hikâyeyi birleştiriyor. Esin Umulu, Şebnem Köstem, Yeliz Şatıroğlu’nun rol aldığı oyun, 2-4 Ocak tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde.
GENÇ MUHSİN’İN OYUNCULUK HİKAYESİ…
Alp Tuğhan Taş’ın yazıp yönettiği “İkinci Perdenin Başı” adlı oyun, genç ve umutsuz bir oyuncu olan Muhsin’in hikayesine odaklanıyor. Oyun şu şekilde tanıtılıyor: “Muhsin, ünlü tiyatro yönetmeni Afet’in açtığı oyuncu seçmesine girme fırsatı bulur. Böylesi bir dönüm noktasında, hayatta hiçbir şeyin yolunda gitmemiş olmasının gerginliğini yaşamaktadır. Seçmelere saatinde yetişemediğinden dolayı içeri girip girmeme konusunda kararsız kalır. Herhangi bir mesleğe yeni başlayan pekçok genç için bu tür seçme veya sınavlar aslında kaybolan umutları bulma ve yeniden hayal kurabilmek için önemli bir eşiktir. Muhsin için ise bir adım ötesinde varoluş imtihanı başlayacaktır.”
Ebru Üstüntaş, Alp Tuğhan Taş’ın rol aldığı oyun, 2-4 Ocak, 22-25 Ocak tarihleri arasında Müze Gazhane Meydan Sahne’de olacak.
SAVAŞ VE BARIŞ
1805 ve 1820 arasında geçen, tarihsel bir anlatı özelliği de taşıyan “Savaş ve Barış” Napolyon’un 1812’de Rusya’yı işgalinin hemen öncesinde hayatları tümüyle değişen Rus aristokrasisini konu ediniyor. Bir yanda aşk ilişkileri, aile ve salon hayatını anlatılırken, savaş ve savaşın geri dönülemez yıkımı da devam ediyor. Oyun hakkında, “Savaş ve Barış, birçok yönüyle bir tarih anlatısının özelliklerini taşırken, aynı zamanda yaşama, inançlara, insanın yaşama amacına dair felsefi düşünceleri barındıran, politik ve sosyolojik çıkarımların yer aldığı destansı bir eserdir. Savaş ve muharebelerin, Napolyon ve Kutuzov gibi tarihi şahsiyetlerin arka fonu oluşturduğu oyunda, aşk hikâyeleri, kişisel zaaflar, aile içi çatışmalar ve kayıplar toplumun genelinden oyundaki her bir karaktere kadar uzanan bir panorama oluşturur” deniyor.
Lev Tolstoy’un yazdığı, Eva Mahkovic’in uyarladığı, Aslı Önal’ın çevirdiği, Aleksandar Popovski’nin yönettiği oyun, 8-11 Ocak tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde. (KÜLTÜR SERVİSİ)
İSTANBUL ŞİİRLE BULUŞUYOR: OTELLER KENTİ
İBB Şehir Tiyatroları, İstanbul Şiirle Buluşuyor başlığı altında, şairler ve şiirleri üzerinden oluşturulan özel mekân ve ses evreninde yeni bir “anlatı”yı seyircisine sunuyor.
Hümay Güldağ’ın uyarlayıp yönettiği Oteller Kenti’nin oyuncuları Hüseyin Köroğlu, Hümay Güldağ ve Aslı Şahin. Piyanoda Orçun Tekelioğlu, solist olarak Berfu Aydoğan etkinliğin müzikleri için sahnede yerini alıyor. Etkinlik 12 Ocak’ta Müze Gazhane Meydan Sahne’de olacak. Gülten Akın’ın yazdığı şiirlerin evreninde, Emre Koyuncuoğlu’nun uyarlayıp yönettiği etkinlikte Radife Baltaoğlu, Sevil Akı, Yeşim Koçak, Işıl Zeynep Karaalp, Şirin Asutay, Ebru Üstüntaş, Elvan Boran rol alıyor. Etkinlik, 26 Ocak’ta aynı yerde gerçekeleştirilecek.