Gazze'de ‘duran zaman’ İtalyan sanatçının eserine yansıdı
Eduardo Castaldo, Gazze'deki çocukların yaşadığı acılara dikkati çeken eserini, İtalya'nın Napoli kentinde sergiledi.
"eduardo.castaldo" adlı Instagram hesabından ekran görüntüsü alınmıştır
İtalyan Sanatçı ve Fotoğrafçı Eduardo Castaldo, İsrail saldırıları altındaki Gazze'de "zamanın durduğunu" yerleştirme sanatıyla (enstalasyon) ifade etti.
Castaldo, Gazze'deki çocukların yaşadığı acılara dikkati çeken bu eserini, İtalya'nın turistik ve kültürel başkentlerinden biri olan Napoli’de sergiledi.
Sanatçı, eserine dair videoyu Instagram hesabından "Saatlerimiz çalışmaya ve çocuklarımız oynamaya devam ederken, yeryüzünde artık oyun alanlarının kalmadığı, çocukların oynamadığı bir yer var. Zamanın durduğu bir yer, Gazze" ifadeleriyle paylaştı.
Videoda, Castaldo bir duvara New York, Napoli, Şanghay ve Gazze'nin saatlerini asıyor. Ancak, yalnızca Gazze saatinin durduğu ve camının kırıldığı görülüyor.
Napoli doğumlu Eduardo Castaldo, Filistin halkının sesi olmak amacıyla memleketinin sokaklarını bir tuval gibi kullanarak, Filistin'de yaşanan acıları ve mücadeleyi sanatıyla görünür kılıyor.
Sanatıyla toplumsal meseleleri ele alan Castaldo, yaratıcılığını kullanarak İsrail'in Gazze’ye yönelik saldırılarını ve bu saldırıların yıkıcı etkilerini gözler önüne seriyor.
FİLİSTİNLİ İŞÇİLERİ FOTOĞRAFLAMIŞTI
Sanatçı daha önce de 2021 yılında İtalya'nın Napoli kentinde, işgal altındaki Batı Şeria'da Beytüllahim yakınlarındaki bir İsrail askeri kontrol noktasında sıraya giren Filistinli işçileri tasvir ettiği bir duvar resmi ile gündem olmuştu. “Beytüllahim'e Hoş Geldiniz” adlı duvar resmi hakkında Castaldo, Middle East Monitor’e verdiği görüşte, “Bu çalışma, Ortadoğu'da foto muhabiri olarak edindiğim deneyimlerden ortaya çıktı” demişti.
2007-2011 yılları arasında Filistin’de foto muhabiri olarak çalışmış olan Castaldo, o zamanki deneyimine dair Filistinli işçiler hakkında şunları söylüyor: “Kontrol noktası kafesinin dışında durmuş, kontrol noktasından geçip Kudüs'teki işlerine gitmek için saatlerce üst üste yığılmış, yaşları 30 ila 60, hatta 70 arasında değişen Filistinli işçilerin fotoğraflarını çekiyordum. Bu insanlar her gün sabahın 4'ünden 8'ine kadar aynı rutini tekrarlıyorlardı. Ve her gün, sadece (Ailelerini beslemek için) az miktarda para kazanmak için, aynı insanlık dışı deneyimi yaşamaya zorlanıyorlardı.” (KÜLTÜR SERVİSİ)