Eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun gözaltına alındı
Eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle Ankara'da gözaltına alındı.
Fotoğraf: AA
1 Ocak'ta İsrail ile ticareti eleştiren bir paylaşımda bulunan Sabri Uzun ertesi gün sosyal medya paylaşımında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, X hesabından yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle Uzun hakkında resen soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Uzun'un Ankara'da gözaltına alındığı belirtildi.
Uzun, dün sosyal medya hesabından İsrail'e dair yaptığı paylaşımda, "Baba, İsrail’e akaryakıt ve çelik gönderdi, alkışlandı. Oğlan, İsrail’i protesto etti; alkışlandı. Böyle bir millet, değil demokrasi, Padişah yönetimine layıktır. Eğitimsiz toplum böyle olur" ifadelerini kullanmıştı.
Gazeteci Alican Uludağ'ın sosyal medya hesabından aktardığı bilgiye göre Uzun'a "yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlaması yöneltildi.
SABRİ UZUN KİMDİR?
Farklı dönemlerde üç kez Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yapan Sabri Uzun, 12 Haziran 2003 tarihinde de EGM İstihbarat Daire Başkanı olarak göreve başlamış, bu görevi 22 Mart 2006'ya kadar sürdürmüştü. Uzun görevden alındıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü APK Uzmanlığı'na getirilmişti.
HRANT DİNK İHBARLARINDAN HABERİ OLMADIĞINI SÖYLEDİ
Yasin Hayal’in Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i öldüreceği bilgisini içeren 15 Şubat 2006 tarihli F4 raporu, Sabri Uzun’un başkanlığı döneminde Daire Başkanlığı’na gelmişti. Uzun, Dink’in öldürüleceğine ilişkin gelen istihbarat raporlarıyla ilgili kendisine bilgi verilmediğini iddia etmişti.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Mart 2021'de Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 6'sı tutuklu, 13'ü firari 78 sanığın yargılandığı davayı karara bağlamıştı. Mahkeme, eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ve dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın da bulunduğu 39 sanık hakkında düşme ve beraat ile ret kararı vermişti.
Sabri Uzun’un görmediğini iddia ettiği F4 istihbarat raporunun yanı sıra görevde olduğu dönemde Dink’e yönelik çeşitli ihbarlar ve tedbir yazıları gönderilmişti. Hrant Dink hakkında açılan davalarda, adliye önlerinde ve Agos gazetesinin kapısında eylemler yapılmıştı. Basın yayın organlarında Dink aleyhinde çok sayıda yazı ve haber çıkmıştı. Söz konusu eylemler İstanbul Emniyeti tarafından izlenmiş ve İstihbarat Daire Başkanlığı’nın da aralarında bulunduğu bütün emniyet birimlerine rapor edilmişti.
ŞEMDİNLİ KOMİSYONU
Uzun, 2006'da Meclis Şemdinli Olaylarını Araştırma Komisyonu'na bilgi verirken "Örgütün üstlenmediği eylemler olursa bu meçhul bir şeydir. Yani başka bir güç bu anormalliği yapıyor demektir. Olayın adını koyamıyoruz bir türlü. Şimdi, hırsız evin içinde olursa kilit işe yaramaz" ifadeleriyle hükümetin de tepkisini çekmişti. Dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Kimse bu komisyonlar üzerinden popülarite elde etmeye kalkmasın, kahramanlık yapmaya kalkmasın. Kimin elinde ne bilgi varsa, gider Cumhuriyet Savcısı'na verir, Adalet Bakanlığı'na verir, İçişleri Bakanlığı'na verir" demişti.
"FETÖ"YE DAİR KİTAP YAZDI
“Ergenekon örgüt şemasını” reddeden Sabri Uzun, devlet içindeki FETÖ yapılanmasını “İN” kitabında anlatmıştı. Uzun; Ergenekon, Balyoz ve Oda TV gibi davalarının ‘Fos olduğunu’ söylemiş ve Türkiye’de yasa dışı dinlemelerin devlet görevlilerince yapıldığını söylemişti.
Sabri Uzun'un, Kırmızı Kedi Yayınlarından çıkan "İn: Baykal Kaseti, Dink Cinayeti ve Diğer Komplolar" başlıklı kitabı Gülen Cemaatinin devlet içerisindeki yapılanmasını, önemli bazı davalarda oynadığı rolü anlatıyordu.
Ergenekon sanıkları Uzun’un dava ile ilgili dinlenmesini istemiş ancak mahkeme bu isteği reddetmişti.
ADI 2011'DE ODATV İDDİANAMESİNDE GEÇTİ
Uzun'un adı 2011'de OdaTV iddianamesinde de geçmiş ancak sonradan adı iddianameden çıkarılmıştı.
2019'DA TAHLİYE EDİLMİŞTİ
"Cumhurbaşkanına hakaret" ve "terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım" suçlamasıyla, FETÖ soruşturması kapsamında 26 Nisan 2019 tarihinde tutuklanan Uzun, davanın ilk duruşmasının görüldüğü 8 Temmuz 2019 tarihinde tahliye edilmişti.
RÜTBESİ SÖKÜLMÜŞTÜ
Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Uzun, eski CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na verilen 4 yıl 11 ay 20 gün hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından yaptığı paylaşımda, "Sn Kaftancıoğlu, Halide Edip, 23 Mayıs 1919 günü İngiliz işgali altındaki İstanbul Sultanahmet meydanında özgürlük nutku atmıştı. İşgalciler bile ona, senin gibi ceza vermemişlerdi. Türk kadınlarını sizin şahsınızda kutluyorum” demişti. Ardından Emniyet Genel Müdürlüğü, Kaftancıoğlu hakkında paylaşım yaparak Yargıtay’ın kararını eleştiren Uzun hakkında idari soruşturma başlatmıştı.
Emniyet Genel Müdürlüğü, resmi Twitter sayfasından Sabri Uzun'un paylaşımı alıntılanarak "İstihbarat Daire Başkanlığı yapmış birisinin böyle bir AHLAKSIZLIĞI kabul edilemez. EGM İstihbarat Başkanlığı" ifadelerini kullanmıştı.
Daha sonra ise Sabri Uzun'un rütbelerinin sökülmesi kararı alınmıştı. Kararla Uzun'un polis kimliği ve silahı da geri alınmıştı. (HABER MERKEZİ)