Tutuklama, yargılama, sansür, tehdit…
Gazeteciler 2024 yılında yargı, baskı, sansür ve tehdit kıskacında kaldı. Haber takip ederken darbedildi, Meclisten tehdit edildi, “sansür yasası” sebebiyle yargılandı, tutuklandı.
Fotoğraf: Pixabay
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği verilerine göre aralarda Zafer Özcan, Pınar Gayıp, Hayri Tunç gibi isimlerin olduğu 40 gazeteci şu anda cezaevinde. Son olarak tutuklanan gazetecilerin tüm yılın özeti gibi. Suriye’de haber takibi yapan Gazeteciler Cihan Bilgin ve Nazım Daştan öldürüldü. Ölümleri protesto etmek isteyen meslektaşları İstanbul Şişhane’de açıklama yapmak istedi ancak gözaltına alındı, 6 gazeteci tutuklandı. T24’e, Gazeteci Seyhan Avşar’a ve İstanbul Barosuna soruşturma başlatıldı.
GAZETECİLERİN ‘SANSÜR’ İLE İMTİHANI SÜRDÜ
İktidarın “dezenformasyonla mücadele düzenlemesi” adı altında getirdiği “sansür yasası” 13 Ekim 2022’de yasalaşmıştı. İşte yasa bu yıl da gazetecilerin yargılanma sebepleri arasında yer aldı. Son olarak Gazeteci Özlem Gürses “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan ev hapsine mahkum edildi. Gürses SZC TV’deki yayınına evinden canlı bir şekilde devam ediyor.
ETKİ AJANLIĞI TARTIŞMASI BİTMEDİ
Gazeteciler “sansür yasası” dışında, bu yıl bir de “etki ajanlığı” gibi muğlak ifadelerle dolu bir düzenleme ile karşı karşıya kaldı. Geçtiğimiz mayıs ayında 9’uncu yargı paketi taslağında yer alan ve tepkilerle geri çekilen bu düzenleme, farklı şekillerde, torba yasalar için yeniden karşımıza çıktı. Düzenlemede ‘iç ve dış siyasal yararlar aleyhine’, ‘yabancı organizasyon’ ve ‘savaş etkinliği’ gibi muğlak ifadeler yer aldı. Yasanın önümüzdeki yıl yeniden Meclise geleceği öngörülüyor.
BAHÇELİ’NİN STANDARDI: TEHDİTLER
Haber izlerken darbedilen gazeteciler bu yıl Meclisten de tehdit edildi. Üstelik tek sefer değil, pek çok kez. MHP Lideri Devlet Bahçeli yıl boyunca Meclis grup toplantılarında gazetecileri hedef gösterdi, tehdit etti. AKP iktidarı, 2025 yılında geçerli olacak asgari ücreti 22 bin 104 TL olarak açıklayınca Türkiye Gazeteciler Sendikası “Unutmayalım ki gazeteci yoksulluğu haberi de yoksullaştırır, zayıflatır. Gazetecinin aç kalması, haber alma hakkını da etkiler” dedi. (MEDYA SERVİSİ)