03 Ocak 2025 15:14
Son Güncellenme Tarihi: 03 Ocak 2025 17:04

AB’den HTŞ’ye üst düzey destek: Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanları Şam'da

Annalena Baerbock ve Jean-Noël Barrot, HTŞ yönetimindeki Şam'ı ziyaret eden ilk Avrupa Birliği dışişleri bakanları oldu.

Annalena Baerbock | Fotoğraf: Dirk Vorderstraße/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Avrupa Birliği adına, Birleşmiş Milletler'in terör listesinde yer alan cihatçı örgüt Heyet Tahrir el Şam'ın (HTŞ) kurduğu yönetim ile görüşmek üzere Suriye'ye gitti. Bakanlar “Suriye ile yeni bir ilişki kurmak istediklerini” söyledi. Almanya’nın kadın bakanı Baerbock’un elini sıkmayan HTŞ’li yetkililerin ve Colani'nin görüntüsü ise tartışma yarattı.

HTŞ’YE GİDEN İLK AB’Lİ BAKANLAR

Baerbock ve Barrot, 8 Aralık’ta Şam’ın kontrolünü ele geçiren ve Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ülkeyi terk etmesinin ardından kendi hükümetini ilan eden HTŞ’nin yönetimindeki Şam’ı ve HTŞ lideri Ebu Muhammed el Colani’yi (Ahmed el Şara) ziyaret eden ilk AB bakanları oldu.

Alman Bakan Baerbock, “Bugünkü seyahatim Suriyelilere açık bir sinyaldir: Avrupa ile Suriye arasında, Almanya ile Suriye arasında yeni bir siyasi başlangıç mümkündür” dedi. 

“HTŞ’nin ideolojik olarak nereden geldiğini, geçmişte neler yaptığını biliyoruz” diyen Baerbock, ABD müttefiki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile yapılan görüşmelere atıfta bulunarak, “Ancak ılımlılık ve diğer önemli aktörlerle anlayış arzusunu da duyuyor ve görüyoruz” diye ekledi. Alman bakan, hedefin “Suriye’nin yeniden uluslararası toplumun saygın bir üyesi haline gelmesi” olduğunu ifade etti.

HTŞ’Lİ YETKİLİ VE COLANİ KADIN BAKANIN ELİNİ SIKMADI

Baerbock, ziyaretin amacının Suriye’nin kapsayıcı ve barışçıl bir iktidar geçişiyle yeni bir başlangıç yapmasına ve savaştan harap olmuş ülkenin yeniden inşasına yardımcı olmak olduğunu yazdı. Baerbock, “Hepimiz bunun zor bir yol olacağının farkındayız” dedi.

Öte yandan ziyarete dair paylaşılan videolar, Alman bakanı Şam Havalimanı'nda karşılayan HTŞ’li yetkililerin Baerbock’un uzattığı eli sıkmadığını ve Colani'nin de bakana el uzatmadığını gösterdi.

FRANSA, BÜYÜKELÇİLİĞİNİ YENİDEN AÇACAK

Fransız Bakan Barrot ise Şam’a vardıktan sonra “egemen, istikrarlı ve barışçıl bir Suriye umudu”nu dile getirerek 2012’den bu yana kapalı olan Fransız Büyükelçiliğini de ziyaret etti.

Barrot’un, Fransa’nın siyasi ve güvenlik koşulları doğrultusunda diplomatik temsilciliğin yeniden kurulması için çalışacağını söylediği bildirildi.

Reuters’ın haberine göre Şam’da Antakya Rum Ortodoks Patriği ve diğer Hristiyan liderlerle bir araya gelen Barrot, “Fransa, ortak vatandaşlık çerçevesinde herkesin haklarının korunduğu çoğulcu bir Suriye’ye bağlıdır” dedi.

İki bakanın ayrıca Esad döneminin kötü şöhretli hapishanesi olan Sednaya kompleksini de ziyaret etti. Bakanların “Suriyeli sivil toplum temsilcileri”yle bir araya geleceği de aktarıldı.

BARROT: KÜRTLERLE SİYASİ ÇÖZÜM OLUŞTURULMALI

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Noel Barrot Şam’ı ziyaret etti. Şam'daki Fransız Büyükelçiliği'nde gazetecilere yaptığı açıklamada Barrot, "Suriye'de savaş ve şiddet son bulmalıdır. Fransa'nın müttefiki olan Kürtler için siyasi çözüm bulunmalıdır” dedi.

Rudaw’ın haberine göre, Fransa Dışişleri Bakanı Jean Noel Barrot, Rojava’yi kast ederek, "Kuzey Suriye’de silahlar susmalı. Fransa'nın müttefiki olan Kürtler için siyasi çözüm bulunmalıdır. Suriye'nin kuzeyinde sürekli bir istikrar sağlanmalıdır" diye konuştu.      

“SURİYE'DE IRKÇILIĞA YER VERİLMEMELİDİR”

Barrot, "Suriye'de terör ve aşırı şiddetin devam etmesine izin verilmemelidir. Biz Kürtlerle terörizme karşı mücadele ettik. Bir kez daha terör ve şiddet Suriye'de baş göstermemelidir. Suriye'de ırkçılığa yer verilmemelidir" dedi.

"Suriye'nin egemen, istikrarlı ve huzurlu bir geleceğe kavuşmasını umut ediyoruz" diyen Barrot, aynı zamanda durumun “hassas” olduğuna dikkati çekti.

Barrot, "Fransa ve Almanya birlikte, tüm çeşitliliğiyle Suriye halkının yanındadır. Fransa ve Almanya barışçıl bir geçişi desteklemek istiyor” diye konuştu.

BAERBOCK: SURİYE HALKINI DESTEKLEME FIRSATINI KAÇIRMAMALIYIZ

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise, "HTŞ'nin nereden geldiğini ve geçmişte ne yaptıklarını biliyoruz. Böylesi bir dönüm noktasında Suriye halkını destekleme fırsatını kaçırmamalıyız” dedi.

Alman bakan ayrıca, Suriye'nin "topraklarının tümünü kontrol eden işlevsel bir devlet haline dönmesine yardım etmek istediklerini" belirtti.

Bu arada Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Barrot ile Baerbock’un, AB’yi temsilen Suriye’nin başkenti Şam’ı ziyaret ettiğini bildirdi. Kallas, X hesabından yaptığı paylaşımda, “Suriye’nin yeni liderliğine mesajımız, bölgesel aktörlerle mutabık kalınan ilkelere saygı gösterilmesi, tüm sivillerin ve azınlıkların korunmasının sağlanması son derece önemlidir” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Yol kenarında cansız bedeni bulunan Rafet'in babası ile annesi tutuklandı

SONRAKİ HABER

2024 kadın cinayetleri raporu: 394 kadın öldürüldü, 259 kadının ölümü şüpheli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa