02 Ocak 2025 20:41

Hablemitoğlu suikastında “dosyaya giren yeni delil” davanın gidişatını değiştirecek mi?

Dr. Necip Hablemitoğlu suikastı davasında yeni gelişme. 22 yıl önceki görüntülerde yer alan şüphelilerin kimlikleri araştırılacak.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR

18 Aralık 2002 tarihinde Ankara’daki evinin önünde bir suikast sonucu öldürülen Dr. Necip Hablemitoğlu cinayeti ile ilgili açılan davanın duruşmasına devam edildi. Suikasttan 20 yıl geçtikten sonra açılan davanın bugün yapılan duruşmasında Hablemitoğlu’nun öldürülmeden 4 gün önce Eskişehir’de katıldığı panelin görüntülerinde yer alan 4 şüphelinin kimliklerinin araştırılması kararı çıktı.

TUTUKLU SANIKLAR SEGBİS İLE KATILDI

Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya davada tek tutuklu sanık olarak kalan Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) eski yüzbaşını Nuri Gökhan Bozkır ve FETÖ davasından hüküm aldığı için cezaevinde olan Enver Altaylı cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, duruşmaya tutuksuz sanıklardan suikastın olduğu dönmede ÖKK Komutanı Levent Göktaş, ÖKK binbaşısı Fikret Emek, ÖKK yüzbaşısı Ahmet Tarkan Mumcuoğlu, ÖKK astsubayı Mehmet Narin ve adı silah ticaretinde geçen Aydın Köstem katıldılar.

MAHKEMEDEN GÖRÜNTÜLERDEKİ ŞÜPHELİLER ARAŞTIRILSIN KARARI

Duruşmada Hablemitoğlu ailesinin avukatı Ersan Barkın, yıllardır “yok” denilen ancak suikast duruşmaları sırasında Emniyet arşivinden bulunarak dosyaya eklenen Hablemitoğlu’nun öldürülmeden 4 gün önce Eskişehir’de verdiği konferansın görüntüleri ile öldürüldüğü gün, cinayetten yarım saat kadar önce evinin yakınındaki Migros’tan alışveriş yaparken çekilen görüntülerde tespit edilen şüphelilerin kimliklerinin araştırılmasına dönük yeni bir gelişme hakkında bilgi verdi. Daha önce bilirkişi raporu ile tespit edilen Migros’taki üç şüpheli ile Eskişehir’deki konferansta kameralara yansıyan ve bilirkişi tarafından ‘şüpheli’ bulunan 4 kişinin kimliklerinin tespiti için yaptıkları başvuruları hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca kovuşturmaya yer yok kararı (KYOK) verildiğini aktaran Barkın, “Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliğine KYOK kararının kaldırılması talepli başvurumuzun kabul edildi. Bu kararla, Ankara Cumhuriyet Savcısı tarafından, Eskişehir ADD ve Migros görüntülerinde bilirkişi tarafından şüpheli olduğu değerlendirilen kişilerin soruşturulmasına başlanacak” dedi.

“DOSYAYA GİREN YENİ DELİL”

Bilirkişi raporunun “dosyaya giren yeni delil niteliğinde” olduğunu belirten Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliği “bahsedilen şüphelilerin Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan diğer sanıklar ile bağlantılarının bulunup bulunmadığı, gerçekleşen olaya ilişkin herhangi bir eylemlerinin bulunup bulunmadığına dair gerekli tüm soruşturma işlemleri yapıldıktan sonra karar verilmesi gerektiği, eksik soruşturmaya dayalı olarak verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın hukuka aykırı olduğu”nu değerlendirerek kovuşturmaya yer yok kararını bozdu.

BİLİRKİŞİ RAPORU: MİGROS GÖRÜNTÜLERİNDE ŞÜPHELİ SAYISI 2 DEĞİL 3 KİŞİ

Necip Hablemitoğlu’nun öldürülmeden 4 gün önce, 14 Aralık 2002 gününe Eskişehir’de verdiği konferans gününe  ait   görüntüler ile öldürüldüğü gün alışveriş yapmak için gittiği Migros’a ait kamera görüntülerini inceleyen bilirkişi raporunda; “Mağaza içerisinde Sayın Necip Hablemitoğlu’nu 2 kişinin takip ettiği  belirtilmişse de, tarafımdan elde edilen görüntülerde Sayın Necip  Hablemitoğlu’nu takip eden kişi sayısının 3 (üç) olabileceği tarafımdan  düşünülmektedir” ifadelerine yer verdi.  

