3 Ocak 2025 14:26

Sanatçı Ayla Algan, ölüm yıl dönümünde anılıyor

Usta Sanatçı Ayla Algan ölümünün 1. yıl dönümünde, yarın sabah 11.00’de Aşiyan’daki mezarı başında, 5 Ocak 13.00’te ise Altunizade Kültür ve Sanat Merkezinde bir törenle anılacak.

Sanatçı Ayla Algan, ölüm yıl dönümünde anılıyor

Ayla Algan anılıyor

Tiyatro, sinema, müzik ve eğitim dünyasının isimlerinden, Usta Sanatçı Ayla Algan ölümünün 1. yıl dönümünde anılıyor. 4 Ocak 2024’te hayata veda eden Algan için ilk buluşma, yarın sabah 11.00’de Aşiyan’daki mezarı başında yapılacak. 5 Ocak'ta ise Üsküdar Belediyesi Altunizade Kültür ve Sanat Merkezinde 13.00’te bir anma töreni gerçekleştirilecek.

İBB Şehir Tiyatroları, Üsküdar Belediyesi ve Tiyatro Araştırma Laboratuvarının düzenlediği anma töreninde Hilmi Zafer Şahin moderatörlük yapacak. Algan’ın ailesinin yanı sıra Sevi Algan, Orhan Alkaya, Erol Babaoğlu, Yaşar Nezih Eyüboğlu, Dikmen Gürün, Ayşegül İşsever, Mustafa Kaplan, Emre Koyuncuoğlu, Tamer Levent, Nedim Saban, Tilbe Saran, Aliye Uzunatağan gibi pek çok sanatçı dostu ve öğrencisi katılım gösterecek. 

Ayla Algan anılıyor

TİYATRODAKİ İLK ROLÜ, ‘TARLA KUŞU’ OYUNUNDAYDI

1936'da İstanbul'da doğan Ayla Algan; çocukluğunda piyano, bale ve şan dersleri aldı. 5 yaşında başladığı piyano öğrenimini lise öğrenimi için Fransa'ya gidene kadar 11 yıl boyunca sürdürdü. Ortaokulu İstanbul'daki Notre Dame de Sion'da, liseyi Fransa'daki Versay Lisesinde okudu. Lise öğrenimi devam ederken tanıştığı Beklan Algan (1933 - 2010) ile evlendi. Eşi Beklan Algan ile birlikte Amerika'da New York Actor Studio Actor’s Repertuary Theatre’s of Broadway’de sahne eğitimi alan sanatçı, Türkiye'ye döndükten sonra İstanbul Şehir Tiyatrolarının kadrosuna girdi ve 1961'de Tarla Kuşu oyunu ile tiyatroda ilk rolünü oynadı.

‘ERKEK HAMLET’

Aynı yıl Hamlet oyununda rol aldı; hem Ophelia hem de erkek rolü olmasına rağmen Hamlet karakterini canlandırmıştı. Bu nedenle "Erkek Hamlet" olarak anıldı. 1965'te Fizikçiler oyunuyla İlhan İskender En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'ne layık görüldü ancak tiyatronun kolektif bir sanat olduğu gerekçesiyle geri çevirdi. 1966'da Muhsin Ertuğrul'un istifası üzerine Şehir Tiyatrolarından ayrıldı, bir süre LCC Language and Culture Center Tiyatro Okulunda tiyatro öğretmenliği ve oyuncu çalıştırma dersleri verdi.

‘KARANLIKTA UYANANLAR’ İLE SİNEMAYA ADIM ATTI

1964'te yönetmenliğini Ertem Göreç'in yaptığı, senaryosu Vedat Türkali'ye ait olan Karanlıkta Uyananlar filmi ile ilk kez sinema dalında çalışmalara başladı. 1966'da Atıf Yılmaz'ın yönettiği Ah Güzel İstanbul filminde ilk kez başrol oynadı.

1971'de Paris'in ünlü konser salonu Olimpia'da sahneye çıkan Algan, 1972 yılında Paris'te Jean L. Bazault’un yönettiği Recamier Tiyatrosunda, Peter Brook'un Tiyatro Atölyesine davetli olarak katıldı. 1972-1979 yılları arasında Paris'te yaşadı ve müzikle ilgilendi. 1973'te Bulgaristan'daki Uluslararası Altın Orfe Şarkı Yarışması'nda savaş karşıtı bir şarkı söyleyerek ikincilik ödülünü alan Algan'a aynı yıl devlet sanatçısı ünvanı verildi ve "UNICEF Onur Ödülü"ne layık görüldü. 1977'de Polonya Sopot Festivali'nde Oda Kızılderililerinin sorunları üstüne bir şarkı ile dünya birinciliği kazandı.

İŞÇİ TİYATROSU YAPTI

1980'de Berlin'e gitti, Schaubühne Tiyatrosunda dört yıl boyunca Tuncel Kurtiz, Şener Şen, Macit Koper gibi sanatçılarla işçi tiyatrosu yaptı. 1984’te meslektaşlarıyla BİLSAK Tiyatro Atölyesini kurdu. 1988’de ise Beklan Algan, Erol Keskin, Haluk Şevket Ataseven ile birlikte Tiyatro Araştırma Laboratuvarını (TAL) kurdu ve burada pek çok deneysel projeye imza atarak genç tiyatro oyuncularının eğitimine katkıda bulundu. 1999-2001 sezonunda Kenan Işık’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarında sahnelediği Şeyh Galip’in "Aşk Hastası" oyununu oynadıktan sonra, Şehir Tiyatrolarından emekli oldu.  Algan, "Seni Seviyorum Rosa", "Harem Suare", "O da Beni Seviyor" gibi onlarca filmde ve "Biz Size Aşık Olduk", "Üzgünüm Leyla", "Aliye" gibi çeşitli dizilerde rol aldı. Ayrıca "Yaratıcı ve Çağdaş Tiyatro Teknikleri Kursu" ile de ünlü oyunculara oyuncu koçluğu yaptı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yüzsüzlük seferberliği

Yüzsüzlük seferberliği

“Vergide adalet” sözünü ağzından düşürmeyen Maliye Bakanı Şimşek’in başlattığı seferberlikten yine sermayeye kıyak çıktı. Bütçede sermayeden alınacak 2.2 trilyon TL vergi gelirinden vazgeçen iktidar, trilyonlarca liralık gelir elde eden 100 şirketin, 62.5 milyar liralık vergisini erteledi. Yüksek enflasyon nedeniyle Türkiye’nin en zenginleri listesinde yer alan patronların ödeyeceği vergi kuşa dönecek.

Borsa İstanbul’da işlem gören ve 2024 yılında 3.6 trilyon TL gelir elde eden 100 büyük şirketten 62.5 milyar TL tutarında vergi tahsil edilmedi.

Türkiye’nin en zengin 10 ismine ait sadece 8 şirketin toplam 18 milyar TL’lik vergi borcu ertelendi.

Çevre Bakanı Kurum’un Emlak Konut Genel Müdürlüğü döneminde özelleştirilen Emlak Konut’tan tahsil edilmesi gereken 6.9 milyar TL tutarında vergi alacağı ertelendi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
MEB’in tarikatlardan sonra Ülkü Ocaklarıyla protokol imzalamasının ardından Ülkü Ocaklarının okullarda düzenlediği etkinliklerin propaganda ve eleman kazanmaya dönüştüğü iddiaları gündeme geldi

Evrensel'i Takip Et