Kent AŞ işçileri: Yan yana gelelim direnelim, umutları yeşertelim
2024'te haksız hukuksuz bir şekilde işten çıkarılmaları nedeniyle mücadele ederek geçirdiklerini söyleyen Kent AŞ işçileri, “Yan yana gelinirse geleceğe dair umutları yeşertebiliriz” dedi.
Emine UYAR
İzmir
Karşıyaka Belediyesi önündeki direnişlerini 143 gündür sürdüren Kent AŞ işçilerine yeni yıldan beklentilerini sorduk. İşçiler, 2024'te haksız hukuksuz bir şekilde işten çıkarılmaları nedeniyle mücadele ederek geçirdiklerini, zor bir yıl olmasının yanında direnişin kendilerine çok şey kattığını dile getirdi.
Yeni yıldan en önemli dileklerinin işlerine geri dönmek olduğunu dile getiren işçiler, asgari ücrete yapılan cüzi zam nedeni ile yeni yılın zor geçeceğini ama yan yana gelinirse geleceğe dair umutların yeşerebileceğini ifade etti.
Kent AŞ işçisi Zozan Çakar, talebinin önce sağlık sonra işe geri dönmek olduğunu dile getirerek, asgari ücrete ilişkin tepkilerini ifade etti. Çakar, "Geçinebiliyorlarsa kendileri geçinsin bu para ile. Şu an en düşük kira bedeli 15 bin lira. Asgari ücret 22 bin. Bu ücretle iki kişi çalışsa bile geçinemez. Hep ezilen işçiler oluyor. Haksızlık karşısında boyun eğmemek gerekiyor. Biz eğmedik. 143 gündür direniyoruz. Herkesin aynı iradeye sahip olmasını diliyorum" dedi.
Rindi Çelik de asgari ücretin açlık sınırının altında açıklandığını belirterek, "Kiracı olan, öğrencisi olanın gerçekten durumu vahim. Kötü geçecek. Pazara gidiyorsun arabanın içini 2 bin lira ile doluyor. 20 bin lira ile suyunu doğal gazını öğrencisini kira 15-20 bin lira işin içinden çıkılacak gibi değil. En az 35 olmalı idi. Mücadele için elimizden ne gelirse yapacak, elimizi taşın altına koyacağız" diye konuştu.
"SAVAŞLARIN BİTMESİNİ İSTİYORUZ"
Esma Söğüt ise barış içinde sağlık, huzurla ve insanların geçinebileceği bir yıl dileyerek sözlerine başladı. “Bu şartlarda yaşam çok zor. Bundan sonra dini dili ırkı mezhebi hangi partiyi seçti seçmedi Alevisi, Kürdü, Sunnisi değil hep beraber bir araya gelip gerçekten geçinebilmek için bu ülkeye faydalı olabilmek için ne gerekiyorsa onu yapmamız gerektiğini düşünüyorum" dedi. En önemli taleplerinin savaşların bitmesi olduğunu dile getiren Söğüt, "İnsanların artık biraz daha bilinçlenmesi gerekiyor her konuda. 2025 yılı hepimize çok güzel şeyler sağlasın" diye ekledi.
2024 yılında haksız ve hukuksuz bir şekilde işten atıldıklarını dile getiren Melih Turhan, "2025 yılı inşallah bizim için bir umut yılı olur. Tekrar ya işlerimize döneriz ya da artık bir çözüme kavuşturulur bu durum. Türkiye'deki ekonomik koşullar zaten çok ağırdı. Asgari ücrete verilen cüzi zam iyice herkesi zor durumda bıraktı. Bu verilen ücretler çok düşük, önümüzdeki günlerde değerlendirilmesi işçiler için daha hayırlı olur. Biz yine de 2025 için umutlarımızı yeşermiş bir şekilde tutalım" dedi. 143 gündür arkadaşları ile birlikte direndiklerini dile getiren Turhan, "Biz işten çıkartıldığımızda yazdı. Kış geldi şartlar daha ağırlaştı. Ona rağmen arkadaşlarımız hakları için özverili bir şekilde gelmeye devam ediyor. Herkes ekonomik olarak bunalmış durumda. Çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
"HAKLARIMIZ İÇİN DİRENECEĞİMİZ BİR YIL OLSUN"
Pelin Kılınç da kötü bir yıl geçirdiklerini ifade ederek, "Yeni yılın daha iyi olmasını umuyoruz, 2025'ten tek dileğim işimin olması" dedi.
Dilek Şanlı da 2024 yılının kendileri için kötü bir yıl olduğunu ama son işten çıkarmalardan sonra dayanışmayı, direnmeyi, mücadeleyi de öğrendiklerini dile getirdi. "Hem kızıyorum hem umutluyum. Bana kattıkları da var benden götürdükleri de var. 2025 yılında işçi arkadaşlarım için öncelikli temennim işlerimize geri dönmek. Sonrasında asgari değil insanca bir yaşam. İnsanların gerçekten örgütlülüğü, mücadeleyi öğrenmesi, hakları için savaşması birlikte her şeyi başarabileceğimize dair umutlarının olması. Herkese gerçekten insanca yaşayabileceği bir yıl diliyorum" dedi.