SANIKLARIN O TARİHTEKİ FOTOĞRAFLARINA BAKMAK LAZIM

Mahkemenin bilirkişiden sorduğu 22 yıl önceki bu görüntülerde yer alan kişiler ile davada yargılanan sanıklar arasında bir benzerlik olup olmadığı sorusu bilirkişi tarafından “dava sanıklarının dosya kapsamında eşkal fotoğrafları olmadığından eşkal kıyaslaması ve tespiti yapılamamıştır. Mahkemenizce gerek duyulması halinde dava sanıklarının olay tarihi olan 18 Şubat 2002 tarihi ile güncel fotoğraflarının temin edilmesi durumunda tüm görüntüler üzerinde yeniden inceleme ve değerlendirme yapılacağı” şeklinde yanıtlandı. Bilirkişi şu an yargılanan sanıklarla 22 yıl öncesine ait görüntülerdeki şüpheli kişilerin karşılaştırılması için sanıkların o tarihteki fotoğraflarını görmek gerektiğine dikkat çekti.

CİNAYETTEN 22 YIL SONRA AÇILAN SUİKAST DAVASI

Cinayetten 20 yıl geçtikten sonra açılabilen davada “FETÖ’nün yönlendirmesi” ile bir grup eski Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) mensubu askerin suikastı işlediği ileri sürülüyor. Aralarında o zamanlar ÖKK Muharebe Arama Kurtarma (MAK) Alayı Başkanı Albay Levent Göktaş’ın emri ile ÖKK Yüzbaşısı Tarkan Mumcuoğlu (sonrasında MİT’te görev yaparken albay rütbesi ile emekli oldu)’nun tetiği çektiği ileri sürülüyor. Hablemitoğlu soruşturmasının açılmasına neden olan ifadelerin kaynağı ise eski ÖKK Yüzbaşısı Nuri Gökhan Bozkır. Kamuoyunun “savuna çetesi” olarak bilinen dava sonrası askerlikle ilişkisi kesilen Bozkır, sonrasında da kamuoyuna “Soğan TIR’ları” davası olarak bilinen IŞİD’e yasadışı silah satışı davasında da yargılanmış ve ceza almıştı. Kaçtığı Ukrayna’dan MİT tarafından Hablemitoğlu suikast davası için getirilen Bozkır, bu davadan salıverilmesine rağmen İŞİD’e yasadışı silah satışı davasından hâlâ tutuklu bulunuyor.

“TETİKÇİ” KAZAKİSTAN’DA OLDUĞUNU KANITLAYINCA SANIKLAR TAHLİYE EDİLDİ

Hablemitoğlu suikastı davasında ise tetiği çektiği ileri sürülen T. Mumcuoğlu’nun suikast günü Kazakistan’da görevli olduğuna yönelik yeni delilerin ortaya çıkmasının ardından tüm tutuklu askerler 19 Mayıs 2023 tarihinde tahliye edilmişti. ÖKK timi ile FETÖ arasındaki ilişkiyi kurduğu ileri sürülen eski MİT’çi Enver Altaylı ise FETÖ üyeliğinden aldığı ceza nedeniyle halen cezaevinde.

BOZKIR: HTŞ LİDERİ COLANİ DOSTUMDU

Suikast davasının açılmasındaki temel ifadelerden birisini veren tutuklu tek sanık Nuri Gökhan Bozkır bu davadan değil kamuoyunda “soğan tır’ları” adı ile de bilinen IŞİD’e yasadışı silah satışı ile ilgili davadan aldığı adli kontrol hükümlerine uymadığı için tutuklu bulunuyor. Bugünkü duruşmada Suriye’deki gelişmelere dikkat çekerek dost olduklarını ileri sürdüğü HTŞ’nin lideri Ahmet Eş Şara (Colani) Suriye’de devlet başkanı olduğunu, kendisinin ise onlara silah satmaktan ceza evinde olduğunu söyleyerek “ülkenin çıkarı için yaptıklarım bana dava olarak döndü” sözleriyle tahliyesini talep etti.

MAHKEME 21 NİSAN TARİHİNE ERTELENDİ

Tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına, tutuksuz sanıkların da adli kontrol önlemi uygulamasının devamına karar veren mahkeme görüntülerdeki şüphelilerin kimliklerinin tespiti için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı 21 Nisan Pazartesi gününe erteledi.

ÖNCEKİ HABER

Antalya'da tedavi gören Ferdi Tayfur hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

CHP’li Uzgel, Fidan'a sordu: "Erdoğan, Şam'daki yönetimin iade-i ziyaretini beklemeden, Şam'a gidecek mi"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa