Yunus Emre Enstitüsü'nde yolsuzluk soruşturması: Gözaltı kararı verilen başkan evinde bulunamadı
Yunus Emre Enstitüsü'nde yolsuzluk soruşturmasında görevden alınarak hakkında gözaltı kararı verilen başkan Şeref Ateş adresinde bulunamazken, bazı daire başkanları ve personel gözaltına alındı.
Fotoğraf: ANKA
Yunus Emre Enstitüsü'ne yapılan "naylon fatura" soruşturmasında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Göktaş'ın eşi ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın oğlu Kutalmış Yalçın'ın istifasının ardından bazı daire başkanları ve personel olmak üzere 15 kişi hakkında gözaltı kararı verildi 11 kişi yakalandı. Eski Başkan Şeref Ateş ise adresinde bulunamadı.
GÖZALTI KARARI VERİLDİ
DW Türkçe'nin haberine göre, Yunus Emre Enstitüsü eski başkanı Şeref Ateş, Mali İşler Başkanı S.Y. ve Destek Hizmetleri Başkanı M.Ç. hakkında gözaltı kararı verildi.
Yunus Emre Enstitüsü'nde sahte belgelerle yüz milyonlarca liralık yolsuzluk yapıldığı tespit edildi. DW Türkçe, Enstitü Başkanı Şeref Ateş'in Ağustos ayında görevden alınmasından üç gün sonra Almanya'ya gittiğini ve bir daha dönmediği bilgisini paylaştı. Hakkında gözaltı kararı verilen Ateş ikametinde bulunamadı.
GÖZALTI KARARI VERİLEN 15 KİŞİDEN 11'İ YAKALANDI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Yunus Emre Vakfının sahte şirketler üzerinden naylon faturalarla zarara uğratıldığı iddialarına ilişkin başlatılan soruşturmada, haklarında gözaltına kararı verilen 15 şüpheliden 11'i yakalandı.
AA'nın haberine göre, Yunus Emre Vakfının tabela şirketlerinden alınan naylon faturalar ile zarara uğratıldığı yönündeki iddialara ilişkin Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı, başsavcılığa suç duyurusunda bulundu.
"Zimmet", "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma", "edimin ifasına fesat karıştırma", "sahtecilik", "nitelikli dolandırıcılık" ve "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından soruşturma başlatan savcılık, eski kurum çalışanı Ş.A, M.D, M.Ç, S.Y, İ.K, F.G.E, S.İ. ve F.Y. ile suçlara iştirak ettikleri tespit edilen şirket yetkilileri A.F, E.E, E.T.E, F.K, H.K, M.K. ve Y.E. hakkında gözaltı kararı verdi.
BAKANIN EŞİ VE MHP'Lİ İSMİN OĞLU İSTİFA ETTİ
Yunus Emre Vakfı'ndaki naylon fatura skandalının ortaya çıkmasının ardından vakfın iki önemli ismi olan Aile Bakanı Mahinur Göktaş'ın eşi ile MHP'li Semih Yalçın'ın oğlunun istifa ettiği ortaya çıktı.
Yunus Emre Enstitüsü, Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından 2024 yılı Haziran ayında, başta eski Enstitü Başkanı Şeref Ateş olmak üzere ilgili vakıf personelinin görevden alındığını, ardından Temmuz 2024 itibarıyla da teftiş süreci başlatıldığını bildirdi.
YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDUĞUNU AÇIKLAMIŞTI
Yunus Emre Enstitüsü, Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından 2024 yılı Haziran ayında, başta eski Enstitü Başkanı Şeref Ateş olmak üzere ilgili vakıf personelinin görevden alınıp soruşturma başlatıldığını 23 Aralık 2024 tarihinde de suç duyurunda bulunulduğu açıklanmıştı.
Yunus Emre Enstitüsü, sosyal medya hesabından mali konularla ilgili şüpheler üzerine başlatılan sürece ilişkin şu açıklama yapılmıştı;
"Yunus Emre Enstitüsünde mali konulara ilişkin bazı işlemlerle ilgili şüpheler üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığının talimatıyla bir inceleme süreci başlatılmıştır. Bu kapsamda, Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından 2024 yılı Haziran ayında, başta eski Enstitü Başkanı Şeref Ateş olmak üzere ilgili vakıf personeli görevden alınmış, ardından Temmuz 2024 itibarıyla teftiş süreci başlatılmıştır.
Teftiş aşamalarının ardından sürecin şeffaf ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesine katkı sağlamak amacıyla başkan yardımcıları kendi talepleri doğrultusunda görevlerinden ayrılmıştır. Yürütülen teftiş sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda, 23 Aralık 2024 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur." (HABER MERKEZİ)