Kayabelen’e su yok, köylüye soruşturma var
Köyün içme sularının nüfusun arttığı özellikle yaz aylarında yetmemesi üzerine defalarca sorunun çözümü için yetkililere başvuran Kayabelen köylülerine soruşturma izni verildi.
Fotoğraf:Kayabelen köylüleri
Özer Akdemir
Köyün içme suyu ihtiyacını karşılamak için kendi yaylalarında su getirdikleri gerekçesiyle Afyon Şuhut ilçesi Kayabelen Köyü Muhtarı, Eski Muhtar ve Azasına soruşturma izni verildi. Köylüler siyasi baskılarla sularının ellerinden alınmak ve komşu köy ile aralarında sınır anlaşmazlığı çıkarılmak istendiğini dile getiriyorlar.
SU YETMEYİNCE KÖYLÜ KENDİ YAYLASINDAN SU GETİRDİ
Köyün içme sularının nüfusun arttığı özellikle yaz aylarında yetmemesi üzerine defalarca sorunun çözümü için yetkililere başvuran Kayabelen köylüleri bir çözüm üretilmemesi üzerine kendi sorunlarını çözme yoluna gittiler. 2005 yılına kadar derin kuyu sondajı ile elde edilen sular nedeniyle sağlık sorunları yaşayan köye, o zamanlar belediye olan Kayabelen Belediyesinin ve köylülerin katkılarıyla 20 km uzaklıktaki Bedeş Yaylası’ndan isale hattı ile su getirildi. Bu yayla suyunun kullanımı sonrası sağlık sorunları da önemli oranda azalan köylülerin su sorunu zaman içerisinde nüfusun artması ve kaynak sularının azalması gibi nedenlerle tekrar baş gösterdi.
KOMŞU KÖY, ‘BU SUYU BİZ DE KULLANIYORUZ’ DİYEREK İTİRAZ ETTİ
2019 yılında Köy Muhtarlığı ve Kayabelen Folklor Araştırma Derneğinin Bedeş Yaylası Şemeri mevkisinde bulunan kaynak suyunun depoda toplanarak güneş enerjisi sayesinde dalgıç pompayla içme suyu isale hattına eklenmesi ile ilgili geliştirdiği proje Kaymakamlığa sunuldu. Kaymakamlığın olumlu bulduğu projeye komşu İlyaslı Köyü Muhtarlığı bu suyun dere kanalıyla kendi köy sahası içinden geçtiği ve bahçe sulamada kullandıklarını dile getirerek itiraz etti. 2010 yılından bu yana Şuhut Asliye Hukuk Mahkemesinde süren kadastro tescili iptal davası nedeniyle Kaymakamlık projeyi askıya aldı. Hâlâ devam eden dava sürecinde yetersiz gelen su nedeniyle yeniden İl Özel İdaresine başvuran köylülere “Dava devam ediyor ancak suyun yetersizliği raporlanırsa su temin edilebilir” yanıtı verildi.
SU ÖLÇÜMÜ KÖY NÜFUSUNUN AZ OLDUĞU KIŞ AYINDA YAPILDI
Nüfusun arttığı yaz ayında değil azaldığı kış aylarında yapılan ölçümde “Su yeterlidir” raporu çıkmasını “Planlı bir şekilde kaynak suyunu kullandırtmama” olarak değerlendiren köylüler kaynak suyunun yeniden ölçülmesi için İl Özel İdaresine bir kez daha başvuru yaptı. Bu süre içerisinde “Kuyu suyunu kullanın” denilen köylüler, “Kuyu suyunun kullanımı sonrası sağlık sorunları artıyor” itirazı ile ağustos 2024 tarihinde Şuhut İlçe Sağlık Müdürlüğünde kuyu suyunun analiz edilmesini istediler. Halk Sağlığı Laboratuvarı analiz sonucuna göre “İnsani Tüketim Amaçlı Su Hakkındaki Yönetmeliği’nde” yer alan parametrelere göre kuyu suyu “İçmeye uygun değildir” sonucu çıkması üzerine İl Özel İdaresi “Bol klor kullanın” önerisi getirdi. İnsan sağlığı açısından bu durum kabul edilemez olduğunu söyleyen köylüler Kayabelen İçme Su Komisyonu kurarak çalışmaları komisyon ile yürüttü.
SU HATTINI YIKMAYA GELEN KEPÇELERE KÖYLÜLER ENGEL OLDU
Beş kişilik İçme Suyu Komisyonu yayladan getirilen bu kaynak suyunun analiz edilmesi talebiyle İlçe Sağlık Müdürlüğüne başvururken müdürlükten “Konu mahkemelik tahlil edemeyiz” yanıtını aldılar. Kayabelen ile İlyaslı köylüleri arasındaki sınır sorununun çözümü için yapılan girişimlerde de sonuç çıkmayınca, Kayabelen köylüleri yayladaki suyu ishale hattına bağladı. Bu aşamadan sonra Afyonkarahisar Özel İdaresi köy muhtarlığına bu su kaynağının bir an önce terk edilerek yapılan su deposu, güneş enerji panelleri terfi isale hattı gibi imalatların iptal edilmesini istedi.
KAYMAKAM KÖYLÜYE VERDİĞİ SÖZÜ BİR GÜNDE UNUTTU
Aralık ayının başında ilçe özel idare müdürünün kepçeyle gelip bölgedeki imalatı engelleme girişimi köylülerin yayla yolunu kapatarak araçları durdurması üzerine sonuçsuz kalırken sorunun basına yansıması sonrası Şuhut Kaymakam İzzet Cem Eser köylülere analiz yapılması ve olumlu sonuç durumunda suyun yaz ayları başında Kayabelen köyüne verileceğini bildirdi. Bir gün sonra köye giden Kaymakam Eser, iki köy arasındaki sınırların yeniden çizileceğini söyleyerek bir gün önce verdiği sözle ilgili konuşmamayı yeğledi.
SORUŞTURMA İZNİ VERİLDİ
Gelinen son aşamada Kaymakamlık Köy Muhtarı Kurtuluş Şencan, Köy Azası İsmail Şahin ve Eski Muhtar Hamza Oğuz hakkında “Görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal” suçlamaları ile soruşturma açılması için izin verdi. Kayabelen İçme Suyu Komisyonu tarafından bu gelişmeye dair yapılan açıklamada köyün içme suyunun karşılanması için kendi yaylalarından su getirilmesine karşı başlatılan soruşturmaya karşı yasal olarak hakların aranacağı dile getirildi. Siyasi baskılarla İlyaslı köyü ve Kayabelen köyü arasında sınır sorunu oluşturulmaya çalışıldığının dile getirildiği açıklamada, “Kadastro sınırı idari sınır değildir. Yeniden idari sınır çizimini gerektiren bir anlaşmazlık yoktur. İçme suyu hakkı engellenemez bir yaşam hakkıdır. En temel insani bir haktır. İçme suyuma dokunma! Bedeş Yayla’mıza dokunma!” ifadelerine yer verildi.