Depremzedeler: Tek dileğimiz yeni yılda evlerimize kavuşmak
Malatya’da depremzedeler yeni yıla iki yıldır çözülmeyen sorunlarıyla konteyner kentte giriyor. Depremzedelerin yeni yıldan beklentisi evlerine ve iyi yaşam standartlarına kavuşmak.
Fotoğraf: Ali Hasöz/Evrensel
Ali HASÖZ
Kıvılcım EFTELYA
Malatya
6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçmeye yaklaşırken, Malatya’da hayat hâlâ normalleşme mücadelesiyle devam ediyor. Depremde evlerini kaybeden yurttaşlar, İzmir Güzelbahçe Belediyesinin desteğiyle kurulan konteyner kentte yaşam mücadelesi veriyor. Ancak zorlu kış şartları, ekonomik sıkıntılar ve güvenlik endişeleri arasında yeni bir yıla daha giriyorlar. 2025’i karşılarken, depremzedelerin en büyük dileği, evlerine kavuşmak ve daha iyi bir yaşam şartlarına sahip olmak.
İlk olarak konuştuğumuz yurttaşlardan Zeliha, kaldıkları konteynerde 3 kişi olduklarını ve zorlandıklarını dile getiriyor. Zeliha, “Eşim ve kızımla kalıyorum. Kızım engelli. Eşim emekli aynı zamanda çalışıyordu ancak 3 aydır ameliyat oldu çalışamıyor. 25 yıl önce bacağından bir ameliyat geçirmişti. Yanlış müdahale yapıldı. Ondan beri hiç o kaynamamış. Sürekli ameliyat oluyor” diyor.
İlk zamanlar konteyner kentte çok fazla elektrik kesintisi yaşandığını, şimdi o kadar olmasa da ara sıra elektrik kesintisi olduğunu dile getiren Zeliha, “Şu günlerde kuru soğuk olunca sular biraz dondu ama sonra geldi. Kuru soğuk olunca konteyner çok ısınmıyor” diyor.
"GÜVENLİK KALDIRILDI, TEDİRGİNİZ"
Zeliha konteyner kentte güvenli hissetmediklerini anlatıyor: “Önceden güvenlik görevlileri vardı sonrasında hiçbir gerekçe gösterilmeden bize, güvenlikler kaldırıldı. Tasarruf gerekçesi de diyorlar. Gece yatarken tedirgin yatıyoruz. Sonuçta bir eve girmek o kadar kolay değil ama bir konteynere rahatça girilebilir.”
Depremden hasar gören evinin neredeyse 2 yıl olacak olmasına rağmen hâlâ yıkılmadığını belirten Zeliha, “Yerinde dönüşüm olacak dediler ancak ne zamana teslim edilecek bilmiyoruz” diyor. Yeni yıla dair kızının sağlığına kavuşmasını isteyen Zeliha, sağlık ve mutluluk temennisinde bulunuyor.
"ÇAMAŞIRLARIMIZI BİR SÜRE AKRABALARA GÖTÜRÜP YIKADIK"
Besiye Işık ise, “İki sene olacak buraya geleli. Çocuğum engelli. Tabii buraya alışmak çok zor oldu. Zamanla alıştık. Çamaşırlarımızı bir süre hep yakınlara, akrabalara götürüp yıkadık. Daha yeni çamaşır makinesi alabildik” diyor.
Tevfik Temelli Caddesi’nde bulunan evinin depremden sonra yıkıldığını söyleyen Işık,” Şu anda evimiz yeniden yapılıyor. Bu sene biteceği söyleniyordu ama sanmıyorum artık seneye” diyor.
"KİMSE EKONOMİK SIKINTI YAŞAMASIN"
Yeni yıla girerken dileklerini bizimle paylaşan Işık, “Önce herkes mutlulukla ve sağlıkla yeni yıla girsin. Barış olsun, ülkemiz daha kötüye gitmesin, kimse ekonomik sıkıntı yaşamasın. Güzel şeyler bekliyoruz 2025’ten. Çocuklarımız sağlığına kavuşsun, biz de evlerimize kavuşalım” diyor.
"ELEKTRİKLİ OCAKLA ISINMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Son olarak konuştuğumuz yurttaşlardan Suat ise, geçen sene mart ayından beri burada eşi ve 2 çocuğuyla kalıyor. Suat, “Elektrikli ocakla ısınıyoruz. Konteyner ısınıyor ama fişi çektiğinde anında buz kesiyor. Bu yüzden mutlaka sürekli çalışması gerekiyor. Ara ara elektrik kesintileri yaşanıyor” diyor.
Kendisi emekli olan Suat, “Aldığımız 13 bin lira para. Neyse ki çocuk markette çalışıyor. Ama o da asgari ücretli. Onunla idare etmeye, geçinmeye çalışıyoruz” diyor.
"BİZİ BİZE BIRAKTILAR"
Suat, “Burası Bodrum, İzmir, Marmaris Belediyelerinin getirdiği konteynerlerden oluşuyor. Zaten ne AFAD ne de Kızılay hiçbir şekilde yardım yapmıyor buraya. Sadece bu belediyelerin yardımları var. Önceden bu belediyelerin yemek desteği oluyordu, çadırda her şeyi yapıyorlardı. İlk dönemler bu açıdan çok iyiydi. Sonra tabii bizi bize bıraktılar, gittiler. Gelmiyorlar artık” diyor.
Suat da yeni yıla girerken evine kavuşmayı, geçim derdinin ortadan kalkmasını bekliyor.